Rånade, bestulna och lurade – polisen hinner inte utreda

Eva fick vänta på polisen i tio timmar.

Malin spårade själv inbrottstjuven men fallet lades ned.

Pauli hotades med pistol – också nedlagt.

Samtidigt som anmälda så kallade vardagsbrott ökar kommer larmen inifrån polisen: Vi hinner inte.

Var tredje svensk oroar sig för att drabbas.

Här är tio berättelser från tjuvarnas, rånarnas och bedragarnas offer.

Publicerad 9 maj 2018 kl 04.05
undefined

Sen kväll efter jobbet. Pauli Andersson, 45, kör in på parkeringen i Eskilstuna. En bit bort hänger två ungdomar som han tycker beter sig märkligt.

Efter att han gått ur bilen vänder han sig om.

Plötsligt är killarna precis framför honom.

– Den ena hade en vit plastmask och pistol, säger Pauli och fortsätter:

– Han mumlade genom masken att han ville ha min mobil, laddade pistolen. Jag svarade: Tro inte att du får någon mobil av mig.

undefined

Pauli visar hur rånaren satte pistolen under hakan på honom.

Foto: Amanda van Tol

Den maskerade mannen laddade sitt vapen igen.

– Han klev fram och satte pistolen under hakan på mig. Jag kände ilska, såg i hans blick att han blev arg, men svarade: Tro inte att jag är rädd för dig.

Enligt Pauli slog gärningsmannen till honom med pistolen över hakan.

– Men jag förstod att det inte var någon riktig pistol. Då skulle han ha skjutit vid det laget.

Jag var besviken

Till slut försvann de unga männen – tomhänta.

– Jag ville springa efter och hålla kvar dem tills polisen kom men hade ingen chans.

Polis kom dit och sökte med hundar. Upprättade en anmälan. Men ingen kunde gripas och förundersökningen lades ner.

– Jag var besviken, man vill ju att gärningsmännen ska bli tagna.

undefined

Pauli berättar att han är mer vaksam efter händelsen.

Foto: Amanda van Tol

Händelsen har påverkat Pauli och hans familj i vardagen.

Ett stenkast från garaget ligger deras radhus.

– Jag är mer vaksam, ser mig över axeln varje gång jag kommer till garaget. Vi går helst  inte ut med hunden efter nio på kvällen och i så fall gör vi det tillsammans.  Det gör oss alla arga och besvikna.

Deras grannar har stöttat familjen, men även de har påverkats av händelsen.

– Min ena granne jobbar också sent och har garage här bredvid. Men hon parkerar inte bilen i garaget utan ställer den på vägen så att hon har nära till dörren, säger Pauli. 

undefined
undefined

Enligt senaste Nationella trygghetsundersökningen, som görs av Brottsförebyggande rådet, oroar sig var tredje svensk för att utsättas för brott. Förtroendet för polisen minskade med sju procentenheter under förra året. Samtidigt är polistätheten nere i 195 poliser på 100 000 invånare och anmälningarna när det gäller så kallade vardagsbrott – som stölder, inbrott och bedrägerier – ökar.

Vi hinner inte med dessa fall, det finns inte tillräckligt med personal. Fortsätter det så här så tappar vi allmänhetens förtroende och det är ju våra viktigaste arbetsgivare, Leif Lahti, polis och huvudskyddsombud i Gällivare.

 

LÄS MER: Viktigaste valfrågorna – vården: Cancer? Var God dröj

undefined

Eva Kristoffersson, 59, i Klimpfjäll är en som drabbats av polisbristen. I somras utsattes hennes matbutik utanför Vilhelmina för ett inbrott. Hon larmade polisen och fick direktivet att inte gå in i butiken förrän polisen kom fram. Hon väntade. Och väntade. I tio timmar. Då kom polisen med en helikopter som åkt från Kiruna, som ligger 60 mil bort.

–  Förövarna hinner så hemskt långt på tio timmar, spår riskerar att bli sämre, har Eva tidigare sagt

undefined

Eva Kristoffersson framför kassaskåpet som hade sågats upp.

Foto: Åza Nejne

När polisen väl kom dit kunde de se att ett kassaskåp var uppsågat och 200 000 kronor saknades. Men polisutredningen lades ner på grund av bristande bevisning och eftersom att det hade gått så lång tid. 

undefined

Tjuvarna slog till mot Evas butik i Klimpfjäll.

Foto: Åza Nejne

– Pengar är bara pengar, men man känner sig så liten om det skulle hända något. Vi betalar ju skatt precis som alla andra, det behövs fler poliser, säger Eva Kristoffersson och fortsätter: 

– De som kom hit gjorde det bästa de kunde.

För polisen i norra Sverige är avstånden och bemanningen en stor utmaning. I lokalpolisområde Norra Lappland ingår kommunerna Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. Här finns bara två polisbilar – de ska räcka till Sveriges tre största kommuner sett till yta. Området är större än länder som Danmark, Nederländerna och Schweiz.

Det gör att vardagsbrotten inte hinns med

– Det finns bara en bil i Gällivare och en bil i Kiruna. Hela inlandet ner mot Östersund har ont om poliser och nattetid finns det sällan en patrull att tillgå mellan Gällivare och Östersund. Det är ett avstånd på 60 mil, säger Leif Lahti vid Gällivarepolisen.

I hela området finns det tre polisstationer varav två är bemannade dygnet runt. 

– Vi har inga spaningsgrupper i området. Och det gör att vardagsbrotten inte hinns med.

undefined
undefined

På väg hem från krogen träffade Malin Bennydotter, 40, från Göteborg en kille som verkade trevlig. De pratade en stund. Efteråt upptäckte hon tomheten i fickorna: Plånbok, mobil och nycklar borta. Dagen efter var lägenheten länsad.

– Min dator var stulen och även min inneboendes. Ett Playstation var borta. De hade rotat runt, säger Malin. 

undefined

Malin Bennydotter.

Foto: Privat

Inbrottet var ett av 22 600 anmälda under 2017.

En ökning med tre procent jämfört med året innan.

Malin polisanmälde liksom bedrev egna efterforskningar för att hitta gärningsmannen.

– Jag hittade min mobil via Googles positionshistorik. Jag såg exakt hur han hade åkt och hittade honom på Facebook.

Hon gav uppgifterna till polisen.

undefined

Inget hände.

– Jag blev rädd för att han skulle söka upp mig. Jag hade ju gått ut och pratat om det här i tidningar. Sagt att jag visste vem han var.

Enligt Malin var det först efter att hon pratat med medier som polisen tog tag i det och hon kallades in till förhör. Men då kände Malin att hon inte orkade mer.

Jag vantrivdes i lägenheten och flyttade

Förundersökningen lades ned med motiveringen att de vidtagna åtgärderna inte lett till att någon kan misstänkas för brottet.

– Jag mådde så pass psykiskt dåligt att jag fick vara hemma från jobbet en månad.

Och jag vantrivdes i lägenheten och flyttade.

undefined
undefined

Någon hade brutit sig in och stulit hela Christians smyckeskollektion.

Foto: Privat

Christian Sundberg, 69, i Kalix skulle förverkliga sin dröm, en smyckeskollektion som han satt ihop själv och skulle börja sälja. Men allt slogs i spillror när någon bröt sig in hans hus och stal hela kollektionen. Dessutom fick tjuvarna med sig hans kamera.

Christian uppskattade själv värdet till 200 000 kronor.

Hade behövts en markering från rättsväsendet

– Det kändes jättetungt, jag var i chock, har Christian Sundberg tidigare sagt.

En person greps och åtalades för grov stöld. Men i väntan på rättegång släpptes personen och dök inte upp när han blev kallad till flera rättegångsdatum. 

Till sist lade man ner åtalet eftersom man fann det utsiktslöst att hitta personen. 

– Det hade behövts en markering från rättsväsendet. Markera att det var fel, men nu släpptes personen i stället, säger Christian. 

 

LÄS MER: Viktigaste valfrågorna – sprickan i skolan

undefined

I Mellerud, Dalsland jobbar polisinspektör Monica Lindberg. I takt med att poliser slutar och få nya söker sig till landsbygden gör att det blir ytterst få poliser kvar i Dalsland. I ett landskap lika stort som Storstockholm till ytan jobbar 30 poliser, 10 på utredningsavdelningen.

Det utgår en polisbil i hela Dalsland och det är inte alltid det finns två poliser för att jobba i bilen. Då tas resurser från annan verksamhet. Därför kan inte medborgarna räkna med att det alltid kommer en polisbil när något hänt. Jag skulle vilja gå så långt att hävda att landsbygd/glesbygd är ett utsatt område, berättar Monica Lindberg. 

undefined

Polisinspektör Monica Lindberg: ”Vi gör så gott vi kan för att ge medborgarna trygghet”.

Foto: Nora Lorek/Henrik Jansson

Rekryteringsprocessen har under flera år riktat in sig på att få sökande som vill arbeta i större städer, inte på landsbygden, menar hon. 

– Det är mycket små utvecklingsmöjligheter här. Två poliser ska jobba i polisbilen, ofta unga i ålder och tjänst, det finns inga arbetskamrater, bara dessa två.

undefined

Polisstationen stänger klockan 16. Arbetsmiljön med denna utgångspunkt är inte bästa tänkbara, det leder naturligvits till otrygghet, säger Monica och fortsätter:

– Vi gör så gott vi kan för att ge medborgarna trygghet. Vi vet också att även vår närmste ledning gör vad de kan för att få hit fler poliser. När det gäller den nya organisationsmodellen måste beslutsfattarna inse att det inte går att applicera samma modell för glesbygd/landsbygd som för storstad, säger hon.

En verklighet som vi fått leva med ett antal år nu

undefined

Rickard Ekberg på polisens ungdomsgrupp i Malmö.

Foto: Privat

Längre söderut sitter polisen Rickard Ekberg som jobbar på polisens ungdomsgrupp i Malmö. I staden har man tagit in personal från yttre tjänst för att utreda och få ner högen med vardagsbrott.

– Det är inkommenderad personal som hanterar de ärendena, för att det ska bli balans, men de tas ju från annan verksamhet som drabbas.

undefined

Tyvärr är det en verklighet som vi fått leva med ett antal år nu, att vi haft en personalbrist, säger han och fortsätter:

– För få poliser som arbetar ute i områdena kan vara anledningen till ökade vardagsbrott. Att det finns poliser i yttre tjänst sänder ut signaler och motverkar unga, som vi jobbar med, att begå brott.

 

LÄS OCKSÅ: Akutlarmet – trebarnspappan Ola, 48, dog efter att ha varit på krisakuten

undefined
undefined

Felix Nordh hade inte hunnit bo i sin lägenhet i mer än tre dagar innan han fick påhälsning av inbrottstjuvar.

Foto: Privat

Utanför Höllviken bor Felix Nordh, 25. Han hann inte bo i sin nybyggda lägenhet i mer än tre dagar innan han fick påhälsning. 

Jag var väldigt chockad, det är ett intrång i det allra heligaste ens eget hem, säger Felix Nordh. 

undefined

Han låg och sov när inbrottstjuvarna slog till. Dagen efter upptäckte han att altandörren stod öppen och då såg han brytmärkena på dörren och en kofot på uteplatsen. 

– Min personliga teori är att de såg att jag var hemma och sedan begav sig i väg, berättar Felix. 

Trots att det låg verktyg framme mitt på vardagsrumsgolvet, så fick inte tjuvarna med sig något. Felix polisanmälde händelsen. 

undefined
undefined

På övervakningskameran syns hur kvinnan plockar åt sig varor medan mannen pratar med Birger Jönsson.

Foto: Peter Bäcker/Vämlands Folkblad

En annan som fick besök av tjuvar är butiksägaren Birger Jönsson, 65, i Forshaga. I sin butik säljer han bland annat kläder, klockor och telefoner. En man och en kvinna kom in i butiken en dag. 

– De plockade bland annat på sig telefoner och powerbanks. Värdet var cirka 10 000 kronor, säger Birger.   

undefined

Här plockar kvinnan på sig varor.

Foto: ÖVERVAKNINGSBILD

Efteråt förstod Birger att något var fel och kollade igenom butikens övervakningskameror. Han såg att han fångat tjuvarna på film och kontaktade polisen. Men förundersökningen lades ner. Enligt polisen hade mannen och kvinnan gjort sig skyldiga till liknande brott och stölden hos Birger skulle inte påverka tjuvarnas straff. 

– Lagstiftaren har kommit fram till att vi i sådana situationer ska spara resurser och lägga ner ärendet, har utredningschef P-O Forsman sagt.

– Polisen förstod att jag var frustrerad. Men jag tycker att det är förskräckligt att man bara kan lägga ner så där. Jag har överklagat beslutet, men inget händer, berättar Birger. 

 

LÄS OCKSÅ: Viktigaste valfrågorna – lärarna: Detta är det största hotet mot svensk skola

undefined

I samband med ett restaurangbesök med en väninna blev Christina Knagg, 66, utsatt för kortbedrägeri. Hon betalade för maten och bad restaurangen att ringa en taxi åt henne.

undefined

Christina Knagg, 66.

Foto: Privat

– Taxin hem kostar vanligtvis 600 kronor, men chauffören inte ville ha betalt, sa att han bjöd på det, säger Christina.

Hon tyckte det var underligt, men tackade för sig och gick in och stängde dörren.

Dagen efter ringde en man upp henne.

– Han sa att han hade mitt bankkort. Då upptäckte jag att mitt saknades och att jag fått med mig någon annans, berättar hon.

Christinas fall slutade med att en man dömdes till skyddstillsyn för en rad bedrägerier mot henne och andra.

undefined

När Anders Hellstrand, 69, i Krylbo utanför Avesta kom hem från jobbet tillsammans med sin fru Lisbeth upptäckte de varje husdjursägares mardröm. Inbrottstjuvarna hade inte bara stulit pengar och värdesaker utan även deras djur.

Jag trodde inte mina ögon och öron

– Allt var upp och ner vänt. De hade tagit med sig tre fåglar och vår hund. Vi sökte efter hunden men vi har fortfarande inte fått henne tillbaka. Jag trodde inte mina ögon och öron. Jag pratade med en polis här i Dalarna, han har jobbat i 28 år och sa att han aldrig hört om något liknande, berättar Anders Hellstrand.

undefined

Anders och hans fru fick hunden stulen.

Foto: Privat

Tjuvarna plockade även med sig pengar och guldsmycken, arvegods från Anders föräldrar.

– Det var guldsmycken från min mamma, en guldklocka från min gammelfarfar, allt var borta, säger han.

Fyra unga män, som även stod åtalade för andra brott, dömdes för inbrottet. Två av dem dömdes för grov stöld och fick påföljden skyddstillsyn. En av de unga männen fick tre års fängelse för rån, grov stöld och övergrepp i rättssak. Den fjärde dömdes för grov stöld och påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Detta räknas som vardagsbrott

Stölder till exempel av och ur bilar, cykelstölder och butiksstölder

Inbrott

Skadegörelse, till exempel klotter

Bedrägerier

Misshandel

Olovlig körning och rattfylleribrott

Källa: Polisen

– Vi har inga stora förhoppningar om att få tillbaka varken våra djur eller värdesaker.

Leif Lahti, vid Gällivarepolisen, menar att allt handlar om att få ut fler poliser i yttre tjänst för att få stopp på vardagsbrotten.

– Ju fler poliser, ju mer löser du. Det är synd om de som åker ut, de inte åker för att stoppa brott utan för att konstatera att det skett ett brott, säger han.

undefined
undefined

Per Inge Fridlund, 82, och hans sambo satt och drack kaffe vid köksbordet när en tjuv smög sig in i lägenheten.

Foto: Privat/Polisen

Per Inge Fridlund, 82, i Arvika sprang själv efter tjuven när han och hans fru satt och drack eftermiddagskaffet. 

– Dörren öppnades och jag tänkte att det är roligt att det kommer folk och hälsar på. Men det kom ingen, utan dörren stängdes igen, säger Per Inge Fridlund.

undefined

När de upptäckte att jackorna var borta, tog Per-Inge på sig skorna och sprang ut. Gärningsmannen hittade han i en butik. Tillsammans med en annan man uppehöll han tjuven tills att polisen kom till platsen. Den inkräktande mannen dömdes till sju månaders fängelse för grov stöld och stöld av normalgraden mot Per Inge Fridlund och hans sambo samt vid ytterligare ett tillfälle.

 

BRÅ:s rapport – antalet anmälda brott 2017

Mest ökade anmälda brott mot person med 5 procent till 290 000 anmälda brott jämfört med 2016. 

Bostadsinbrotten ökade med 3 procent till 22 600 anmälda brott. Bakom ökningen stod lägenhetsinbrotten, som ökade med 9 procent till 8 790 brott, medan antalet anmälda villainbrott minskade med 1 procent till 13 800 brott.

Personrånen ökade med 4 procent till 6 190 anmälda brott. 

Bilbrott (biltillgrepp och stöld ur och från motorfordon) ökade med 1 procent till 63 900 anmälda brott 2017. 

Bedrägeribrotten ökade med 2 procent till 209 000 anmälda brott 2017. 

Under den senaste tioårsperioden har de anmälda bedrägeribrotten mer än tredubblats, enligt statistik från BRÅ.

Stöld och tillgreppsbrott minskade med 3 procent jämfört med 2016. Under 2017 anmäldes 486 000 stöld och tillgreppsbrott.