Mohammad Rajabi har erkänt dödsattacken i sommarstugan utanför Arboga i augusti förra året. Foto: ALEX LJUNGDAHLMohammad Rajabi har erkänt dödsattacken i sommarstugan utanför Arboga i augusti förra året. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mohammad Rajabi har erkänt dödsattacken i sommarstugan utanför Arboga i augusti förra året. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Advokat Lars Jähresten försvarar Mohammad Rajabi. Foto: ALEX LJUNGDAHLAdvokat Lars Jähresten försvarar Mohammad Rajabi. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Advokat Lars Jähresten försvarar Mohammad Rajabi.  Foto: ALEX LJUNGDAHL
Göran Möller mördades av Mohammad Rajabi. Foto: PRIVATGöran Möller mördades av Mohammad Rajabi. Foto: PRIVAT
Göran Möller mördades av Mohammad Rajabi. Foto: PRIVAT

Rajabis önskan – vill ha ännu kortare straff

Publicerad

Nu kommer ytterligare en vändning kring de så kallade Arbogamorden.

Mohammad Rajabi ska inte ens dömas till 14 års fängelse för mord och mordförsök, enligt hans advokat Lars Jähresten.

I en ny skrivelse till tingsrätten argumenterar advokaten för hur Johanna Möller förmådde Rajabi att begå mordet på hennes pappa.

Åklagare Jessica Wenna yrkade att Mohammad Rajabi skulle dömas till livstids fängelse - om han var minst 21 år gammal då han mördade Johanna Möllers pappa Göran och försökte döda hennes mamma. I andra hand ville Wenna att han skulle dömas till 18 års fängelse. 

Hans advokat Lars Jähresten ansåg vid slutpläderingen att straffet kunde stanna vid 14 års fängelse. 

Arbogakvinnan Johanna Möller.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Men nyligen tog fallet en ny vändning då handlingar från iranska myndigheter visade att Rajabi är född den 8 januari 1996. Han var sålunda under 21 år den 3 augusti förra året då dödsattacken i sommarstugan utanför Arboga utfördes.

"Förmåga att dupera och utnyttja sin omgivning"

Och nu kommer ytterligare en vändnig.

Advokaten vill att Mohammad Rajabi döms till ett kortare straff än 14 års fängelse, enligt ett dokument som inkommit till Västmanlands tingsrätt. Efter att handlingarna från Iran hade kommit backade åklagaren om Rajabis straff.

"Det som återstår är ett yrkande från åklagaren på fängelse i 14 år", skriver Lars Jähresten i ett dokument till tingsrätten.

Mohammad Rajabi.Foto: Sven Lindwall.

Mohammad Rajabi har varit i en "uppenbar beroendeställning" till Möller och "under en längre tid blivit tillfrågad och till slut i ett drogpåverkat tillstånd övertalad att begå nu erkända brott av en kvinna med dokumenterad förmåga att dupera och utnyttja sin omgivning", skriver Jähresten.

 

LÄS MER: Mohammad Rajabis pojkvän för ung för att dömas till fängelse

 

Vidare skriver han att Rajabi inte hade någon egen vinning av dådet, inte deltagit i någon planering och att händelseförloppet varit snabbt. Dessutom pekar Lars Jähresten på att Mohammad Rajabi riskerar att utvisas till Afghanistan, som inte är hans hemland.

"Utrymme för ett kortare fängelsestraff"

Advokatens slutsats är att omständigheterna, i kombination med så kallad ungdomsrabatt, bör kunna ge "utrymme för ett kortare fängelsestraff än det åklagaren nu yrkar på".

 

LÄS MER: Mönstereleven blev en mördare

 

Mohammad Rajabi har erkänt dödsattacken i sommarstugan och rätten har redan konstaterat att övertygande bevisning har lagts fram i målet. Hans före detta sambo Johanna Möller är också skyldig för sin del, enligt rätten.

Sommarstugan i Arboga där den dödliga attacken ägde rum.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bakgrunden till attacken ska ha varit att försöka få ut arvet, enligt åklagaren.

Johanna Möller har hela tiden nekar till brott, men åklagaren har yrkat att hon ska dömas till livstids fängelse. 

Domen kommer den 21 augusti.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag