Läs alla delar

26-åringen blev kvar när hennes anhöriga mördades i gängkonflikter – nu pekar polisen ut henne som ny gängledare

Ostraffade kvinnan pekas ut som gängledare

■ En efter en har hennes nära anhöriga dödats. 

■ Till slut fanns bara hon kvar. 

■ Nu pekar polisen ut henne – en ostraffad 26-årig kvinna från restaurangbranschen – som ny gängledare. 

Publicerad 30 jun 2018 kl 05.06

I gängmiljöer är det män som bestämmer, män som skjuter och män som dör. Men i en av de mest uppmärksammade gängkonflikterna pekar polisen nu ut en kvinna som ny ledare. 

Gängkonflikten pågår mellan två kriminella nätverk i södra Stockholm: Bredäng och Östberga. Fem döda, på lika många år. Flera mordförsök där gängmedlemmar beskjutits med automatvapen. Dödsoffer på båda sidor. Tre mord är fortfarande olösta, en rättegång avslutades i mitten av juni i år. 

Enligt polisen är konflikten långt från över:

”Beroende på utgången (av rättegången, reds anm) finns risk fortsatta våldsdåd”, skrev polisen i en kartläggning i början av juni. 

Båda gängledarna dödades mitt på dagen

I polisens kartläggning över de 400 mest aktuella gängmedlemmarna i Stockholm finns bara två kvinnor med. Den ena ingår i ett kriminellt nätverk som har sina rötter i Rinkeby. Den andra är den 26-åriga ostraffade kvinnan från Bredäng. 

undefined

I kvinnans liv hade det funnits två män som hon stod riktigt nära. Båda gängledare för Bredängsnätverket, båda ihjälskjutna.

Expressen har varit i kontakt med henne, men hon vill inte kommentera.

Hon har förut arbetat på en restaurangkedja som finns främst i Stockholm. Hennes konton i sociala medier tyder på att hon uppskattar Jennifer Lopez och Eva Longoria. 

I hennes liv hade det funnits två män som hon stod riktigt nära. Båda gängledare för Bredängsnätverket, båda ihjälskjutna. 

“Mina fina änglar, ta hand om varandra och spara en plats åt mig. Livet kommer aldrig att bli detsamma för mig utan er.. Vi ses på andra sidan. Jag älskar er”, skrev hon på Instagram i början av 2018.

undefined

Den ena av männen som stod kvinnan riktigt nära sköts ihjäl mitt på dagen i november 2017, efter en biljakt genom Bromma.

Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Den ena sköts ihjäl, mitt på dagen i november förra året, efter en biljakt i hög hastighet genom Bromma. Skytten var, enligt flera vittnen, svartklädd med “rånarluva” och hängde ut från vänster passagerarplats ur en silverfärgad kombi, med ett automatvapen riktat mot den ljusgröna Volvon framför. 

Det dödande skottet gick in genom registreringsskylten på Volvon, fortsatte genom baksätet, därefter genom förarsätets ryggstöd för att till sist träffa 28-åringen i ryggen.

undefined

28-åringen träffades av ett skott i ryggen.

Foto: Polisen

Fyra dagar tidigare hade polisen varnat 28-åringens ärkefiende från Östberganätverket, en 30-årig ledargestalt, att någon planerade ett mord på honom. Nu blev det i stället Bredängsnätverkets ledare som sköts ihjäl.

18 minuter efter det första larmsamtalet inleddes en förundersökning om mord. 

Polisen hittade 18 tomhylsor

Längs en sträcka på 440 meter hittade polisen 18 tomhylsor. En kula satt i fönstret till en obebodd bostad på fjärde våningen. Bara fyra av skotten träffade den ljusgröna Volvon.

I förhör efteråt berättar den 26-åriga kvinnan att hon hade haft en känsla av att något var fel. 

undefined

Bild från den mördade gängledarens mobiltelefon.

Foto: Polisen / Polisen

Samma morgon var det hon som hade gått ut och parkerat om den ljusgröna Volvon, för att inte få parkeringsböter. Det sista han frågade henne var var bilen stod. Hon sms:ade honom klockan 11.30, “Vart ska?”. Några minuter senare ringde hon. När hon inte fick något svar gav hon sig ut för att leta. 

Hon såg snabbt avspärrningarna. En polis berättade att föraren i den krockade Volvon hade avlidit. 

Få personer visste var 28-åringen uppehöll sig. Familjemedlemmar och hans vänner visste var han bodde, berättade kvinnan efteråt för polis. Hon fick veta att adressen sannolikt hade bevakats några veckor före mordet och fick frågan om vem som kunde ha avslöjat adressen. Det var omöjligt att peka ut någon, sa hon till polis.

I förhör efteråt berättar den 26-åriga kvinnan att hon hade haft en känsla av att något var fel

Polis skickades omgående efter mordet till akuten på Karolinska universitetssjukhuset, på grund av risken för bråk. De visste vad som kunde ske. 

Efter ett mord och mordförsök på utpekade medlemmar i Östberganätverket i augusti förra året uppstod hätsk stämning på akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset. Kort tid efter att ambulansen med den skadade mannen hade anlänt, samlades upprörda anhöriga och vänner utanför och hotade sjukhuspersonalen för att få komma in, vilket de inte fick. 

Den här gången fick de anhöriga vända på sjukhuset. 28-åringens kropp hade förts till en annan plats, och polisen berättade inte vilken.

undefined

Två utpekade medlemmar i Östberganätverket sköts i augusti förra året. Efteråt uppstod hätsk stämning på akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Janne Åkesson/Swepix

Den andra mannen i hennes liv var 23 år gammal när han i februari 2016 sköts ihjäl på väg till sitt hem, framför barn på en lekplats i ett radhusområde i södra Stockholm. Barnen var 30 meter bort och såg hur 23-åringen föll till marken efter att ha beskjutits med flera skott.

I dag har den 26-åriga gängledaren profilbilder av sig själv tillsammans med den mördade 28-åringen i sociala medier. Kommentarsfälten fylls av röda hjärtan från hennes vänner och släktingar. 

Polisen slår hårt mot nätverken

De senaste månaderna har polisen gjort sitt bästa för att störa Bredängsnätverket.

I den mördade 28-årige gängledarens mobiltelefon fanns bilder på män i Bandidosvästar och flera bilder på stora mängder vapen, däribland automatvapen. 

Den 8 april markerade polisens narkotikahund vid ett fordon i ett parkeringsgarage i Skärholmen, i södra Stockholm. I bilen fanns automatvapen som var “ämnade för att användas i krig”, enligt det pressmeddelande som polisen gick ut med kort efter tillslaget. I bilen hittades även stora mängder narkotika. 

undefined

I den mördade gängledarens mobiltelefon fanns flera bilder på stora mängder vapen, däribland automatvapen.

Foto: Polisen / Polisen

Vapnen tillhörde, enligt uppgift till Expressen, mc-gänget Bandidos, som enligt polisens kartläggning samarbetar med just Bredängsnätverket. 

På kort tid hade nätverket förlorat två ledare, och nu även en stor mängd narkotika och sin vapengömma som delades med Bandidos.

En kokainstöld förändrade allt

Utan händelserna sommaren 2013 hade kanske inte det första, andra, tredje, fjärde och heller inte det femte mordet skett. Ingen begravning för en bror, pappa, son eller vän. 

Gängkonflikten började försommaren för fem år sedan, när en man från Östbergas kriminella nätverk anklagades för att ha stulit ett parti kokain från gänget i den närliggande förorten Bredäng. 

undefined

Medlemmar från de två nätverken träffades i en gångtunnel för att göra upp 2013.

Foto: Polisen

Medlemmar från de två nätverken träffades i en gångtunnel för att göra upp. Tre av männen som var med är i dag döda: de två ledarna för Bredängsnätverket och brodern till Östberganätverkets ledare. Han sköts ihjäl några veckor efter mötet i gångtunneln.

Mannen som anklagades för att ha stulit kokainet var den första i konflikten att bli skjuten, men inte den sista. Han överlevde.

Andra nätverk väljer sida

I maj i år åtalades flera män för delaktighet i mordet på den 28-åriga utpekade ledaren för Bredängsnätverket. 

undefined

Makuena-Kiyika Nkiwa, född 1993, är dömd för urkundsförfalskning, grov olovlig körning och grovt vapenbrott.

Foto: POLISEN

En av dem var den 30-åriga mannen från Östberganätverket som polisen pekar ut som ledare i den hierarkiskt uppbyggda organisationen. 

30-åringen har beskrivits som “ledaren i tornet”, med anspelning på att han bor i områdets högsta bostadshus, varifrån han av polis misstänks styra narkotikahandeln i området. Han har varit misstänkt för flera brott men är ostraffad. 

Inför mordet på 28-åringen hade den utpekade ledaren för Östberganätverket sökt på Facebookprofiler tillhörande både den 26-åriga kvinnan och en annan av polis utpekad ledargestalt i Bredäng: Makuena-Kiyika Nkiwa, född 1993, även kallad Evy. 

Han stod 28-åringen nära och även den tidigare ledaren, 23-åringen som sköts ihjäl 2016. Evy Nkiwa är dömd för flera grova brott, som urkundsförfalskning, grov olovlig körning och grovt vapenbrott. Tidigare också dömd till fängelse för grov misshandel, medhjälp till grov stöld, förberedelse till rån och vapenbrott. Han har dessutom kopplingar till det kriminella nätverket i Botkyrka, enligt polisens kartläggning. Han vill inte kommentera uppgifterna.

I utredningen av mordet på 28-åringen upptäckte polisen en koppling mellan Östberganätverket och Märstanätverket, med sin bas norr om Stockholm.

En 36-åring man som av polis pekas ut som ledare för Märstanätverket åtalades även han för anstiftan till mord. Tidigare i år dömdes han till villkorlig dom för narkotikabrott.

Tomt på läktaren på rättegången

Sju män åtalades för inblandning i mordet på den 28-årige mannen från Bredäng. Vi är färre än så på åhörarplats i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

De sju åtalade männen kommer in till sina platser. Kriminalvårdaren tar fram en nyckel och öppnar handfängslen. 30-åringen, som pekas ut som ledare för Östberganätverket, ler när han ser sin syster på andra sidan pansarglaset. Flera av de andra ler också eller nickar när de ser henne och hennes sällskap. 

Du? Sluta knappa så högt på tangenterna. Det går inte att koncentrera sig där inne

Systern följer rättegången på plats, varje dag, tillsammans med två andra. I pausen vänder hon och en vän sig om i trappan.

– Du? Sluta knappa så högt på tangenterna. Det går inte att koncentrera sig där inne. 

Intresset för att följa rättegången på plats minskar för varje dag som går. Få anhöriga till de åtalade finns på plats i säkerhetssalen. 

En kvinna som ska vittna om vad hon sett vågar inte göra det framför de sju männen. Hon väljer att vara med på länk från ett rum intill. 

Även den 26-åriga kvinnan som pekas ut som ny gängledare skulle vittnat i rättegången, via länk. Men hon ångrade sig och vittnade inte, trots allt.

Efter en långdragen rättegång släpptes ledaren för Märstanätverket och ledaren för Östberganätverket på fri fot. De friades senare av tingsrätten.

Kvällen innan de släpptes ut från häktet, den 7 juni, sköts det på nytt i Östberga.