Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter mordet på Lotta – nu föreslås förändring

Lätta på sekretessen mellan myndigheter som arbetar med samma fall.
Det är ett av förslagen i lex lotta som har tagits fram efter att Lotta Rudholm mördades av sin ex-pojkvän trots tidigare anmälningsförsök.
– Hade åklagare och polis haft samma information som socialtjänsten hade så kanske man hade fattat ett annat beslut i Lottas fall, säger Johanna Björkman, advokat och DNA-expert, i Lisah Silfwer möter,  Expressen TV:s serie om mäns våld mot kvinnor.

Lotta Rudholm träffade en man via nätet, men relationen var kortvarig och slutade tragiskt med att det blev slutet på Lottas liv.

Efter Lottas död tillsattes en arbetsgrupp med representanter från alla de yrkesroller som varit inblandade i fallet Lotta.

Johanna Björkman, advokat och DNA-expert, är en av dem som tagit fram lex lotta, vilket hon berättar om i åttonde avsnittet av Lisah Silfwers serie på Expressen TV om mäns våld mot kvinnor.

”Sekretessregler gör att polis, åklagare och socialtjänst arbetar i mångt och mycket på egen hand, på egna sidor av ett ärende utan att samordnas”, säger Johanna Björkman, advokat och DNA-expert.

Lade ned förundersökning

– Lottas fall är ett tragiskt men bra fall att titta på, för det visar så tydligt att myndighetspersoner som är engagerade i brottsoffer har väldigt svårt att dela med oss av vår information. Sekretessregler gör att polis, åklagare och socialtjänst arbetar i mångt och mycket på egen hand, på egna sidor av ett ärende utan att samordnas, säger Johanna Björkman.

Arbetsgruppen föreslår en granskningskommission som – precis som vid lex sarah- och lex maria-fall – granskar om myndigheterna brustit i fall där våld i nära relationer slutar med dödlig utgång.


Detta har tidigare kritiserats av Riksåklagaren.

Lotta Rudholms fall har också satt fingret på målsägandes roll i rättsprocessen. Hon drog själv tillbaka sin polisanmälan efter att polisen väntat en vecka med att kontakta henne, vilket i sin tur ledde till att åklagarna la ner utredningen. Detta har tidigare kritiserats av Riksåklagaren.

– En person som är i kris kanske inte ska ha den makten att man kan få en förundersökning nedlagd, utan att man kanske ska ha mer information bland annat, säger Johanna Björkman.

”En person som är i kris kanske inte ska ha den makten att man kan få en förundersökning nedlagd”, säger Johanna Björkman.

HIT KAN DU VÄNDA DIG

• I direkt fara – ring polisen på 112.

• Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon som ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020-50 50 50.

• Socialtjänsten i kommunen har ett särskilt ansvar att erbjuda stöd till människor som har utsatts för våld.

• Kvinno-, tjej-eller ungdomsjour kan ge både krisstöd i en akut situation. Du kan hitta information om var din närmaste jour finns på ROKS eller Unizons hemsida.

• RFSL:s stödtelefon för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon: 020 – 34 13 16

SE TIDIGARE AVSNITT:

Del 1: Zozans krav till politikerna: Ta tag i porrfrågan

Del 2: Maria Rashidi fick syra kastat i ansiktet

Del 3: "Våra pojkar och män förtjänar bättre"

Del 4: "Det är ett enda stort lidande för kvinnor"

Del 5: Kriminologen om sexbrott och porr

Del 6:  Forskare: Kriminalitet föregår ofta hedersbrott

Del 7: ”De har tidigare konsumerat en annan slags porr”