Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

46-åringen pekas ut: Han styr knarkhandeln i Stockholms nordvästra förorter

Han pekas ut som en av de styrande bakom Stockholms knarkhandel.

Gänget – av polisen kallat Nätverk Tyson – kopplas till omfattande narkotikahandel i nordvästra Stockholms förorter.

Skatteverkets razzior har avslöjat miljoninkomster, resor och fastighetsaffärer – trots små eller inga deklarerade inkomster.

Men den utpekade ledaren är ostraffad sedan 2003 och tar kraftigt avstånd från anklagelserna. 

– Jag har inget att dölja, säger han i förhör.

Polisen räknar dem som ett av de tyngsta narkotikanätverken i Stockholm.

Nyckelfigurerna är medelålders män med bakgrund i nordvästra Stockholms förorter som idag bor på attraktiva adresser i Stockholms innerstad. I skattegranskningar och polisutredningar kopplas de till exklusiva fastighetsaffärer, Rolex-klockor i guld, oredovisade miljonintäkter och resor.

Insatsen som kom den på spåren kom att kallas ”Operation Jungfrun”:

– Ligg jävligt still!

Poliserna var förklädda till hantverkare

Strax före klockan elva, lördagsförmiddagen den 12 mars 2016, slog tungt beväpnad polis till mot en lägenhet i Huvudsta i Solna. Några av poliserna var förklädda till hantverkare. Tillslag skedde samtidigt på flera håll i landet. En lastbil med 44 kilo cannabis stoppades av tullen i Malmö. 

44 KILO CANNABIS. Beslagtagen cannabis, kopplat till Nätverk Tyson. Flera dömdes till långa fängelsestraff 2016 men de utpekade ledarna släpptes i brist på bevis.
Foto: Polisen
Påsar med marijuana, som togs i beslag av polisen i mars 2015 från en utpekad medlem i nätverket.
Foto: Polisen
Cannabis, beslagtaget från en utpekad medlem i februari 2016.
Foto: Polisen

Bakgrunden var gripandet av gatulangare då polisen bestämde sig för att kartlägga personer högre upp i den kriminella hierarkin. 

Två av de gripna betraktades som huvudmän: 

En 46-årig man som i en poliskartläggning av gängkriminella pekas ut som en av de två högsta ledarna för narkotikanätverket. Och en 45-årig man, även han utpekad som tongivande medlem i nätverket och tidigare dömd för bland annat rån. 

”Operation Jungfrun” beskrevs som lyckad när fyra personer slutligen fick upp till fem års fängelse sedan de försökt smuggla in 44 kilo cannabis i landet.

Utpekade huvudmännen gick fria efter att ha suttit i häktet

Ändå muttrades det bland nordvästra Stockholms gängpoliser.

De två utpekade huvudmännen från narkotikanätverket gick fria efter att ha suttit häktade. De hade befunnit sig i Spanien när narkotikan lastades men kunde inte knytas till brottet och menade att de varit där på semester.

– Nej, jag har redan berättat varför jag var därnere. Jag var därnere det var sportlov, vi var nere och chilla några dagar, that’s it, sade den 46-årige utpekade ledaren i förhör.

När Expressen når honom vill han inte medverka i en intervju men tar avstånd från anklagelser om att vara involverad i ett kriminellt nätverk. 

De båda männen pekas trots detta ut som nyckelpersoner i det narkotikanätverk som polisen kallar ”Nätverk Tyson”.

– Det är ett nätverk vi betraktar som aktiva, säger kommissarien och Stockholmspolisens gängexpert, Gunnar Appelgren.

Den 46-årige utpekade ledaren är utöver trafikförseelser ostraffad under senare år men dömdes 2003 för bland annat grovt narkotikabrott till tre år och sex månaders fängelse.

Den 46-årige utpekade ledaren är utöver trafikförseelser ostraffad under senare år men dömdes 2003 för bland annat grovt narkotikabrott till tre år och sex månaders fängelse.
Foto: Polisen

”Nätverk Tyson” uppges vara ett av de tyngsta narkotikanätverken som tar in knarkpartier för försäljning i nordvästra Stockholm. 

– Tyvärr har vi många som tar in runt 100 kilo knark en gång i månaden. Vi räknar dessa som huvudspelare och centrala figurer i denna narkotikahantering, säger en polisman som arbetar med gängbrottslighet.

– Det är ett antal personer i länet som tjänar grova pengar på grov narkotikasmuggling och de lägger ut den vidare försäljningen på personer på gatunivå sen.

”Tyvärr har vi många som tar in runt 100 kilo knark en gång i månaden”

När Expressen är på plats i Rinkeby, juni 2018, ser vi frukthandlare och lunchbesökare längs torgets uteserveringar. Men strax bakom torget, vid en parkering, ser vi den handel som främst kommit att förknippas med stadsdelen i nordvästra Stockholm. Snabba pojkhänder ser ut att byta varor och pengar. 

Här sker en stor del av droghandeln i Stockholmsområdet

När Expressen kartlade knarkhandeln i Rinkeby i februari 2017 mötte vi desperata knarkhandlare i unga tonåren från fattiga familjer.

– Jag vill inte fråga om hjälp. Min morsa tar hand om hela familjen. Jag är näst äldst. Jag vill inte fråga henne om pengar, sade en 21-åring.

Här runt Järvafältet - ett område i nordvästra Stockholm - sker var tionde mord i Sverige och en stor del av droghandeln i Stockholmsområdet. 

Det handlas med kokain, heroin, hasch och marijuana.

Och enligt polisen är ”Nätverk Tyson” en av de viktigaste aktörerna.

En poliskälla berättar om ledarnas resa från Järvafältet till lägenheter i Stockholms innerstad. 

– Toppfigurerna är personer som inte är bosatta i Järva längre och det går bra för dem. De försöker skapa sig en semilegal verksamhet, att man köper in sig i nån pub och tvättar pengar eller göra andra saker till exempel lägenhetsaffärer.

Pistol beslagtagen januari 2015 från en utpekad medlem i "Nätverket Tyson".
Foto: Polisen
Polisbeslag 2016 av ett automatvapen och ammuntion.
Foto: Polisen
Polisbeslag 2016 av ett automatvapen och ammunition.
Foto: Polisen

”Nätverk Tyson” har 35 medlemmar, enligt underrättelseinformation från polisen. Flera av dem är återkommande dömda för tunga narkotikabrott, främst gällande cannabis och kokain, samt vapenbrott. Två av medlemmarna dömdes i en knarkhärva 2017 om en ”knarkkiosk” i Spånga som enligt domen ”utöver att sälja hamburgare, även har överlåtit kokain och cannabis." I andra fall har medlemmar gripits med automatvapen.

Nätverket Tyson har 35 medlemmar

Ledare, utöver 46-åringen, är enligt polisen en 29-årig man som även han saknar domar för tyngre brott under de senaste åren. I februari 2018 dömdes han dock för ringa näringspenningtvätt sedan han förvarat 347 000 kronor i kontanter i sin bil, en dom som överklagats till hovrätten.

Sedan polisen misslyckats med att komma åt ”Nätverk Tysons” nyckelpersoner har istället Skatteverket slagit till mot flera ledande medlemmar.

Ett flertal omprövningsbeslut mellan 2008 och 2017 ger en bild av de utpekade gängmedlemmarnas liv med lyxfastigheter, bilar och utlandsresor:

Skatteverkets kartläggning 2015 av den 46-årige utpekade ledaren visade att han hade drygt 556 000 kronor i oredovisade inkomster. Myndigheten godtog delar av hans förklaringar men menade att lönebesked från ett städbolaget, som gått i konkurs, kunde ifrågasättas och han upptaxerades med 56 000 kronor och fick skattetillägg. Även 2008 upptäckte Skatteverket oredovisade inkomster - 1,1 miljoner kronor - på hans lönekonto trots att han redovisat noll kronor i inkomst. 2012 avslog Kammarrätten hans överklagande och han skönstaxerades och fick skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

Kontanter, 50 000 kronor, beslagtagna från en utpekad medlem i mars 2015.
Foto: Polisen
Rolex-klocka, beslagtagen från en utpekad medlem i oktober 2016.
Foto: Polisen
Mercedes-nycklar, som togs i beslag från en medlem februari 2015.
Foto: Polisen

Även 45-åringen som friades i det stora narkotikamålet 2016, också han på en nyckelposition i gänget enligt polisen, har granskats för oredovisade inkomster och fått skatteböter. Skatteverket hänvisade till polisförhör där han uppgav sig ha inkomster på upp till 200 000 kronor per månad på spelvinster. Han uppgav sig också sälja telefonkort till mobiler och driva kafeverksamhet och ha två bilar. Skatteverket beslutade om skönsbeskattning och skatteböter.

Kvinna ingår i den innersta kretsen i nätverket 

En 45-årig kvinna, som även hon ingår i den innersta kärnan av nätverket enligt polisen, har ett bolag som gör exklusiva fastighetsaffärer i utlandet. Hon fick ett omprövningsbeslut i december 2017 där det framgår att hon tjänar runt en miljon kronor per år på mäklartjänster i utlandet. Dessa uppgifter kom från tidigare polisförhör. Hon hänvisade också till "310 00 kronor i garderoben hemma". Vid husrannsakan hittades bland annat en Rolex-klocka för 235 000 kronor. Det berättas i utredningen kring kvinnan också om utlandsresor, bland annat med Fritidsresor, som delvis ska ha bekostats av en annan utpekad medlem i nätverket.

När Expressen når henne vill hon inte medverka i en intervju men hon tar kraftigt avstånd från uppgifter om att tillhöra ett kriminellt nätverk.

I andra aktuella polisutredningar kring personer som uppges ha nyckelpositioner i gänget förekommer ytterligare Rolex-klockor i guld, vattenskotrar och motorcyklar som polisen tagit beslag.

”Jag har inget att dölja”

Expressen har sökt de medlemmar i nätverket som polisen betraktar som i ledande position, men de har avböjt att kommentera eller inte kunnat nås för en kommentar.

Den 46-årige ledaren tog i förhör 2016 starkt avstånd från polisens misstankar om narkotikahantering:

– Jag har inget att dölja, jag har inget med det här att göra. 

Han släpptes och fick efter häktestiden istället 35 000 kronor för lidande.