Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminologen om sexbrott och porr

Antalet grova våldtäkter och gängvåldtäkter ökar i statistiken.

Men vi vet inte om övergreppen verkligen blivit fler eller om det är fler som anmäler.

Det säger kriminologen Nina Rung i femte avsnittet av Expressen TV:s serie om mäns våld mot kvinnor.

Kriminologen och debattören Nina Rung engagerar sig i frågor om våld och sexualiserat våld kopplat till kön. Expressen TV:s Lisah Silfwer möter henne i nya avsnittet av sin serie om mäns våld mot kvinnor.

– Kopplingen mellan våld och kön intresserar mig. När feminismen kom stort i slutet av 90-talet var jag tonåring som hade växt upp med allt det innebär att växa upp som tjej. Att bli tafsad på, att bli utsatt på olika vis, säger Nina Rung.

– När jag såg det och förstod att det var en struktur som jag hittade i feminismen, så ville jag jobba med det. Alltså kopplingen mellan våld och kön, säger hon.

Två kategorier

Hon förklarar att forskare brukar dela upp våldsbrott mot kvinnor i två kategorier: de som sker hemma och de som sker på allmän plats. Rent statistiskt begås de flesta sexualbrott av okända personer på allmän plats. Men det handlar oftast om ofredanden som att någon tafsar på tunnelbanan, säger hon.

I media ser det ut som att det sexuella våldet blivit råare

– De grova sexbrotten inträffar oftast inte på allmän plats. De flesta våldtäkter handlar om våld från en person som man har relation till eller från en person man nyligen lärt känna, säger Nina Rung till Lisah Silfwer.

– I media ser det ut som att det sexuella våldet blivit råare. Medierna rapporterar om gärningspersoner som använder mycket våld, om våldtäkter som sker utomhus. Man rapporterar inte på samma sätt om våldtäkter som sker inom en relation, säger hon.

Samband mellan porr och våld

Nina Rung nämner i programmet några av forskningens rön på området. Det finns ett samband mellan pornografi och sexuellt våld genom att storkonsumenter av porr ser mera positivt och förstående på sexvåld mot kvinnor. Och en studie visar att hälften av de män som döms för mord på sin kvinnliga partner inte är kriminellt belastade, inte straffade tidigare.

Det är häpnadsväckande

– Det är häpnadsväckande att man går från att aldrig ha begått något brott till att mörda sin partner, säger hon.

Nina Rung säger att föräldrar bör börja tala tidigt med sina barn om risken för sexövergrepp. Redan i förskoleåldern, när barn är så små som två, tre år. Man kan börja med att tala om kroppslig integritet, om vilka kroppsdelar som är "privata", som ingen har rätt att ta på. Sedan kan man gradvis öka informationen, berätta om riskerna på nätet och tala med barnen om porr. 


SE TIDIGARE AVSNITT:

DEL 1: Zozans krav till politikerna: Ta tag i porrfrågan

DEL 2: Maria Rashidi fick syra kastat i ansiktet

DEL 3: Våra pojkar och män förtjänar bättre”

DEL 4: Det är ett enda stort lidande för kvinnor”

HIT KAN DU VÄNDA DIG

I direkt fara – ring polisen på 112.


Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon som ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020-50 50 50.


Socialtjänsten i kommunen har ett särskilt ansvar att erbjuda stöd till människor som har utsatts för våld.


Kvinno-tjej-eller ungdomsjour kan ge både krisstöd i en akut situation. Du kan hitta information om var din närmaste jour finns på ROKS eller Unizons hemsida.


RFSL:s stödtelefon för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon: 020 – 34 13 16