Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är ett enda stort lidande för kvinnor”

Handeln med kvinnor blomstrar i Sverige och sprider sig från storstäderna över landet.

– Det är ett enda stort lidande för kvinnor, säger Simon Häggström, kriminalinspektör på Noa. 

Lisah Silfwer möter honom i nya avsnittet av Expressen TV:s serie om mäns våld mot kvinnor.

Prostitution, människohandel, organiserad brottslighet. Det är vardagsmiljön för kriminalinspektör Simon Häggström och hans kolleger som kämpar för att stoppa sexköp och det han kallar kvinnors "moderna slaveri".


Brottscentralens programledare Lisa Silfwer möter Simon Häggström, kriminalinspektör på Nationella operationsavdelningen (Noa) i ett samtal om situationen för de prostituerade i Sverige. Det är del 4, "Kvinnor som köps och säljs", i hennes serie i Expressen TV.

Tusentals män köper sex

– Det är väldigt många människor som lider enormt. Det är så mycket större än vi tror. Många vill inte tro att de känner någon som köper eller säljer sex, säger Simon Häggström.

– Vi har tusentals män som köper sex i Sverige. I alla samhällsklasser och åldrar. Alla är män, ingen kvinna har dömts sedan sexköpslagen kom för snart 20 år sedan.

– En vanlig dag ligger 200 sexannonser ligger ute. Kvinnor säljs i lägenheter. Inte bara i Stockholm, Göteborg och Malmö. Människohandlarna har etablerat sig i varenda mellanstor stad, säger han.


Häggström förklarar att prostitutionen har många ansikten. Det finns prostitution på gatan, på Internet, i massagesalonger, som sugardating och på många andra sätt. 

Hans och andra polisers uppgift är att tillämpa sexköpslagen, att gripa männen. Ofta på bar gärning för att säkra bevis.

"Ingen barndomsdröm"

Simon Häggström säger att han blir "extremt provocerad" av förslag om att legalisera prostitution. För de kvinnor som säljer sex utsätts för ett stort lidande.

– Inga flickor har haft som barndomsdröm att bli prostituerade. De är kvinnor som kommer från en enorm utsatthet och fattigdom. Kvinnor från länder som Rumänien och Nigeria dominerar, säger Simon Häggström.

– Det är kvinnor från de mest marginaliserade grupperna och utsatta förhållandena som hamnar i prostitution, säger han. 

Han förklarar att de inte bara utsätts för sexuellt våld utan också för fysiskt våld, de blir rånade och misshandlade.

– Det är för mig oförståeligt att det tillåts fortgå. Och Sverige betraktas ändå som ett föregångsland. I andra länder i Europa är det helt lagligt med drive in-bordeller, med gangbang-partyn med kvinnor som är gravida i åttonde månaden, säger Simon Häggström.


LÄS MER: Lisah Silfwer möter Linnéa Claeson

LÄS MER: Maria Rashidi fick syra kastat i ansiktet

LÄS MER: Zozans krav till politikerna: Ta tag i porrfrågan