Misstänkt gärningsman fortfarande på fri fot

Maria, 17, våldtagen utanför port – fyra utsatta samma natt

KARLSTAD.

En natt i oktober befinner sig fyra kvinnor på samma sjukhus i Karlstad – enligt polisanmälningarna utsatta för samma brott: Våldtagen av okänd gärningsman.

För 17-åriga Maria fullbordas mardrömmen utanför dörren när hon i panik inser att hon inte har portkoden.

– Vi hade planerat och sett fram emot den här kvällen i en månad. Det skulle bli stor fest och kul, berättar Maria.

Text: Malin Roos
Publicerad 11 dec 2018 kl 18.12

Larmet från Fahlgrensgatan i stadsdelen Herrhagen i centrum kommer strax före midnatt.

Ett vittne ringer 112 och berättar att man har påträffat en uppriven minderårig flicka utanför huset, hon misstänks ha utsatts för en fullbordad våldtäkt.

Vi kallar den unga kvinnan för Maria. Hon är 17 år och har i samråd med sina föräldrar sagt ja till att dela sin historia från natten i Karlstad mellan fredag den 26 och lördag den 27 oktober.

Maria som pluggar andra året på ett högskoleförberedande program på gymnasiet skulle liksom hundratals andra unga runtom i Värmland den här kvällen försöka ta sig in på den upphaussade halloweenfesten på ett av Karlstads mest populära uteställen, Nöjesfabriken.

undefined

Maria, 17, stoppades från att komma in på halloweenfesten och gick i stället tillbaka till sin kusins lägenhet.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hon hade lagt studiebidraget på en outfit som skulle sticka ut i maskeradhavet, hon skulle sova över hos sin kusin som bor bara 300 meter från nattklubben, och hade mött upp sin bästa kompis för att förfesta. 

- Vi var glada och förväntansfulla. 

Det är 18-årsgräns för att komma in på klubben och Maria som inte har hunnit fylla än, vet att det är en chansning. Medan kompisen kommer in blir Maria stoppad i dörren, hon bestämmer sig för att gå tillbaka till sin kusins lägenhet. 

Maria: ”Jag blir ändå inte rädd”

Promenaden tar normalt fem minuter, men Maria som är obekant med kvarteret får irra en stund innan hon hittar rätt. Hon har kommit ungefär halvvägs när en okänd man sveper upp snett bakifrån i mörkret och börjar tilltala henne.

– Jag lyssnade inte först, jag var bara fokuserad på att hitta vägen och tänkte att det var en typ av kille som brukar skrika efter en på gatan, som det är bäst att bara ignorera. Jag har lärt mig att om man inte ger dem uppmärksamheten så tröttnar de. 

Men den här mannen tröttnar inte.

Jag tänkte att det var en typ av kille som brukar skrika efter en på gatan, som det är bäst att bara ignorera

Maria drar efter andan och fortsätter berätta; om hur följeslagaren börjar ge henne komplimanger som ”du är så fin” och ”jag kan ta hand om dig”, och att han med kanske 20 meter kvar fram till lägenheten lägger handen om hennes midja.

undefined

Maria, 17, berättar att hon blev våldtagen utanför en lägenhetsport i Karlstad.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag blir ändå inte rädd. Jag tänkte fortfarande att han bara var ”lite jobbig”. Jag såg porten där framme och tänkte att jag bara skulle in genom dörren och stänga.

Men väl framme inser Maria att hon inte har portkoden, det var bästisen som fick den på sms. Hon ringer sin kompis och skriker ”KAN DU SKICKA EN SCREENSHOT PÅ KODEN”, men kompisen inne på Nöjesfabriken hör inte i den höga musiken. 

– Då börjar jag få jättemycket panik. Jag börjar tänka i banorna ”varför ger han sig inte, vad tänker han göra?”

Jag ligger där och tänker: 'Nu händer det, nu händer det mig, vad fan gör han, vet han inte att man inte får'

Exakt vad som händer därefter och i vilken ordning har Maria svårt att redogöra för i dag, hon hade druckit en del alkohol på kvällen och beskriver själv att situationen blev ”chockartad”. Hon vet att hon gråtandes sjunker ner på huk mot tegelväggen, i nästa minnesbild ligger hon med huvudet mot asfalten och har mannen över sig.

– Jag ligger där och tänker: ”Nu händer det, nu händer det mig, vad fan gör han, vet han inte att man inte får”.

undefined

När hon anlände till porten insåg Maria att hon inte hade koden för att komma in.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När han ”är klar” reser sig mannen och går. Kvar ligger Maria med huvudet på trappavsatsen i den mörka porten och gråter.

Ett par boende i huset hör snyftningarna och kommer till undsättning, de ringer efter polis och ambulans. 

Fyra anmälningar om våldtäkt

När Maria kommer till Centralsjukhuset har klockan passerat tolv och varken vårdpersonal eller polisen kan vid det här laget föreställa sig vad som väntar. 

Maria är inte ensam. Totalt ska fyra kvinnor komma in akut under natten – enligt polisanmälningarna utsatta för våldtäkt. 

undefined

Totalt kommer fyra kvinnor in till akuten under natten.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En kvinna som har varit på restaurang Glada Killingen i Kil ett par mil norr om Karlstad och festat med vänner ska i polisförhör beskriva hur det av okänd anledning svartnade för ögonen och att hon vaknade av att hennes kompisar hittade henne i en gränd med byxorna och trosorna vid vaderna. Polisen upprättar en anmälan med brottskod 0660 – våldtäkt utomhus mot kvinna. 

En annan kvinna kommer till polishuset på Infanterigatan tillsammans med sin pappa och uppger att hon har blivit indragen på en toalett på Nöjesfabriken där hon ska ha våldtagits av ett okänt antal män. Brottet rubriceras som grov våldtäkt och kvinnan förs till akuten.

Polisen: ”Klart det var intensivt”

Ungefär samtidigt blir två yttre befäl på plats utanför Nöjesfabriken tillkallade av en ordningsvakt. En ung kvinna uppger att hon inne i festlokalen har fått fingrar uppstoppade i underlivet. Hon förs till Centralsjukhuset och polisen rubricerar brottet som våldtäkt.

– En natt när det i övrigt är mycket att hantera kommer de här fyra inom loppet av några timmar. Det är klart att det var intensivt, säger chefen för grova brott vid polisen i Karlstad, Jens Fischer.

Våldtäkt är kanske det värsta brott du kan råka ut för bortsett från att bli dödad

Maria som ska fylla 18 om bara några veckor skickas mellan vuxenakuten och barnakuten. Hon får träffa en infektionsläkare och genomgå en gynekologundersökning där man samtidigt fotograferar blåmärkena på insidan av hennes lår.

undefined

På sjukhuset fotograferades hennes blåmärken på båda benen.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men allra först får hon träffa en polis.

– Våldtäkt är kanske det värsta brott du kan råka ut för bortsett från att bli dödad. I bland anmäls våldtäkter som inte är våldtäkter men i varje enstaka fall måste jobbet göras inledningsvis, säger Mathias Falknäs, förundersökningsledare vid polisens rotel för grova brott i Värmland, som är den som förhör Maria på natten. 

– Vid alla brottsplatser lämnas någon form av spår, i bästa fall bra spår som vittnen, filmövervakning och DNA. Det är det vi ”hoppas på” vid överfallsvåldtäkter, säger Falknäs och konstaterar att man i fallet Maria ”har säkrat teknisk bevisning men jag vill inte gå ut med vad”. 

Överfallsvåldtäkter är något man har läst om i tidningen men då tänker man Stockholm, Malmö och Göteborg

”Fyra samma natt – otroligt”

När Maria senare på lördagen är tillbaka på sjukhuset för vidare undersökningar hamnar hon i samma rum som en tjej i hennes egen ålder som är där med sin mamma. Maria beskriver insikten som en smäll i magen.

– Jag förstod att det tydligen var en av de andra tjejerna som råkat ut för samma sak. 

– Överfallsvåldtäkter är något man har läst om i tidningen men då tänker man Stockholm, Malmö och Göteborg. Nu var vi fyra i Karlstad på samma natt, otroligt. 

– Till och med när jag stod med den här mannen mitt i natten tänkte jag att det var lugnt, för ”det händer inte här”. 

Polisen blev överraskad

Så varför hände det? Vad hände?

Fyra anmälda misstänkta våldtäkter med för målsäganden okända gärningsmän, varav två utomhus och en misstänkt gruppvåldtäkt – inom loppet av några timmar, i en medelstor stad som Karlstad med drygt 60 000 invånare. 

Hur anmärkningsvärt är det?

Jens Fischer, chef för avdelningen grova brott i Värmland bekräftar att man fick lägga stora resurser, samt blev överraskad över kvantiteten larm den här natten.  

– I Värmland brukar det röra sig om en handfull sådana här fall per år. Det hör inte alls till vanligheterna, säger han.

Men eftersom det var halloween, en helg för polisen känd för stök och fylla, var den yttre verksamheten redan förstärkt och krimjouren fullt bemannad. Det behövdes inte ringas in förstärkning på övertid. Däremot ställde man i polishuset på Infanterigatan direkt frågan: Finns det något mönster? 

För det var inte bara den här natten, och inte bara i Karlstad och i Kil. 

I Värmland brukar det röra sig om en handfull sådana här fall per år. Det hör inte alls till vanligheterna

Torsdag den 18 oktober anmäls ett misstänkt våldtäktsförsök som ska ha skett på dagen utomhus i centrala Deje och där målsäganden i ett inlägg på sociala medier har beskrivit att en man ska ha kommit fram till henne och sparkat på hennes hund och därefter försökt att våldta henne – och söndag den 21 oktober kommer larmet från Säffle från en kvinna som uppger att hon har blivit överfallen och våldtagen i en skog av en okänd man.

Dessutom ska det bli ett femte fall innan festhelgen är över. En kvinna i 30-årsåldern larmar på söndagskvällen polisen om att hon har attackerats av en okänd man under en motionsrunda på Norra fältet i Karlstad, strax utanför polishuset. Händelsen rubriceras som försök till våldtäkt och polisen söker med hundpatruller.

Sammanlagt sju anmälningar om våldtäkt eller försök till våldtäkt på tio dagar i Värmland.

undefined

17-åriga Maria berättar för Expressens Malin Roos om övergreppet.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Enligt polischefen Jens Fischer kom man dock fram till att det inte fanns något mönster. Lägesbilden i dag är att det rör sig om enskilda och isolerade händelser, olyckliga tillfälligheter. 

– Det finns inget som pekar på att det har varit samma gärningsman. Vad som är exakt förklaring får man analysera mer. Det är ingen direkt koppling i övrigt. Det är orter med flera mil mellan så de har ingen gemensam nämnare.

– Att det händer just nu vid det här tillfället är svårt att uttala sig om. Men ofta finns det ett sammanhang synonymt med att det är mycket folk ute och att det har varit festligheter med alkohol med i bilden.

Vi har så klart en önskan om att det ska gå snabbare men vi råder inte över den situationen

Ärendet i Säffle är i dag nedlagt och det misstänkta våldtäktsförsöket utanför polishuset har rubricerats om till misshandel, övriga fall är öppna och under utredning. Det finns teknisk bevisning i samtliga enligt polischefen i Karlstad, men ingen frihetsberövad misstänkt gärningsman.

– Det finns ingen misstänkt i nuläget. Vi har gjort en hel del utredningsåtgärder och väntar in svar på den tekniska biten.

– Vi har så klart en önskan om att det ska gå snabbare men vi råder inte över den situationen, säger Jens Fischer, som trots de många överfallen på kort tid i länet inte anser att det finns fog till rädsla. 

– Vi får se hur vi kan tänkas jobba annorlunda, det diskuterar vi ofta när det kommer till våldtäkterna som är. Vi har ingen möjlighet att vara med de här kvinnorna när de går hem på natten, men i offentlig miljö kan vi verka genom att vara synliga.

– Kvinnor ska absolut inte vara rädda för att gå ut. Däremot är vårt råd att man ska välja platser som är mer upplysta och kanske inte ta vägen genom parken.

Kvinnor ska absolut inte vara rädda för att gå ut

Sju våldtäktslarm i Värmland på tio dagar

Torsdag 18 oktober, Deje

Polisen får in en anmälan om ett misstänkt våldtäktsförsök som ska ha skett på dagen utomhus i centrala Deje.

Målsägaren postar ett inlägg på sociala medier där hon beskriver att en man ska ha kommit fram till henne och sparkat på hennes hund och därefter ha försökt att våldta henne.

– Jag kan bekräfta att det har kommit en anmälan rörande försök till våldtäkt, säger Ola Gripö vid polisen i Värmlands krimjour till SVT. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning. 

 

Söndag 21 oktober, Säffle

Larmet kommer till polisen kl 04.30 natten till söndag. En kvinna anmäler att hon har blivit utsatt för en våldtäkt i en skog på väg hem. 

– Vi håller på med ärendet nu, men de initiala uppgifterna är att den här kvinnan ska ha blivit överfallen utomhus av okänd gärningsman, bekräftade Per Vikman, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, för NWT. 

Polisen rubricerar brottet som misstänkt överfallsvåldtäkt. 

Status: Ärendet är nedlagd, enligt polischefen Jens Fischer har målsägaren inte velat medverka i utredningen. 

 

Fredag den 26 oktober, Karlstad 

Två av de fem anmälda våldtäkterna i Värmland under Halloweenhelgen misstänks ha skett på utestället Nöjesfabriken (med nattklubben Verket) i Karlstad. Klockan 01:17 kommer en kvinna i sällskap med sin pappa till polishuset och anmäler att hon på kvällen har blivit indragen på en toalett på Nöjesfabriken där hon ska ha våldtagits av ett okänt antal män. Ärendet rubriceras som grov våldtäkt. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning. 

 

Fredag 26 oktober, Karlstad 

Larmet från Fahlgrensgatan i centrala Karlstad kommer innan midnatt. Ett vittne har tagit hand om en 17-årig flicka som utsatts för en misstänkt fullbordad våldtäkt i en port. Polisen skickar hundpatrull och radiobil men gärningsmannen kommer undan. Brottet rubriceras i polisanmälan som våldtäkt (mot flicka 15-17 år utomhus) och polisen uppger i media att det handlar om en fullbordad våldtäkt. 

Tre dagar senare går polisen ut med kvinnans signalement. 

– Vi vill komma i kontakt med personer som kan ha sett denna kvinna för att också få en så bra beskrivning av mannen i hennes sällskap som möjligt, skriver polisen på sin hemsida.

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning. 

 

Fredag 26 oktober – lördag 27 oktober, Karlstad 

Klockan är kring midnatt när en polispatrull utanför Nöjesfabriken tillkallas av ordningsvakt. En kvinna har enligt den polisanmälan som senare under natten upprättas berättat "att misstänkt hade kommit upp bakom henne och stoppat in fingrarna i hennes underliv". Övergreppet som är att jämföra med samlag rubriceras som våldtäkt.

Kvinnan förs till Centralsjukhuset för kroppsbesiktning. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning. 

 

Lördag 27 oktober, Kil 

Enligt polisanmälan befann sig polispatrullen på Centralsjukhuset i Karlstad "i annat ärende" när den blir informerad om att det fanns ytterligare en kvinna på sjukhuset som misstänktes ha blivit våldtagen under natten. 

Kvinnan berättar i förhör att hon hade varit på utestället Glada Killingen i Kil och att det av okänd anledning hade svartnat för ögonen och att hon vaknade av att hennes vänner påträffade henne i en gränd med byxorna och trosorna vid vaderna. Polisen upprättar anmälan med brottskod 0660 - Våldtäkt (utomhus mot kvinna). 

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning. 

 

Söndag 28 oktober, Karlstad

Klockan är 20.24 på söndagskvällen när polisen larmas om ett misstänkt våldtäktsförsök på Norra fältet i Karlstad, i närheten av polishuset. En kvinna i 30-årsåldern uppger att hon var ute och motionerade när hon blev överfallen och nedbrottad. 

– En okänd gärningsman ska ha kastat omkull henne. Hon lyckades fly och ta sig hem, där hon fick hjälp att larma oss, uttalar sig Jan Matèrne, polisens vakthavande befäl för SVT. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Ärendet har omrubricerats som misshandel, enligt Jens Fischer vid polisen i Karlstad.

Maria: ”Jag försöker komma ihåg”

För Maria är livet förändrat, hon får inte längre gå ensam ute när det är sent och mörkt för föräldrarna. Hon vill inte heller. 

Det har gått en dryg månad sedan övergreppet när vi ses och Maria som har fått stöd av Första linjen, kommunens mottagning för unga, säger att hon ändå försöker att leva som vanligt.

– Jag kan ju inte bara lägga mig ner och gråta, men det är väldigt mycket upp och ner. Mina kompisar säger att de har märkt en personlighetsförändring hos mig, att jag är lättstött och blir arg för nästan ingenting.

Jag tänker på alla saker jag kunde ha gjort annorlunda. Jag kunde ha gått en annan väg, jag skulle inte ha satt mig ner, jag skulle inte ha druckit alkohol

Dessutom tillägger 17-åringen att hon, som prestationsperson med höga krav på sig själv och nära till självkritik, har ifrågasatt sig själv efter det som hände. 

– Jag tänker på alla saker jag kunde ha gjort annorlunda. Jag kunde ha gått en annan väg, jag skulle inte ha satt mig ner, jag skulle inte ha druckit alkohol. 

undefined

Maria, 17 beskriver livet som "mycket upp och ner" efter övergreppet.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Och om hon hade vågat titta på våldtäktsmannen, hade det hjälpt henne själv och polisens jobb?

– Jag försöker att komma ihåg och det är nog det värsta, att jag inte minns hela händelsen. Jag tänkte att om jag inte tittar på honom så ger jag honom ingen uppmärksamhet och han slutar. Jag ville inte se hans ansikte.

– Det är dumt nu i efterhand. Det är obehagligt att veta att jag kan gå förbi honom på stan och inte veta att det är han.