Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män friades – Lisa, 18: "Jag känner mig maktlös"

Lisa, 18, ville inte.

Domstolen litar på henne.

Ändå frias de två män som åtalades för att ha gruppvåldtagit henne.

– Skulle man bara ha gått på vad som var mest troligt hade det blivit annorlunda, men så är det inte av rättssäkerhetsskäl, säger domaren.

– Jag har tänkt många gånger att jag ångrar att jag anmälde, säger Lisa.


DEL 1: Amanda, 14: Mamma, de våldtog mig – vi måste anmäla

DEL 2: Juristernas krav för att fler ska kunna fällas

DEL 4: De är män som våldtar kvinnor tillsammans

44 män fälldes och 36 friades i de gruppvåldtäktsfall från 2016 och 2017 som Expressen kartlagt.

Juristerna är överens om att sexbrottsmål hör till de allra svåraste. Ofta avgörs de av faktorer som huruvida polisutredningen var snabb nog för att säkra eventuella tekniska bevis, om kvinnan bedöms trovärdig och tillförlitlig och om det finns vittnesmål kring hur hon agerat tiden efter den påstådda våldtäkten.

Flera domare säger att en snabb polisutredning är det viktigaste, men från åklagarhåll kommer i stället kritik mot domarnas kompetens.

Tingsrätten trodde både på Lisa – och på killarna

Ett av fallen som slutade med friande dom är 21-åriga Lisas.

Tingsrätten trodde på henne – men på killarna också.

Hennes vittnesmål och den stödbevisning som fanns räckte enligt tingsrätten inte för att det skulle vara ställt bortom rimligt tvivel att hon sa nej till analsex.

Lisa pratar lugnt och stilla i den ljusgrå schäslongsoffan. Ibland kommer tårarna.
Foto: Lisa Mattisson

Hon sitter uppkrupen i den grå schäslongsoffan. Pratar lugnt och stilla. Ibland kommer tårarna.

Här är hennes version:

Hon var 18 år. Träffade killarna på krogen och åkte hem till en av dem.

Hon var okej med att ha trekant.

Men det spårade ur.

– När jag gick in där visste jag att vi skulle ha sex. Jag var trygg med att båda kunde vara med. Men jag räknade inte med vad som skulle hända, det ska man inte behöva göra. Vi började ha vanligt sex men sen började den ena killen hålla på i min rumpa. Jag kände mig inte alls bekväm med det.

Lisa upplevde det som att stämningen blev som förbytt.

Hon var inte alls med på noterna längre.

– Jag kände mig så utsatt mellan de två och de började kalla mig glåpord.
Lisa fick panik, visste inte vad hon skulle göra.

– En av dem började skratta när jag fick så ont att jag grät.

"Jag ville inte ställa till med en scen"

Hon säger att killarna blev alltmer hårdhänta. Att hon inte kunde förmå sig att gå därifrån.

– Jag ångrar än i dag att jag inte bara ställde mig upp och gick. Andra hade kanske sprungit. Men jag reagerade inte så.

– Just då kände jag mig bara utsatt från alla håll och kanter. Det satt folk där utanför och jag ville inte ställa till med en scen.

TRE FRIAS: KVINNAN HADE MINNESLUCKOR

• Var hon full nog för att vara i ett "särskilt utsatt tillstånd"?
• Var hon nykter nog att minnas tillräckligt?
I mars 2016 har en kvinna bråkat med sin pojkvän på krogen i Stockholm och sedan gått hem med tre män. Dagen efter ringer hon sin mamma och säger att hon blivit gruppvåldtagen. Minnesbilderna är fragmentariska. Ett läkarintyg visar att hon haft mycket ont. Attunda tingsrätt har svårt att bedöma hennes berättelse med anledning av minnesluckorna. Samtidigt anses det inte klarlagt att hon var så full att hon var i ett så kallat särskilt utsatt tillstånd, bland annat då taxichauffören som körde sällskapet inte upplevde henne som särskilt berusad. Alla tre män frias av en oenig tingsrätt och sedan också av Svea hovrätt.

TVÅ FRIAS: HUR FULL VAR HON?

• Ord mot ord
• Saknas bevis kring om hon var tillräckligt full
Det är juni 2016 och en tonårig flicka träffar två unga män i en park på en småländsk ort, under pågående festligheter. Männen stoppar enligt kvinnan ned händerna i hennes byxor innan de för bort henne till en mer avskild plats där de började ha sex mot hennes vilja. Männen uppger att hon ville. Växjö tingsrätt anser det inte bevisat att kvinnan var så pass berusad att hon var i ett särskilt utsatt tillstånd. Teknisk bevisning kring hennes promillehalt saknas och vittnesuppgifterna räcker inte, anser domstol. Båda frikänns. Fallet överklagades aldrig till hovrätten.

När hon senare tog sig därifrån beskriver hon hur apatin sköljde över henne. I en gemensam chattgrupp skrev hon att killarna hade haft analsex med henne mot hennes vilja. Nästa morgon var inkorgen full av kompisar som uppmanade henne att anmäla.

– Den dagen gick så fort. En kompis mamma kom och hämtade mig. Hon sa att det de gjort inte var rätt.

Lisa orkade inte gå till skolan på flera veckor. Hon ville bara ligga kvar i sängen.

– Jag tänkte mycket på hur killarna kunde behandla mig så. Jag kände mig så betydelselös.

Domstolen tyckte att Lisas berättelse gav ett trovärdigt intryck. Men då även killarna gav trovärdiga intryck var inte Lisas fysiska skador tillräckliga som bevis.
Foto: Lisa Mattisson

I samband med hennes studentdag ett halvår senare började rättegången. Lisa kände från början att hon hade förlorat, säger hon.

Lisa hade ytliga blödningar

Väl inne i rättssalen beskriver hon sin upplevelse som vidrig. Att bli ifrågasatt av advokater. Blickarna från alla i salen.

– Jag visste ju inte om de trodde på mig. Tyckte de att jag var helt dum i huvudet?

– I rätten tvingades jag återuppleva allt igen, fast då också höra deras version. Då kändes det igen som att allt hade varit mitt eget fel.

Undersökningen av Lisa – en del av åklagarens bevisning – bestod bland annat av fotografier av hennes högra skinka. Läkare konstaterade att Lisa bland annat "hade små ytliga blödningar på djupet på ena skinkan på ett handflatestort område".

TVÅ FRIAS: TURISTEN PÅ CAFÉ OPERAS VIPRUM

• Ord mot ord
• Saknas stödbevisning för fällande dom
I september 2017 träffar en kvinna en manlig turist inne på krogen Café Operas viprum i Stockholm. De går till hans hotell. Där, uppger hon, turas mannen och hans kompis om att föra in fingrar i hennes underliv när de alla lagt sig för att sova. De åtalas för grov våldtäkt. Södertälje tingsrätt finner kvinnan trovärdig, men ifrågasätter tillförlitligheten i hennes berättelse eftersom hon lämnade andra uppgifter i rättegången jämfört med vad hon sagt under utredningen. Männens, som nekar, anses också trovärdiga och i brist på tillräcklig stödbevisning frias båda. Fallet väntar på att prövas i hovrätten.

TVÅ FRIAS: VAR HON UTE EFTER SKADESTÅNDET?

• Männen hade bevisat fel – kan förklaras av fylla
• Domstolen: Hon kanske var ute efter skadeståndspengar
En sommarkväll 2016 bestämmer sig en kvinna och två män för att festa vidare vid en badplats efter krogkvällen i Stockholm. På morgonkvisten uppger hon att de båda våldtog henne. Men trots att kvinnans berättelse kallas "lång och sammanhängande" anser Södertörns tingsrätt inte att hon är trovärdig. Hon har nämligen tidigare fått skadestånd efter att ha anmält en annan man för våldtäkt, vilket "kan ha motiverat henne att göra en ny anmälan." Dessutom har hon ändrat sig kring vissa detaljer mellan polisförhör och rättegång. Männens berättelser i första skede strider mot den existerande bevisningen, men det kan enligt domstolen bero på att de var för berusade för att minnas ordentligt. Båda frias i tingsrätten och senare i Svea hovrätt.

Domstolen tyckte att Lisas berättelse gav ett trovärdigt intryck och "är inte så entydig som kan vara fallet vid en påhittad historia." Men: "Det går dock inte att säga annat om (killarnas) berättelser än att även de, sedda för sig, har gett trovärdiga intryck. Ord står alltså mot ord."

Stödbevisningen i målet, som bilderna på Lisas skador, räckte enligt tingsrätten inte för att dra några slutsatser om huruvida analsexet var frivilligt. Hennes psykiska mående efter händelsen, ansåg rätten, "talar däremot i viss utsträckning för att hon har varit utsatt för sexuella handlingar mot sin vilja."

"Ett trovärdigt intryck"

Domen avslutas:

"Sammanfattningsvis konstaterar tingsrätten att målsägandens berättelse har gett ett trovärdigt intryck och att hennes uppgifter får visst stöd av annan bevisning. Vid en sammanvägd bedömning av allt som redovisats ovan finner dock tingsrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att analsexet skett mot hennes vilja. Åtalet ska därför ogillas."

Expressen har talat med domaren i målet. Han betonar att Lisas berättelse gjorde ett "mycket trovärdigt intryck" och dessutom fick stöd av andra delar i bevisningen.

– Som hennes reaktion efteråt. Att hon var så upprörd över det hon varit med om. Det kan tala för att målsägandens berättelse är riktig – man skulle inte reagera på det sättet annars, säger domaren.

– Men det handlar inte om vem man tror mest på, utan det måste vara så gott som uteslutet att det gått till på något annat sätt än åklagaren påstår.

Vad hade krävts för en fällande dom?

– Om männen till exempel sagt att de inte alls haft analsex hade saker kunnat vara annorlunda. Då hade läkarintyget som talar för att de visst haft det, plötsligt fått mycket större betydelse. Då hade de tilltalade blivit belagda med lögn.

Lisa beskriver rättegången som vidrig. Att bli ifrågasatt av advokater. Blickarna från alla i salen.
Foto: Lisa Mattisson

Domaren fortsätter:

– Nu finns det olika uppfattningar om juridiken där, vad det betyder om en tilltalad ljuger. En del hävdar att det kvittar men jag påstår ändå att det har ett bevisvärde när de tilltalade ljuger.

"Många domar blir felaktiga på det sättet"

Målet handlar om huruvida hon sa nej och om killarna i så fall uppfattade det. Lisa säger att hon sa nej och ni tror henne. Vad säger du till den som inte förstår hur domen då kunde bli friande?

– Jag vill förklara det med de höga beviskrav som gäller i brottmål. Det får inte finnas någon tvekan. Skulle man bara ha gått på vad som var mest troligt hade det blivit annorlunda, men så är det inte av rättssäkerhetsskäl, säger domaren.

– På det sättet blir många domar felaktiga för att de inte återspeglar hur verkligheten varit, men det är tyvärr något man får ta. Vad som ska krävas för att staten ska få en människa fälld för ett påstått brott är en större fråga.

TRE DÖMS: HON VILLE SOVA HOS NÅGON HON LITADE PÅ

• Kvinnans berättelse anses vägra tyngre
• Männen har ändrat sina versioner
En ung kvinna har problem hemma och frågar några vänner om det finns någonstans hon kan sova. En gymnasiekamrat som hon börjat intressera sig för välkomnar henne till en lägenhet där han och två till män befinner sig. Där håller männen fast henne och våldtar. En av dem säger att han ska "fucka upp hennes liv" om hon berättar för någon, enligt domen. Södertörns tingsrätt finner kvinnan trovärdig och hennes uppgifter tillförlitliga. Sms hon skickat samma natt stärker också hennes version, liksom att hon berättade för flera vänner dagarna som följde. Till mannen som bjöd in henne skrev hon senare i sms att hon ville sova hos någon hon litade på: "Jag sa nej men ni lyssnade inte." Dokumentation av kvinnans skador styrker också hennes version. Samtidigt har männen ändrat sina berättelser, vars bevisvärde kallas "mycket begränsat". De tre männen i 20-årsåldern döms alla för grov våldtäkt. Den äldsta får två års fängelse medan de yngre får sluten ungdomsvård i tio månader. De tre ska tillsammans betala 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Hovrätten meddelar snart sin dom.

TVÅ DÖMS: 16-ÅRING FILMADES OCH HOTADES MED JÄRNRÖR

• Kvinnan: "Jag har aldrig varit så rädd"
• Männen: En frivillig porrfilmsinspelning
Efter en fest i Stockholm juni 2017 behöver en 16-årig kvinna hjälp att hitta tunnelbanan. De två unga män som skulle hjälpa henne för i stället bort henne till ett skogsparti där de våldtar henne under järnrörshot och filmar hela förloppet. Senare hotar de att skada henne om hon anmäler, enligt domen. Filmmaterial liksom ett upphittat järnrör och spermaspår på platsen ingår i bevisningen. Männen hävdar att det rör sig om en frivillig inspelning av pornografisk film. I filmen hörs hur de hotar kvinnan medan hon gråter. Södertörns tingsrätt anser inte männen trovärdiga. De döms för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak till sluten ungdomsvård i åtta respektive tio månader. Tillsammans ska de betala 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Männen överklagar först till hovrätten, men drar båda tillbaka sina överklaganden.

Lisa överklagade inte.

– Jag kände inte för att sitta i en rättssal en gång till. Det är väldigt psykiskt påfrestande att sitta där. Jag har tänkt många gånger att jag ångrar att jag anmälde. Men samtidigt är jag glad att jag gjorde det. Så jag kan gå rakryggad.

Skulle du anmäla om du drabbades igen?

– Jag tror inte det. Jag vet att det inte skulle bli dömt. Våldtäkten skulle ha behövt vara filmad. Är det bara ord mot ord så går det inte. Det är jättehemskt. Samhället ska inte se ut så, säger Lisa.

– Jag känner mig maktlös.

"Det kommer alltid finnas kvar hos mig"

Hur mår du i dag?

– Det går inte en dag utan att jag tänker på det.

Lisa börjar gråta.

– Det finns ju alltid där liksom och det är så jobbigt att man inte får någon rättvisa i det. Det kommer alltid finnas kvar hos mig.

TVÅ DÖMS: TREDJE MANNEN VITTNADE MOT VÄNNERNA

• Männens sperma hittades i kvinnans trosor
• Hävdar själva att de inte hade sex
En sommarkväll 2016 hamnar en kvinna på fest i en lägenhet norr om Gävle, där tre män befinner sig. Dagen efter har hon vaga minnesbilder av att hon av hur hon ligger på en madrass och försöker kräla därifrån medan två av männen har sex med henne. Efteråt hade hon så ont att hon inte kunde gå. Att kvinnan befann sig i ett särskilt utsatt tillstånd anser tingsrätten styrkt då en vän till henne besökt lägenheten och vittnat om att hon var mer eller mindre utslagen. Den tredje mannen i lägenheten vittnar om att de två andra hade sex med kvinnan – och männens sperma i kvinnans trosor ingår som bevisning. Tingsrätten slår fast att de våldtagit henne. Enligt åtalet agerade de tillsammans och i samförstånd, men den delen ogillar tingsrätten. De döms i stället för separata våldtäkter. Straffet blir två år och fyra månaders fängelse liksom tio års utvisning för båda. De ska betala 107 500 kronor i skadestånd till kvinnan, vardera. Hovrätten fastställer senare domen.

TVÅ DÖMS: HON SA NEJ TILL TREKANT

• Hon hade redan sagt nej – männen måste ha förstått
• Rättsintyg om nacksmärta talar för kvinnan
Efter att ha varit på Valborgsfest i Göteborg 2016 går kvinnan hem. Två bekanta män följer med och frågar om hon vill ha trekant, men hon säger nej. Männen insisterar på att sova tillsammans med henne och börjar klä av henne. Sedan håller en av männen fast henne medan de båda utför gärningar som klassas som våldtäkt, enligt domen. Ett rättsintyg styrker att kvinnan var öm i nacke, huvud och skuldra efteråt, vilket talar för att hon var fasthållen. Att kvinnan pratat med en vän om händelsen och larmade 112 morgonen efter stärker också hennes version. Männen hävdar att hon samtyckte, men då hon tidigare sagt nej till trekant och bett dem sluta tafsa anser Göteborgs tingsrätt att männen måste ha förstått att hon inte ville. Tingsrätten dömer dem för våldtäkt till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hovrätten dömer i stället ut fängelse i ett år och fyra månader vardera. Tillsammans ska de betala 145 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Advokaten till en av de friade killarna säger:

– Det var en ansträngd situation i rättssalen. I det här fallet var parterna till stora delar överens om vad som hänt, det gjorde det här fallet ganska ovanligt. Männen friades och inte heller åklagare valde att överklaga rättens beslut.

Expressen har sökt även den andra mannens advokat.

Åklagare i fallet säger att en av anledningarna till att man inte överklagade den friande domen var att det var ett svårt bevisläge, och att alla tre gav detaljerade redogörelser.

Så gjorde vi granskningen

• Fittjafallet där fem män friades från misstankar om inblandning i en gruppvåldtäkt rönte stor uppmärksamhet. Polisutredningen, men också delvis domen, blev starkt omdiskuterad. En namninsamling har startats för kvinnan i fallet och demonstrationer har hållits runtom i landet.
• Med utgångspunkt i den debatten har Expressen granskat 32 gruppvåldtäktsfall som nått till en dom som meddelats perioden 2016-2017. Syftet med urvalet är att det ska vara så heltäckande som möjligt, men det finns en viss risk att enstaka fall saknas i underlaget. Bland annat eftersom att "gruppvåldtäkt" inte är en juridisk term utan kan rubriceras på olika sätt.
• Vår definition av gruppvåldtäkt har varit att en kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt av fler än en man samtidigt eller i tidsmässig närhet. I enstaka fall som ingår i underlaget har rubriceringen mot en av männen varit våldtäkt medan den/de andra har fallit under andra benämningar, som sexuellt ofredande eller sexuellt tvång. Vi har utgått från gärningsbeskrivningen i åtal.
• Vi har valt att titta på mål som nått hela vägen till dom för att kunna ge en så djupgående bild som möjligt.
• Granskningen innefattar endast fall där män är tilltalade och kvinnor är målsägande, eftersom det var just mäns sexuella våld och hot mot kvinnor vi ville granska. Enstaka fall där män utsatts för gruppvåldtäkt har förekommit under researcharbetet men senare sållats bort.


Gustaf Strandell, statistiker Statistiska centralbyrån (SCB), har gått igenom Expressens research och hur vi har tagit fram siffrorna.