Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här betalar kvinnorna för knarket med sex

Blind lydnad, tydlig hierarki. Timme efter timme står narkotikaförsäljarna på torget och väntar på kunder. 

Då och då betalar kvinnor med oralsex i något av trapphusen där kiss runnit längs väggarna.

Välkommen till livet som gängkriminell i Fittja centrum.

Gröna balkonger, gula balkonger, betong efter betong. Miljonprogram. Ett otränat öga ser likadana höghus överallt. Kanske också grönskan mellan husen, lekplatserna och cyklande barn.

Ett tränat öga ser höghusens utkiksposter, polisens spanarlägenheter och den snabbaste vägen härifrån. Från torget, men inte från det här livet.

Det är sen eftermiddag, sista måndagen i maj och Sverige badar i högsommarvärme. Torget utanför Fittja centrum i Botkyrka ligger i skugga.

Här säljs cannabis och kokain öppet.

En av killarna har badtofflor med svarta strumpor i, en annan foppatofflor. 

– Kom igen. Vet du hur snabbt jag springer i dem?

Han skrattar. En tredje bär ett par sneakers av dyrare modell. 

– Det finns inget kriminellt nätverk här, som polisen säger. Och om det finns ett nätverk så är vi verkligen emot våldtäkter, säger en av killarna på torget. 

I domar framträder en bild av att inget i nätverket är heligt, inte ens vänskap.
Foto: EXPRESSEN

De kallar sig bröder.

Enligt polisens kartläggning hanterar det så kallade Botkyrkanätverket narkotika och har ett högt våldskapital med tillgång till vapen. Brottsligheten har internationella kopplingar och nätverket har konflikter med andra nätverk och personer.

I domar framträder en bild av att inget i nätverket är heligt, inte ens vänskap. Vid en dispyt kan en vän snabbt få ett knivhugg i magen.

Eller lämnas kvar ensam på gatan efter ett rån – skjuten av polis och överkörd av sina så kallade bröder.

2013 deltog medlemmar ur Botkyrkanätverket i ett rån i Södertälje. En av dem sköts i huvudet av polis. Men i stället för att hjälpa honom in i bilen och köra till sjukhus körde de övriga i gänget över honom och drog. Han dog. Hela sekvensen filmades av en privatperson och ligger än i dag kvar på Youtube.

I höstas mördades en av Botkyrkanätverkets medlemmar. Mordet är ännu inte uppklarat. För flera år sedan mördades en annan medlem i ett av Fittjas trapphus. Inte heller för det mordet har någon åtalats.

Gömmer sig bakom muren när polisen kommer

Langarna på torget har identiska små axelremsväskor hängande över bröstet. De andra delar upp sig och håller utkik över torget. En i ett trapphus, andra i hörnet ut mot parkeringen där det fortfarande är sol.

Den som saknar uppgift står utanför kiosken och hänger. Han som driver kiosken verkar känna killarna och vägrar prata med oss. Han hänvisar till “tystnadsplikt”. Vi frågar inte mer. 

Killarna har två telefoner var och håller kontakt via den billiga som de kan slänga ifall de riskerar att åka fast.

– Aina. Aina!

Killarna hukar sig snabbt, sätter sig på asfalten i skydd av en låg stenmur, omgivna av sitt eget haschmoln. Polisens nya Volvo glider sakta in bakom dem på parkeringen. Killarna fimpar inte, trots att polisbilen står fem meter ifrån dem.

De sitter så i några minuter. Sen kör poliserna ut från parkeringen igen, utan att ens ha klivit ur bilen. Killarna röker klart, ostörda. 

Så ser livet ut för flera av dem. De säljer hasch, de röker hasch, dag ut och dag in.

– Jag står här varje dag, tolv timmar per dag, berättar en av killarna på torget.

”Alex” står här tolv timmar per dag och säljer droger.
Foto: EXPRESSEN

Vill du göra det?

– Ja, klart jag vill.

Han ler, säger att han heter Alex. Alla kallar sig för Alex, eller Adam. Han rullar en joint inuti en 500-lapp som stöd, tänder jointen och fortsätter berätta.

Från de tidiga tonåren har hans liv bestått av brott. Högstadiet gick han aldrig klart.  

Han är 23 år gammal. Han har redan suttit i fängelse, men det avskräcker honom inte från det här livet. 

– Vad ska jag annars göra?

Hans belastningsregister består av häleri, grov stöld, försök till rån, grovt bedrägeri och olovlig körning. I dag finns hans namn med i polisens kartläggning av Botkyrkanätverket.

En kille med äppelkinder berättar att hans frivårdskontor för skyddstillsynen ligger vid Fridhemsplan inne i stan. Trots skyddstillsyn – som döms ut om fängelse anses för hårt – står han på torget och bidrar till den dagliga intjäningen.

Expressens granskning visar att just skyddstillsyn är ett vanligt straff för gängmedlemmar, trots gedigna brottsregister och tydliga kopplingar till kriminella nätverk.

När vi är på torget hjälps killarna åt att hålla kunderna ifrån oss. De visslar på dem och pekar att gå in mot Fittja centrum för att göra affärer. Eller så fortsätter de och tar bakvägen ut till något av trapphusen där de gömt narkotika.

Ledarna håller sig undan

Männen högre upp i Botkyrkanätverket, som de säger inte är ett nätverk, undviker oss på torget.

Men under hela sina liv har de lämnat spår efter sig.

En skymt av barndomen i kommunikation med myndigheter. De många trav- och lottovinsterna på miljontals kronor som utretts av Skatteverket. Häktningsförhandlingar.

Ett brev med beskedet: Inställ dig för tvångsprovtagning hos smittskyddsläkare.

Polisen pekar i sin egen kartläggning ut 35 män som kärnan i det så kallade Botkyrkanätverket.

Fem män är enligt polisen tongivande. Ledarskapet är oklart och osäkert. Hur det blir när en av ledarna kommer ut ur fängelset återstår att se. 

Dragisa Nikolic, 37 år, 31-åringen, 26-åringen, 36-åringen och 32-åringen.
Foto: POLISEN

Dragisa Nikolic, 37 år. Avtjänar fängelsestraff för grovt narkotikabrott på säkerhetsavdelning på Hall. Tidigare dömd för grovt rån och vapenbrott. 

31-årig man som är aktiv i flera företag och som förekom i utredningen av helikopterrånet. Ostraffad.

26-årig man som dömts för grov misshandel, försök till dråp och olaga hot. 

36-årig man som dömts för flera narkotikabrott.

32-årig man som upptaxerats av Skatteverket på grund av oklara inbetalningar på sitt bankkonto. En inbetalning förklarades med att han fick en gåva på 1,2 miljoner kronor av en närstående till en annan man i samma nätverk. Den närstående hade vunnit 5,9 miljoner kronor på Lotto.

Expressen har sökt flera av medlemmarna i nätverket, men de vill inte ställa upp på några intervjuer.

Utåt vill nätverket ge bilden av att de är framgångsrika kriminella med mycket pengar, vapen och narkotika. Det syns i till exempel musikvideos och i deras uppdateringar på Facebook. Ett liv i lyx.

Men för dem längst ned stämmer inte den bilden.

”Måste behandla dem som människor”

När solen går ned tar killarna på torget sin tillflykt till källargångar, trapphus och garage. 

Expressen fick följa med Botkyrkapolisen ut på ett brottsförebyggande arbetspass en kväll i april för att få deras version av livet i Fittja.

– Rör inte väggarna. Det gula som runnit där är inte vatten, säger områdespolisen Albin Fast när vi går i spiraltrappan i ett av höghusen vid Fittja centrum.

Områdespolisen Albin Fast varnar oss för kisset på väggarna.
Foto: EXPRESSEN
Fimpar nere i källargångarna.
Foto: EXPRESSEN

Han och kollegan Daniel lotsar oss genom de många källargångar som är fulla av fimpar och skräp.

Poliserna visar oss var i höghusen som narkotikaförsäljarnas spanare brukar stå och speja ut över torget i jakt på en skymt av polisen.

– De får inte lämna sin plats och det ställer ju till med problem för de som bor här eftersom det rinner kiss på väggarna, säger Albin Fast.

Poliserna öppnar luckor, brandskåp och golvbrunnar. De känner ovanpå rören som går i taket och tittar in i förråd. I dag hittar de narkotika i barnens leksaksautomater i Fittja centrum.

Källarutrymmena söks igenom i jakt på knark.
Foto: EXPRESSEN
Polisen känner ovan rören i taket.
Foto: EXPRESSEN
Poliserna hittar hasch i leksaksautomater i Fittja centrum och i luckor i taket.
Foto: EXPRESSEN

Mer hasch hittar poliserna när de lånar en stege och tittar vad som gömts bakom luckor i taket i Fittja centrum.

– De står i tio timmar per dag och säljer narkotika. På så vis kan man säga att de är företagsamma. Men de hade haft bättre villkor om de hade skaffat sig ett riktigt jobb, säger Albin Fast. 

Men de kanske inte kan få ett riktigt jobb?

– Nej, i det här fallet är det nog inte en fördel att ha med sin adress på cv:t.

Det är slitsamt att arbeta här. Många poliser byter lokalpolisområde efter ett tag. Hot, hat och kartläggningar av polisernas familjer ingår på minussidan. 1500 kronor extra i månadslön ska räcka för att orka jobba i Fittja eller något av de övriga särskilt utsatta områdena. 

Definitionen av ett särskilt utsatt område är bland annat att det finns en risk för ett parallellt samhälle, öppen narkotikaförsäljning och låg tilltro till myndigheter. 

– Man måste komma ihåg att det är en väldigt liten klick med människor som förstör för de andra. Vi måste behandla dem som människor och med respekt, annars kommer de aldrig ur det här, säger Albin Fast.

Människor från alla samhällsklasser åker till Fittja för att köpa narkotika, berättar poliserna.

Många poliser byter lokalpolisområde efter ett tag.
Foto: EXPRESSEN

Kvinnor betalar med sina kroppar

För snart två år sedan åkte en kvinna till Fittja centrum. Händelsen förvandlades till ett av förra årets mest uppmärksammade rättsfall. Fem män åtalades, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. Alla friades.

Kvinnan säger att männen utsatte henne för en brutal gruppvåldtäkt. Männen säger att hon erbjöd sig att betala för narkotika med sex. Till oss säger killarna på torget att tre av männen lovade henne narkotika men tog tillbaka löftet när de var klara. 

Trappuppgången där kvinnan säger sig blivit gruppvåldtagen.
Foto: POLISEN

Killarna säger att de hatar kvinnan, hennes målsägandebiträde och alla som åkte hit för att protestera när den friande domen kom. Fucking horor, jävla fittor, säger de. Varför skulle de komma hit till deras torg och protestera?

När vi frågar om det har hänt att kvinnor betalar för narkotika med sex får vi svaret att det inte är konstigt alls.

– Narkotika är beroendeframkallande. Vad ska de annars göra om de inte har några pengar, säger en av killarna likgiltigt.

Poliser vi pratat med bekräftar att de känner till problemet med att narkomaner betalar med sexuella tjänster.

Hotar med misshandel och stenkastning

Den sista dagen vi kommer hit har något förändrats. Två män pratar med killarna och sätter sig därefter i sin Mercedes och kör sakta ut från parkeringen.

När killarna på torget ser oss maskerar de sig. De ropar, viftar, hotar med misshandel och stenkastning om vi inte går härifrån. Vi får inte filma något från torget, inte ens om de inte är med.

– Fattar du inte vad vi säger? Gå härifrån, ropar en man som dragit upp tröjan över munnen. 

Vi är inte längre välkomna i Fittja.
Foto: EXPRESSEN

Vi flyttar oss 20 meter till busshållplatserna. Men killarna är upprörda och kommer bort till oss.

– Vet du vem det är som bestämmer i Botkyrka? Ska vi visa dig?

Vi får inte längre vara på deras torg – och vi får aldrig mer komma tillbaka. 

20 personer på busshållplatsen bevittnar händelsen. Ingen säger något, ingen gör något. De vänder bort blicken när 15 killar hävdar att torget i Fittja centrum tillhör dem.

Vi börjar gå. En av männen som friades i gruppvåldtäktsfallet följer efter oss på cykel. Det är han i foppatofflorna, som förut skröt om hur snabbt han kunde springa i dem.

Först när han ser att bilen rullar ut från Fittja vänder han tillbaka, upp mot sina bröder på torget.