Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

61 män och 1 kvinna – de leder gängen

 ■ Expressen har tagit del av polisens kartläggningar och kan nu presentera en unik granskning av över 400 av de farligaste gängkriminella i Stockholm.

■ Gängmedlemmar som mördar, rånar, utpressar, hotar och misshandlar.

■ 62 ledare uppges styra 19 kriminella nätverk som kopplas till den nya våldsamma gängvågen i Stockholm.


Totalt ingår över 400 gängkriminella i polisens kartläggning. Av dem pekas 62 personer ut som ledare.

Du kan läsa mer om gängen och alla som ingår i kartläggningen längre ner i texten.

Jeffrey Ong.

Jeffrey Ong, Bandidos

Ledare, så kallad president, för Stockholmsavdelningen och tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen och vapenbrott. Uttrycker via advokat Peter Dahlqvist en påtaglig brist på tillit till medias objektivitet gällande reportage om Bandidos och dess medlemmar, men bekräftar medlemskap i Bandidos.

Dragisa Nikolic.

Dragisa Nikolic, Botkyrka-nätverket

Nyckelperson och ledande person som dömdes 2017 till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Ska ha haft "ledande roll" i narkotikahanteringen. Tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd, grovt rån och grov misshandel. Expressen har sökt Nikolic.

Ahmed "Manolo" Mohamed.

Ahmed "Manolo" Mohamed, Bredängs-nätverket

Ledare som är dömd för bland annat grov misshandel 2013 sedan han knivhuggit en person som bar Hells Angels-tröja. Tidigare dömd för medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott, utpressning och människorov. Förnekar via advokat Peter Dahlqvist koppling till Bredäng, men bekräftar medlemskap i Bandidos.

Makuena Kiyika Nkiwa.

Makuena-Kiyika "Evy" Nkiwa, Bredängs-nätverket

Ledare som 2017 är dömd för urkundsförfalskning, grov olovlig körning och grovt vapenbrott. Tidigare också dömd till fängelse för grov misshandel, medhjälp till grov stöld, förberedelse till rån och vapenbrott. Vill inte kommentera uppgifterna.

Anders Stenson.

Anders Stenson, Bro-nätverket

Ledare som 2017 dömdes för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, bedrägeri, försök till bedrägeri, brott mot knivlagen, dopningsbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i ett år och nio månader. Tidigare fängelse i ett år för brukande av falsk urkund, försök till bedrägeri och grovt vapenbrott. Hälsar via advokat Peter Dahlqvist att han lever ett stillsamt familjeliv, fri från kriminalitet.


Govan Salar Mirza Aziz

Govan Salar Mirza Aziz, Bro-nätverket

Ledare dömd 2017 för grovt vapenbrott. 2014 dömd för människorov, mindre grovt grovt brott, olaga hot och försök till utpressning.Tidigare dömd för olaga hot, försök till rån och hot mot tjänsteman. Hälsar via advokat Peter Dahlqvist att han saknar all kännedom om ett eventuellt kriminellt nätverk i Bro. Han säger att han, efter sitt fängelsestraff, avser återgå till ett liv fri från kriminalitet.


Sami Dali.

Sami Dali, Brun grupp (Täby)

Ledare som 2016 dömdes för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och två månader. Sami Dali har tidigare dömts för grov misshandel, misshandel och utpressning. Sami Dali skriver till Expressen att uppgifterna om honom är felaktiga.

Hakim Dali.

Hakim Dali, Brun grupp (Täby)

Ledare som 2016 dömdes för bland annat grovt vapenbrott  och narkotikabrott till fängelse i ett år och två månader. Tidigare även grov misshandel, misshandel och stöld tillsammans med andra medlemmar i nätverket. Skriver till Expressen att han inte delar bilden av honom som ledargestalt.

Adriano Rodriguez Cadiz.

Adriano Rodriguez Cadiz, Brun grupp (Täby)

Ledare som är dömd för flera gängrelaterade brott, som misshandel, grovt vapenbrott och olaga hot. Åtalades försommaren 2018  för två mord i Upplands Väsby i november 2017. Han släpptes ur häktet i slutet på  juni i väntan på dom. Förnekar via advokat Sargon de Basso att han är en ledargestalt i ett kriminellt nätverk.


Agid Nader Kader.

Agid Nader Kader, Edsbergsnätverket

Ledare som är dömd för bland annat utpressning och försök till grov utpressning till fängelse sammanlagt fem år och sex månader. Förekom då, 2018, under 18 avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd i Norge 2011 för grov misshandel, människorov och olaga frihetsberövande till fängelse i fem år. Expressen har sökt Agid Nader Kader.


Akram Nader.

Akram Nader, Edsbergsnätverket

Ledare som 2017 dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat försök till grov utpressning, stämpling till övergrepp i rättssak, stöld och falsk tillvitelse. Säger till Expressen att han inte är ledande i något kriminellt nätverk: "Jag har hamnat snett i livet och det har varit mycket våld i mitt liv. Nu vill jag bygga upp saker och ting igen och har börjat tänka i andra banor."

Kawa Nader.

Kawa Nader, Edsbergsnätverket

Ledare som 2015 dömdes till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel, våldsamt upplopp och ringa narkotikabrott. Tidigare dömd för bland annat olaga tvång, försök till utpressning, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Förnekar ledarskap och förnekar att nätverket finns.

Thomas Elgstrand.

Thomas Elgstrand (fd Dahlen), Hells Angels

 Ledare, så kallad president, för den äldsta avdelningen i Stockholm, Bromma. Dömdes i augusti 2014 för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till dagsböter. Dömdes i mars 2006 för misshandel och olaga tvång till fängelse fem månader. 2003 dömdes han även för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst 50 timmar. Expressen har sökt Elgstrand.

Ramazan Akif Erdogan.

Ramazan Akif Erdogan, Husby-nätverket

Ledande person som dömdes till fängelse i tre år 2014 för grovt narkotikabrott och våldsamt motstånd. Gällde närmare 200 gram kokain. Tidigare bland annat dömd till sex månaders fängelse narkotikabrott. Även för övergrepp i rättssak, våld mot tjänsteman, medhjälp till grov stöld och så vidare. Expressen har sökt Erdogan.

Firat Güneri.

Firat Güneri, Husby-nätverket

Ledande person dömd 2017, mot sitt nekande, enligt hans advokat Anton Strand, för brukande av falsk urkund och grovt narkotikabrott till fängelse i tre år. Dömd även 2013 för misshandel, grovt vapenbrott med mera till fängelse i ett och ett halvt år. Tidigare även dömd till fängelse för bland annat försök till utpressning. Hans advokat Anton Strand vill inte kommentera uppgifterna om att Güneri har en ledande roll i Husbynätverket. Efter publicering hör advokaten av sig och säger att hans klient inte är ledare i ett nätverk.

Kardo Nabil Ibrahim.

Kardo Nabil Ibrahim, Husby-nätverket

Ledande person som 2013 dömdes för försök till mord, försök till grov misshandel, grov misshandel, olovlig körning och grovt vapenbrott till fängelse i fyra år. Målet gällde misshandel, med kniv, mot vakter på en krog i Stockholm samt skott med hagelgevär mot en man i Husby. Expressen har sökt Ibrahim.

Hamid Taki.

Hamid Taki, Husby-nätverket

Ledande person som i september 2017 dömdes till fängelse för grovt narkotikabrott i två år och åtta månader. Flera gånger tidigare dömd för narkotikabrott och dömdes även 2015 för grovt narkotikabrott till fängelse i två år. Expressen har sökt Taki.

Michael Ghebru.

Michael Ghebru, Nätverket Lejonen

Ledare dömd för bland annat grovt narkotikabrott, olaga hot, misshandel, hot mot tjänsteman, narkotikabrott, grov stöld, stöld, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Senast ett antal ringa narkotikabrott i oktober 2017. Expressen har sökt Michael Ghebru.

Pietro Ghebru.

Pietro Ghebru, Nätverket Lejonen

Ledare dömd för bland annat grovt narkotikabrott, försök till stöld, våldsamt motstånd och misshandel. Expressen har sökt Pietro Ghebru.

Harris Österdahl.

Harris Österdahl, Vinsta-nätverket

Ledare som 2017 dömdes för att ha haft en ledande roll i en narkotikahärva. Dömdes för givande av muta, olovlig körning, grovt narkotikabrott, vapenbrott, dopningsbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i fyra år. 21 avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare, och har sedan 2013 dömts till fängelse vid tre tillfällen. Förnekar via advokat Peter Dahlqvist uppgifter om ledarskap.

Dennis Österdahl.

Dennis Österdahl, Vinsta-nätverket

Ledare som tillsammans med sin bror dömdes till fängelse i tre år och nio månader för att ha haft en ledande roll i en knarkhärva 2017. Dömdes för att ha varit initiativtagare och organisatör. 2016 dömd för vapenbrott, ringa narkotikabrott, rattfylleri, grov olovlig körning, narkotikabrott och häleri. 2013 dömdes han för bland annat förberedelse till narkotikabrott. Expressen har sökt Österdahl.


Husbynätverket

Narkotika är centralt för det kriminella nätverket som har sina rötter i Husby. Flera av nätverkets ledare har dömts till fängelsestraff för grova narkotikabrott, bland annat efter att polisen använt sig av hemlig telefonavlyssning. Men det räcker inte. Flera av polisen utpekade medlemmar i nätverket har dessutom dömts för flera våldsbrott och även rån, försök till mord, grovt vapenbrott och så vidare. Av de 26 personer som polisen pekar ut som centrala i Husbynätverket är det bara en enda som inte har dömts för något brott. En medlem i nätverket har även skjutit med hagelgevär mot en person efter ett svartsjukedrama. En annan ledargestalt, Firat Güneri, 31, har dömts till fängelsestraff för misshandel av sin tidigare sambo.

Hagsätranätverket

Hagsätranätverket, även kända som "Kostymerna" eller restaurangmaffian, har enligt polis tagit över flera Stockholmskrogar genom utpressning. Nätverket uppges tjäna pengar genom att ta en andel av till exempel intäkter i dörren eller disken. Ledande medlemmar kopplas till flera krogar på Kungsholmen, Norrmalm och i södra Stockholm. Nätverkets kärna består av 36 medlemmar som har dömts för flera allvarliga brott, som grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och penninghäleri.

Ammunition som omhändertogs av polis i samband med en förundersökning mot medlemmar i Hagsätranätverket.
Foto: Polisen

Delar av det utpekade nätverket är kända för att i maffiastil agera i kostym i samband med utpressningar.

Östberganätverket

Östberganätverket har enligt polisen sin huvudsakliga inkomst från brottslig verksamhet, framför allt från narkotikahandel, bedrägerier och utpressningar. Nätverket har en "tydlig struktur som sträcker sig från ledare i toppen ner till ungdomar/springpojkar längst ned". Nätverket är mest aktiva i Östberga, men har även verksamhet i andra områden. Nätverket har enligt polis stor kontroll över vilka som kommer in i "deras" område, och bilar har beskjutits när de kört mot Östbergatorg. Personer nära den utpekade ledaren har varit misstänkta för skjutningarna, men ingen har åtalats. Enligt polis är nätverket i nuläget försvagat, efter mordet på ledarens bror i augusti förra året. Nätverket är i konflikt med Bredängsnätverket.

Botkyrkanätverket

Botkyrkanätverket beskrivs av polis som ett kriminellt nätverk med internationella kopplingar. Nätverket hanterar narkotika och har en hög våldskapacitet och god tillgång till vapen. I höstas mördades en av nätverkets medlemmar, vilket har lett till en situation som enligt polis kan leda till nya våldsdåd. De som befinner sig längst ned i nätverket hjälper narkotikaförsäljarna i Fittja centrum att hålla vakt. En av ledargestalterna avtjänar just nu ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott, där kopplingar finns till en ledarfigur i det kriminella nätverket Black Cobra. Nätverkets innersta kärna består enligt polisen av 34 personer, varav flera har avtjänat fängelsestraff för grova våldsbrott och narkotikabrott.

Bredängsnätverket

Det kriminella nätverket från Bredäng har sin huvudinkomst från narkotikahandel. Nätverket har flera kopplingar till mc-gänget Bandidos, och i april i år upptäckte polis en bil med nätverkens vapen och en stor mängd narkotika. Nätverket är i en öppen konflikt med ett kriminellt nätverk från Östberga och två av Bredängsnätverkets ledare har skjutits ihjäl. Konflikten, som började med en narkotikastöld, har hittills inneburit fem dödsoffer och flera misstänkta mordförsök där medlemmar ur nätverken beskjutits med automatvapen. Polisen misstänker att nätverket i dag styrs av bland annat en 26-årig kvinna som var nära anhörig till de två tidigare ledarna som dödats.

Edsbergsnätverket

Enligt polisen är Edsbergsnätverket ett av två kriminella nätverk i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Flera ledargestalter avtjänar fängelsestraff och enligt uppgifter till Expressen är det anledningen till att skjutningarna minskat i området. Nätverket var tidigare kända för både flera skjutningar och dessutom handgranatsdetonationer. Nätverket styrs av en familj, där Agid Nader Kader för tillfället avtjänar ett fängelsestraff för utpressning och försök till grov utpressning. Även två av hans söner pekas av polis ut som ledargestalter i nätverket, som dessutom har kopplingar till en reservdelsfirma för bilar inne i centrala Stockholm.


Rinkeby- Tyson

Nätverk Tyson pekas av polisen ut som ett av de mest dominerande narkotikanätverken runt Järvafältet i nordvästra Stockholm. Domar kring medlemmarna i nätverket har gällt införsel och narkotikahandel med kokain och cannabis i stor skala. Utredningar kring medlemmar ger bilden av stora intäkter med dyra Rolex-klockor och resor. I det som av polisen beskriver som den inre kärnan finns en grupp ledande medlemmar som bor på attraktiva adresser i centrala Stockholm. Medan flera andra medlemmar dömts för grova narkotika- och vapenbrott har de utpekade ledarna dock gått fria trots misstankar om narkotikahandel.

Turebergsnätverket

En släkt i Sollentuna som i flera generationer kopplats till tung brottslighet pekas av polisen ut som det kriminella Turebergsnätverket. Redan i slutet av 1970-talet kopplades familjemedlemmar till brott. Då genom narkotikahandel i den så kallade "Turkligan" som var verksamma under samma tid som narkotikanätverket "Skomakarligan". 2002 dömdes flera familjemedlemmar för det så kallade Rinkebymordet. 2010 dömdes ytterligare medlemmar för en omfattande narkotikahärva med kokain och cannabis. Idag syns en yngre medlem i rapvideor med texter om gängliv i Sollentuna med skyddsvästar och vapen. I en av filmerna skymtar en person som har en stor ryggtatuering med släktnamnet.

Märstanätverket

Polisen har kartlagt 19 personer som uppges ingå i det så kallade Märstanätverket. Flera av dem är dömda för narkotikabrot, rån och våldsbrott. En av medlemmarna är även dömd för grovt hemfridsbrott. Härifrån finns kopplingar direkt till Östberganätverket, som lyckats etablera ett samarbete. En av de utpekade ledarna för Märstanätverket åtalades för anstiftan till mord på Bredängsnätverkets ledare, ett mord som åklagaren hävdade hade kopplingar till Östberganätverkets 30-årige ledare, som även han åtalades för anstiftan till mord. Båda friades av tingsrätten. 

Tenstanätverket

I början av juni sköts en av Tenstanätverkets utpekade ledare ihjäl när han befann sig i en bil, utanför ICA Maxi i Barkarby. Polisen var medveten om att Tenstanätverkets konflikt med ett annat nätverk (24K) kunde eskalera, men om skjutningen har med det att göra är ännu oklart. Hans bror dömdes i november 2017 för mordet på en av ledarna i nätverket från Hässelby, som har blivit kända under namnet de gärna själva vill använda: Lejonen. Två dagar efter att Tenstaledaren dödades utanför ICA Maxi inträffade en ny skottlossning, den här gången i Tensta. Fyra personer skadades. Förutom den nu ihjälskjutna 35-åringen pekar polisen ut tre andra män i samma nätverk som ledargestalter. Båda är dömda för grova brott, som försök till mord, grov stöld och grovt vållande till kroppsskada.

Lejonen

Lejonen anses ha banat väg för den pågående vågen av dödligt gängvåld i Stockholm. Redan i september 2012 kopplades nätverket till en gängskjutning mot rivaliserande "Vargarna", Brödraskapet Wolfpack, i Hässelby. När ledaren för "Vargarna" mördades ebbade konflikten ut - men "Lejonen" fick nya fiender i nordvästra Stockholm. Mars 2017 mördades "Lejonen"-ledaren Merhawi Aregai, 26, och den 30-årige Lanko Aziz från det så kallade Husbynätverket fick senare livstids fängelse för mordet. Nätverket gjorde sig också kända för omattande kokainförsäljning till bland annat artister, mediechefer och finansmän i kokainhärvan "Taxi Tony" 2013. Fronten med taxiverksamhet, som egentligen var hemleveranser av kokain, avslöjades av polisen och ledande medlemmar dömdes för grova narkotikabrott.

Vinstanätverket

Nätverket i förorten Vinsta har fått sina huvudsakliga inkomster från narkotikaförsäljning. Två av ledargestalterna, Harris och Dennis Österdahl, dömdes förra året till fängelse för grovt narkotikabrott. De båda pekades ut som organisatörer av "en verksamhet för narkotikaförsäljning". Bland annat använde de Facebook för att marknadsföra sin försäljning. När kunderna beställde över en viss vikt ingick hemkörning. Polisen pekar ut elva män som medlemmar i Vinstanätverket, samtliga dömda för brott, däribland grovt vapenbrott, försök till rån, grovt narkotikabrott, misshandel och människorov.

Jakobsbergsnätverket

Polisen har kartlagt 24 personer som de pekar ut som den innersta kärnan i Jakobsbergsnätverket. Bland dessa finns män som  har dömts för försök till mord, skyddande av brottsling, misshandel och narkotikabrott. Medlemmar från nätverket i Jakobsberg finns även i Tenstanätverket. Ledargestalterna är runt 25 år gamla.

Kallhällsnätverket

Löst sammansatt nätverkt i Kallhäll i norra Stockholm. Medlemmarna är dömda för brott som hör till gängmiljön, som grovt vapenbrott, narkotikabrott, och även hot mot tjänsteman. Består enligt polisens kartläggning av en kärna på 14 personer. Flera av medlemmarna har varit kända hos myndigheter sedan unga år.

Bronätverket

Flera nätverk har etablerat sig i områden norr om Stockholm. De av polis utpekade ledarna för det kriminella nätverket från Bro, norr om Stockholm, har dömts för flera allvarliga brott. Anders Stensson, 30, har dömts för rån, bedrägeri, försök till bedrägeri och flera andra brott. Den andra utpekade ledargestalten, Govan Salar Mirza Aziz, är dömd för grovt vapenbrott, människorov, olaga hot och försök till utpressning. Bland de övriga medlemmarna finns flera grova stölder, bland annat mot elektronikaffärer. Bland andra brott som medlemmarna begått finns människorov och utpressning, då de drog in en man i en bil och körde honom till ett skogsområde där han misshandlades. Därefter körde de personbilen mot mannens smalben, samtidigt som de krävde honom på 120 000 kronor.

Täby – Grön grupp

I lokalpolisområdet Täby finns det två kriminella nätverk som polisen håller ett extra öga på: grön grupp och brun grupp. Den gröna gruppens kärna består enligt polisens kartläggning, som Expressen tagit del av,  av tretton män. Många är dömda för dopingsbrott. Av de tre av polis utpekade ledargestalterna har två avtjänat fängelsestraff för narkotikabrott. Flera av medlemmarna har dömts för ringa vapenbrott, för innehav av pepparspray.

Täby – Brun grupp

Täbys lokalpolisområde håller ett extra öga på ett kriminellt nätverk där det finns personer som misstänks för mord och mordförsök. En av medlemmarna fälldes för vållande till annans död för att ha skjutit sin flickvän i ansiktet, en annan för skyddande av brottsling i samma ärende. Han dömdes också nyligen till 18 års fängelse för mord på den förra ledaren för Bredängsnätverket. En av medlemmarna som polisen dessutom pekar ut som ledargestalt, Adriano Rodriguez Cadiz, åtalades nyligen för mord på två personer i Upplands Väsby i november förra året. Efter rättegången släpptes han på fri fot i väntan på dom. Han är tidigare dömd för misshandel, grovt vapenbrott och olaga hot.

Adriano Rodriguez Cadiz hälsar via sin advokat Sargon de Basso att han inte är ledare i något kriminellt nätverk.

Två andra utpekade ledare, Hakim och Sami Dali, har båda dömts till fängelsestraff för grova brott.

Bandidos MC

Internationella mc-gänget Bandidos räknas av polisen som en hierarkiskt uppbyggd kriminell organisation som uppfyller samtliga kriterier för organiserad brottslighet. Klubben har bland annat hedersutmärkelser, genom västmärken, för medlemmar som begått våldsbrott. De flesta medlemmarna i Stockholmsavdelningen är också dömda för brott och återkommande är vålds- och narkotikabrott. Poliser som arbetar mot gängbrottslighet uppger dock att de traditionella mc-gängen fått svårt att hävda sig mot de nyare kriminella nätverken. I Stockholmsområdet samarbetar mc-gänget enligt polisen med det så kallade Bredängsnätverket som i södra Stockholm är inblandade i en blodig konflikt med Östberganätverket. Bandidos brukar vända sig mot bilden av en kriminell organisation och hävdar att det istället handlar om enskilda medlemmar som kan ha begått brott men att organisationen inte är kriminell.

Hells Angels

Hells Angels anses ha blivit stilbildande för dagens gängvärld sedan de etablerat sig i Sverige 1993. Senare kom en rad andra kriminella nätverk att bära de typiska mc-västarna och skapa organisationer med liknande hierarkisk struktur. Hells Angels Stockholm har dock, uppger poliskällor, liksom Bandidos svårt att hävda sig mot de nya gängen i Stockholm. Enligt polisen har Hells Angels allt mer inriktat sig på ekonomisk brottslighet. En medlem dömdes i juni förra året för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. En annan medlem dömdes i tingsrätten i juni 2018 för en miljonutpressning där mc-klubbens gängkonto, med tillhörande "business card" i Handelsbanken, avslöjades. Mc-klubben uttalar sig sällan i media men har vänt sig mot beskrivningen av klubben som en kriminell organisation, samtidigt polisen menar att de uppfyller alla kriterier för organiserad brottslighet.


LÄS MER: Grovt kriminella slipper fängelse