Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grovt kriminella slipper fängelse

Polisen lovade att stoppa dödsskjutningarna – men nu ekar skotten i Stockholm igen.

Expressen har tagit del av polisens kartläggningar och kan nu presentera en unik granskning över 400 av de farligaste utpekade gängkriminella i Stockholm.

Gängmedlemmar som mördar, rånar, utpressar, hotar och misshandlar. 

Expressen har granskat gängens 62 ledare och kan avslöja att de ofta kommer undan fängelse och kan fortsätta med brott.

De döms gång på gång – men slipper fängelse. 

Stefan Löfven möte Donald Trump i mars.
Foto: Axel Öberg

När statsminister Stefan Löfven (S) träffade USA:s president Donald Trump i början av mars sa han att skjutningarna minskat i Sveriges tre största städer. 

Polischefer jublade samtidigt när gängvåldet tidigare under 2018 tycktes ebba ut.

Men klockan 19.10, en tisdag i början av juni, kom larmet som ändrade allt: En känd gängkriminell ledarfigur i ett av gängen i nordvästra Stockholm sköts till döds i sin bil utanför Ica Maxi i Barkarby.

En ny våldsvåg drog in över Stockholm med flera nya skottlossningar och dödsoffer i norra delarna av huvudstaden som följd.

Expressen har nu granskat över 400 personer, varav 62 ledare, som pekas ut som gängkriminella i aktuella kartläggningar från polisen.

Bland ledarna finns: 

Dragisa Nikolic, 37, som av polisen klassas som en nyckelperson inom det omfattande Botkyrkanätverket. Han dömdes 2017 till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott och ska ha haft en "ledande roll" i narkotikahanteringen. Expressen har sökt Dragisa Nikolic för en kommentar.  

Firat Güneri, 31, som enligt polisen är en ledande person inom Husbynätverket. Han dömdes 2017 för bland annat grovt narkotikabrott till fängelse i tre år gällande hanteringen av 26,5 kilo cannabis. Firat Güneri avböjer att kommentera via sin advokat. 

Harris Österdahl, 25, enligt polisen ledare för Vinstanätverket. Han har som 25-åring redan 21 avsnitt i belastningsregistret och dömdes nyligen som organisatören bakom en knarkhärva till fyra års fängelse, för att bland annat ha använt Facebook för att sälja narkotika med hemkörning. Harris Österdahl förnekar via sin advokat uppgifter om ledarskap. 

Foto: Polisen

Personerna kopplas till de 19 kriminella nätverk som polisen just nu bedömer som mest aktuella genom att vara mest våldsbenägna och brottsaktiva.

Expressens granskning av 62 gängledare i Stockholm visar att de ofta klarar sig undan fängelse – och fortsätter begå brott.

Ledarnas belastningsregister visar att de trots sin gängtillhörighet ofta får lindriga straff. De har kunnat fortsätta med brott sedan de gång på gång dömts till villkorlig dom eller skyddstillsyn, vilket inneburit att de kan fortsätta vara ute i samhället.

28 personer, närmare hälften av ledarna, har någon gång under de senaste åren dömts till skyddstillsyn eller villkorlig dom där de kunnat fortsätta vistas ute i samhället och begått nya brott.

14 personer, mer än var femte gängledare, har upprepade gånger fått skyddstillsyn eller villkorlig dom trots att de begått nya brott. De har sluppit fängelse, begått nya brott, och sedan sluppit fängelse igen.

Bland de brott som lett till skyddstillsyn eller villkorlig dom finns bland annat utpressning, grovt olaga hot, misshandel, övergrepp i rättssak, grov stöld och försök till rån.

Ett exempel är en utpekad 39-årig ledare för ett kriminellt gäng i norra Täbys lokalpolisområde, av polisen kallat “Brun grupp Täby”: Adriano Rodriguez Cadiz.

Rodriguez Cadiz har vid upprepade tillfällen sedan år 2000 dömts för brott som grovt rån, grovt vapenbrott och utpressning.

I augusti 2017 dömdes han för misshandel, ringa misshandel, olaga hot, grovt olaga hot, skadegörelse, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Brott vars straffvärde Svea hovrätt ansåg var ett års fängelse.

Men det blev skyddstillsyn.

Detta trots att han också två gånger tidigare, 2000 och 2006, dömts till skyddstillsyn och ändå fortsatt begå brott.

Enligt misstankarna har han på ett mycket allvarligt sätt misskött förtroendet att slippa fängelse.

I slutet av maj 2018 åtalades han misstänkt för två mord i Upplands Väsby – sedan två män hittats skjutna med flera skott på nära håll i november 2017.

Adriano Rodriguez Cadiz advokat Sargon de Basso säger att hans klient inte är ledargestalt för ett kriminellt nätverk.

Skyddstillsyn innebär att den dömde får fortsätta att vistas som vanligt i samhället men ska ha regelbunden kontakt med frivården eller en privat kontaktperson, en så kallad lekmannaövervakare. Expressens granskning visar att 10 av de 221 lekmannaövervakarna själva är dömda för brott. I flera fall är domarna bara några år gamla.

Man bör omedelbart stryka paragrafen om presumtionen mot fängelse
Utpekad ledargestalt, född 1982, i ett nätverk som polisen kallar för "Täby Grön". Dömdes 2011 till skyddstillsyn med samhällstjänst för också en rad olika brott.

Vid villkorlig dom har man ingen kontakt alls med Kriminalvården, men riskerar omvandling till fängelsestraff vid nya brott.

Bo Wenntröm, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, är kritisk mot att flera gängledare upprepade gånger slipper fängelse och vill se en omfattande straffrättsreform för att komma åt problemet. I dag ska domarna enligt lag undvika fängelsestraff.

– För att man ska kunna dömas till fängelse så måste man kvalificera sig eftersom vi har en presumtion i brottsbalken mot fängelse. Det gör att de första åtgärderna är att man försöker hitta andra vägar. Det har lett till att personer som egentligen borde fått fängelse kan få skyddstillsyn och annat.


Många människor befann sig på platsen vid skjutningen utanför Ica Maxi i Barkarby.
Foto: Läsarbild / Läsarbild

– Man bör omedelbart stryka paragrafen om presumtionen mot fängelse, säger han.

Frågan är laddad och knyter an till en pågående debatt om skärpta straff. Sex kriminologer skrev i januari i DN Debatt att skärpta straff inte minskar brottsligheten och hänvisade bland annat till att det går bättre på arbetsmarknaden för unga män som får villkorlig dom eller skyddstillsyn snarare än fängelse.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har dock lämnat förslag om hårdare straff mot gängkriminella.

I Moderaternas tolvpunktsprogram för att bekämpa gängkriminalitet ingår ett förslag om dubbla straff för uppgörelser i kriminella grupper.

Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: Henrik Jansson / GT/EXPRESSEN

Justitieminister Morgan Johansson har även han föreslagit hårdare straff för gängkriminella.

Personerna i Expressens granskning utgör en brottsaktiv kärna inom gängkriminalitetens Stockholm och är ofta dömda för allvarliga våldsbrott och, i en stor andel av fallen, narkotikabrott.

389 av de 405 är dömda för brott. Återkommande brott är narkotikabrott, rån, misshandel, vapenbrott och trafikförseelser. 30 personer är också dömda för olika former av utpressningsbrott.


Narkotikabrott dominerar. Närmare 250 av gängmedlemmarna – sex av tio – är dömda för olika former av narkotikabrott. 

Gängmedlemmarna är unga – närmare 150 av dem är under 25. Medelåldern på de 405 personerna är 31,3 år. De yngsta är 16 år och den äldsta, en medlem i Hells Angels, är 74 år. Expressen har tidigare berättat, i februari 2017,  om hur det finns en svans av ännu yngre, i unga tonåren, runt gängmedlemmarna.

Flera är dömda för grova våldsbrott. 20 av de 405 personerna är dömda för brott kopplade till dödligt våld, som mord, stämpling till mord och medhjälp till mord. Räknar man in grov misshandel är totalt 53 av 413, fler än var tionde, dömda för dessa mycket grova våldsbrott. Var fjärde – runt 100 personer – är dömda för misshandel. 

12 av de 62 gängledarna är ostraffade eller har enbart dömts för trafikförseelser under de senaste åren. 

Trots starka misstankar har polisen misslyckats med att binda ett flertal gängmedlemmar till brott. Då har polisen ofta skickat dem vidare till Skatteverket. Nära var tionde gängmedlem i Expressens granskning, 35 av 405, har fastnat i Skatteverkets kontroller de senaste fem åren.


En handfull är återkommande, år efter år.

Bland dessa återkommande finns medlemmar i det kriminella nätverket Hells Angels och även i Nätverket Tyson med koppling till Rinkeby, där medlemmar som polisen placerar högt i hierarkin har upptaxerats fler än en gång de senaste fem åren.

Polisen har släppt bild på den här bilen som ska ha använts i samband med skjutningen vid Ica Maxi i Barkarby.
Foto: Polisen

Majoriteten av upptaxeringarna sker på grund av till exempel tveksamma bankinbetalningar och svarta inkomster. I kontrollerna avslöjas ett liv med dyra bilar som byter ägare, Rolexklockor och mångmiljonvinster från spel på lotto och casino – vinster som polisen i flera fall misstänker är skenupplägg för att tvätta brottspengar.


Skatteverkets kontroller upptäcker även svart arbetskraft, skattefiffel med växlingskontor, fusk med rot- och rutersättning och dessutom bluffakturor via utländska bolag.

Om man ritar upp hela gängkartan på ett papper blir det som en stor stjärnhimmel

Vår granskning visar också att gängmedlemmar i flera fall samarbetar med varandra över gränserna. Exempelvis finns enligt polisen ett tätt samarbete mellan Bredängsnätverket och Bandidos. Hagsätranätverket har band till Hells Angels och ett kriminellt nätverk i Sollentuna. Botkyrkanätverket har i narkotikautredningar avslöjats ha kopplingar till gänget Black Cobra.

Daniel Löfgren, insatschef för gängsatsningen Max i södra Stockholm, säger att det är ett återkommande mönster:

Ledargestalt, född 1993, från Tenstanätverket dömdes i 2016 av Svea hovrätt till skyddstillsyn för en rad brott.

– Det som sticker ut nu är att alla hänger ihop på olika sätt. Om man ska handla knark till exempel, då resonerar man att det är väl billigare om vi går ihop och köper. Om man ritar upp hela gängkartan på ett papper blir det som en stor stjärnhimmel med kluster.

– Det finns nätverk men gränserna är otydliga och utan ordning. Det är pengarna som styr.

Granskningen i siffror

GÄNGLEDARE SLIPPER FÄNGELSE: 28 personer, närmare hälften av ledarna, har någon gång under de senaste åren dömts till skyddstillsyn eller villkorlig dom där de kunnat fortsätta vistas ute i samhället och begått nya brott.

NYTT FÖRTROENDE – NYA BROTT: 14 personer, mer än var femte gängledare, har upprepade gånger fått skyddstillsyn eller villkorlig dom trots att de begått nya brott. De har sluppit fängelse, begått nya brott, och sedan sluppit fängelse igen.

TUNG KRIMINALITET: Bland de brott som lett till skyddstillsyn eller villkorlig dom finns bland annat utpressning, grovt olaga hot, misshandel, övergrepp i rättssak, grov stöld och försök till rån.


LÄS MER: 61 män och en kvinna – de styr gängen i Stockholm