Läs alla delar

Polisen varnar för uppblossande konflikt – stor risk för våldsdåd

Restaurangmaffian bakom kända krogar

De finns inte på några officiella papper – men kopplas till flera kända Stockholmskrogar.

Hagsätranätverket har gjort sig kända för maffiametoder sedan de under hot tagit kontrollen över restauranger.

Nu varnar polisen för en uppblossande konflikt kring gänget med stor risk för våldsdåd.

En talesperson inom nätverket beskriver dock verksamheten som "affärsmedling".

– Polisen har helt fel bild.

Publicerad 3 jul 2018 kl 06.07

 

De har kallats "Restaurangmaffian", "Kostymerna" och "Restaurangligan".

Internt inom polisen är de dock kända som Hagsätranätverket, ett kriminellt nätverk där flera medlemmar bor och verkar utifrån stadsdelen i södra Stockholm.

undefined

YNGRE BRODERN. Den yngre brodern, 44 år, som utpekas som ledare är dömd för bland annat grovt försök till utpressning och grovt vapenbrott. Uppges ha en intern konflikt med sin 50-årige bror och att nätverket delats upp i två grenar under respektive bror.

Foto: Polisen


Polisen pekar i en promemoria från 2017 ut två bröder – 44 och 50 år – som ledare. De har sedan slutet av 1990-talet dömts för en lång rad brott som gäller våld, vapen och narkotika:

"Hagsätranätverket kallar sig själva för "Kostymerna" när de utför "jobb". Kostymerna har gjort sig kända inom den kriminella världen genom stort våldskapital, utpressningar, narkotikaförsäljningar och beskyddarverksamhet".

Hagsätranätverket kallar sig själva för "Kostymerna" när de utför "jobb"

 

 

Namnet "Kostymerna" är kopplat till den strikta klädsel som medlemmarna tillhörande en gren inom nätverket har setts bära i samband med brott. 

undefined

ÄLDRE BRODERN. Den äldre brodern, 50 år, är dömd för flera narkotikabrott under senare år och längre tillbaka. 2002 dömdes han även för grov misshandel. Pekas ut som ledare för en gren inom nätverket, sedan de båda bröderna hamnat i konflikt med varandra.

Foto: Polisen

 

Polisen beskriver hur en av ledarna, 50-åringen, återkommande syns i centrala Stockholm tillsammans med minst två livvakter. Där har han "möten med andra kända kriminella". På hans Facebook-sida finns en bild på en kostymklädd man som håller i ett automatvapen – blandat med bilder som tycks visa ett liv i lyx. En fastighet utomlands med hans namn graverat med stora bokstäver i botten på poolen, mingelfester med Stockholmskändisar, besök på kända innerstadskrogar och påkostade resor.

undefined

Vapenbeslag från en av nätverkets utpekade medlemmar.

Foto: Polisen

Polisens insatschef: Så kan kontrollen över restauranger fungera

Daniel Löfgren är polisens insatschef för gängsatsningen Max i södra Stockholm och har tidigare varit med och kartlagt Hagsätranätverket. 

– De finns överallt där det finns pengar men de finns fortfarande kvar i restaurangbranschen, och hotar restaurangägare, eftersom det genererar pengar. De är inte formella ägare utan tar över restauranger utan att de själva står på det. 

Övertagande av dörren är dessvärre en klassiker

undefined

LYXLIV. Den 50-årige utpekade ledare sprider bilder på Facebook som skildrar ett lyxliv med resor och fester på kända Stockholmskrogar.

Han beskriver hur kontrollen över restauranger kan fungera:

DISKEN. – Det kan handla om att de tar över en del av restaurangen, till exempel disken, och håller personalen med svarta pengar och svarta löner.

DÖRREN. Gänget tar över entré, garderob och dörrvakter. 

– Övertagande av dörren är dessvärre en klassiker, säger Löfgren.

"BESKYDD". – Man skickar in ett gäng grabbar som stökar, vilket gör att krögaren riskerar alkoholtillståndet. För att bli av med bråken kräver man en uppgörelse och en viss summa per månad. 

Exakt vilka krogar det handlar om är svårt att kartlägga – Hagsätranätverkets medlemmar finns inte på några officiella papper.

Beskriver medlingsuppdrag som viktig verksamhet

Expressens kartläggning visar dock att ledare inom nätverket åtminstone tidigare varit verksamma inom en känd grillrestaurang, en anrik restaurang på Östermalm i Stockholm samt även inom en klädkedja med butiker på flera platser i landet. Kopplingar, genom personer de tidigare haft bolag med, finns också till flera andra krogar i centrala och södra Stockholm. På bilder i sociala medier syns en av ledarna också som återkommande gäst på flera centralt belägna krogar i centrala Stockholm och poserar på en bild tillsammans med ägare. Enligt polisen har Hagsätranätverket även intressen inom fastigheter.

Ingen av de utpekade ledarna i Hagsätranätverket har velat medverka i en intervju. Expressen får dock kontakt med en talesperson som vi möter på ett kafé i centrala Stockholm.

Polisen har fel bild

Han känner till polisens beskrivning av nätverket men tar avstånd från uppgifterna om "stort våldskapital, utpressningar, narkotikaförsäljningar och beskyddarverksamhet". 

– Polisen har fel bild.

undefined

Ammunition beslagtaget från en av nätverkets utpekade medlemmar.

Foto: Polisen

Han säger att personer inom nätverket har "intressen i ställen" och är "delägare, men inte officiellt" i restauranger. Han vill dock inte närmare gå in på vilka restauranger det gäller eller hur upplägget ser ut. Han beskriver också medlingsuppdrag i affärer som en viktig verksamhet.

– Det är medlingar i konflikter och det har varit med seriösa affärsmän i affärer om miljonbelopp.

undefined

LEDAREN OCH LIVVAKTEN. Den 50-årige ledaren rör sig, enligt ett polis-PM, på krogar i centrala Stockholms tillsammans med livvakter. Här med en av hans yngre livvakter.

”Det är småbarn som dödar för småpengar”

Men helst pratar han samhällskritik och politikers, polisens och mediers ansvar för den växande gängkriminaliteten och dödliga våldet bland ungdomar i utsatta områden.

– Det är folk som växt upp tillsammans och har inga jobb. Det är småbarn som dödar för småpengar. I andra länder sätter de ungarna i arbete. Här får de istället sälja knark för att överleva . Man vill vara tuffast. Jag brukar säga att de har gangsterkomplex.

– Man får etiketter i media genom nån dum polis. Ungdomarna vill bli likadana och sen är de inne i det. Men väldigt få lyckas i den världen. 

Nätverket beskrivs i dag som splittrat och försvagat efter en konflikt mellan de ledande bröderna.

Läget kan eskalera mycket snabbt

"Nätverket har delats upp i två grenar", uppges i en polispromemoria. Enligt uppgift har den gren som kallar sig “Kostymerna” bildat en egen falang.

"Hagsätranätverket har avsevärt försvagats och även om de utåt sett utger sig för att vara starka är de ej det längre. Dock finns fortfarande kapaciteten att begå våldsbrott kvar hos enskilda individer inom nätverket."

undefined

Knogjärn beslagtaget från en av nätverkets utpekade medlemmar.

Foto: Polisen

Expressens kartläggning visar också att personer inom Hagsätranätverket har starka band till andra grupperingar, bland annat Hells Angels där den 50-årige ledaren har flera vänner och även nära band till ett kriminellt nätverk i Sollentuna.

Enligt en poliskartläggning från juni 2018 är nätverket också inblandat i en pågående "territoriell" och "personlig" konflikt. Gängmedlemmar bär skyddsväst och polisen bedömer det som "troligt" med fortsatta våldsdåd och att "läget kan eskalera mycket snabbt".