Läs alla delar

Det finns en risk för att barn inte berättar vad de är med om på nätet eftersom de riskerar att bli av med mobil eller surfplatta, enligt Maria Dufva, kriminolog och expert på övergrepp på nätet.

Kriminologen: ”De har tidigt konsumerat en helt annan typ av porr än vi ”

Prata med barn om vad de gör på internet och om nätporr.
Det är Maria Dufva, kriminolog och expert på övergrepp på nätet, uppmaning i sjunde avsnittet av Lisah Silfwer möter, Expressen TV:s serie om mäns våld mot kvinnor.
– Vi behöver sätta spotlight på det här på riktigt, säger Maria Dufva.

Publicerad 18 jul 2018 kl 17.07

Allt fler av övergreppen på barn sker via nätet eller är kopplat till nätet – samtidigt är vuxna i stor grad frånvande i barnens liv på nätet, enligt Maria Dufva.

– Vi är inte delaktiga på samma sätt som vi är i allt annat i deras liv, säger hon i nya avsnittet av Lisah Silfwers serie på Expressen TV om våld mot kvinnor.

 

undefined

I stort sett alla barn kommer frivilligt eller ofrivilligt i kontakt med porr på nätet. Det gäller att tidigt lära dem ett säkerhetsänk, menar Maria Dufva, kriminolog och Expert på övergrepp på nätet.

Ofrivillig kontakt med porr

Maria Dufva är kriminolog och expert på övergrepp på nätet och hon föreläser för barn om riskerna för övergrepp på nätet för att lära dem ett säkerhetstänk. Hon berättar att i stort sett alla barn har frivillig eller ofrivillig kontakt med porr via nätet.

– De kan få en länk skickad till sig av en kompis som de öppnar och det kan vara precis vad som helst. Det kan innehålla djurplågeri, krigsscener – men framför allt skulle jag säga grovvåldspornografi. Så de har ju tidigt konsumerat en helt annan typ av porr än vi möttes av, säger Maria Dufva. 

undefined

”Det är garanterat vattentätt att barn inte berättar om det händer nåt, för då blir de av med allting och vi blir besvikna på dem”, säger Maria Dufva om hur barn reagerar ifall de kommer i kontakt med något obehagligt på nätet.

Det finns stor en risk att barn inte törs berätta för sina föräldrar när de möts av något obehagligt på nätet eftersom de vet att de riskerar att bli av med sin telefon eller surfplatta eller mobilsurf, enligt Dufva.

– Det är garanterat vattentätt att barn inte berättar om det händer nåt, för då blir de av med allting och vi blir besvikna på dem. Balansgången mellan att skrämma och varna är inte så svår när det gäller allt annat.

"Vi skrämmer dem inte för vatten"

Föräldrar har en skyldighet att engagera sig i vad deras barn gör på nätet. Berätta för dem hur viktigt det att skydda sina personuppgifter och att inte lita på okända personer via nätet som kan vara någon helt annan än de utger sig för att vara, enligt Maria Dufva.

– Balansgången mellan att skrämma och varna är inte så svår när det gäller allt annat, vi skrämmer dem inte för vatten eller trafik, vi lär dem att hantera det. Det är lika livsfarligt det.

Och det räcker inte att prata om det en gång:

– Vi föräldrar tjatar hål i huvudet på våra barn om att borsta tänderna och tvätta händerna efter toaletten – vi ligger på som iglar om så mycket annat i livet, men nätet det får barn klara själva, säger Maria Dufva.

 

SE TIDIGARE AVSNITT:

Del 1: Zozans krav till politikerna: Ta tag i porrfrågan

Del 2: Maria Rashidi fick syra kastat i ansiktet

Del 3: "Våra pojkar och män förtjänar bättre"

Del 4: "Det är ett enda stort lidande för kvinnor"

Del 5: Kriminologen om sexbrott och porr

Del 6:  Forskare: Kriminalitet föregår ofta hedersbrott

 

HIT KAN DU VÄNDA DIG

• I direkt fara – ring polisen på 112.

• Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon som ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020-50 50 50.

• Socialtjänsten i kommunen har ett särskilt ansvar att erbjuda stöd till människor som har utsatts för våld.

• Kvinno-, tjej-eller ungdomsjour kan ge både krisstöd i en akut situation. Du kan hitta information om var din närmaste jour finns på ROKS eller Unizons hemsida.

• RFSL:s stödtelefon för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon: 020 – 34 13 16