Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Felicia, 14, blev inlåst på festen – gruppvåldtogs

Felicia våldtogs av tre män i ett låst och nedsläckt rum.

Trots att DNA-spår knöt männen till brottet lades utredningen ned.

Först när Felicias mamma ringde åklagaren öppnades den igen – och slutade med att tre män dömdes för grov våldtäkt.


DEL 1: Amanda 14: Mamma, de våldtog mig – vi måste anmäla

DEL 2: Juristernas krav för att fler ska kunna fällas

DEL 3: Lisa, 18, anmälde och bev trodd – männen friades

DEL 4: De är männen som våldtar kvinnor tillsammans

Annandag jul 2014. Saga har en dålig känsla i magen inför 14-åriga dottern Felicias utekväll. Enligt överenskommelsen ska Felicia ringa varje halvtimme och berätta var hon är.

Redan tidigt på kvällen kommer samtalet:

 – Hon storlipade och sa: "Mamma, jag har blivit våldtagen", minns Saga.

Hon hinner inte få ur sig många stavelser innan ögonen tåras.

Tre år har gått men allt är fortfarande ett djupt och öppet sår.

Festen hade börjat trevligt. Det är flera personer som hörts i polisutredningen överens om. Men stämningen förvandlades när en kille drog in Felicia i ett rum, släckte lampan och låste dörren. Tvingade henne till oralsex.

De har våldtagit mig

Två killar till kom in och övergreppet blev en gruppvåldtäkt.

Efteråt, vittnar andra festdeltagare, kom Felicia ut ur rummet och skrek:

– De har våldtagit mig.

Samma kväll åkte Saga och Felicia tillsammans till gynakuten.

14 år gammal och gruppvåldtagen för bara någon timme sedan.  Syftet: Att säkra spår efter gärningsmännen.

Där fick hon genomgå ett så kallat rape kit, en fullständig underlivsundersökning.

Alla kläderna av i undersökningsrummet. Upp i gynstolen. Runtom: Polis, läkare, sjuksköterska, psykolog. Fotografering av märkena på hennes kropp.

– Efter det skulle vi hem. Vi fick inte så mycket som ett journummer att ringa.

Mamma Saga (bilden) om dotterns väg tillbaka efter våldtäkten: ”Det är tufft men hon kommer att klara av det”.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Två dagar senare blev det polisförhör. Sex månader efter det kom ett brev. 

Polisutredningen var nedlagd.

– När jag berättade det för Felicia var det som att någon släckte lågan i hennes ögon. Men DNA:t då? Det var ju det som skulle visa att det var de som gjort det här, säger Saga.

Det fanns DNA-träffar.

Som åklagaren inte kände till.

Först efter att Saga frågat kom utredningen igång igen.

Foto: Meli Petersson Ellafi

Åklagaren:

– När jag efter det samtalet gick tillbaka till polisen för att höra mig för om de här DNA-provsvaren så visade det sig att det fanns prover, men av någon dunkel anledning hade jag inte fått reda på det. Då var det inte så svårt längre. Jag gick vidare med att åtala männen.

Svaren från Nationellt forensiskt centrum (NFC) knöt de tre männen till gärningen.

Två och ett halvt år efter händelsen blev det rättegång.

Att sitta och lyssna på de här killarna i rätten...

Alla tre män dömdes till fängelse för grov våldtäkt i mellan två och ett halvt och tre år. Samtliga nekade till brott och lämnade olika förklaringar till hur deras sperma hamnat där den gjorde, men tingsrätten ansåg deras berättelser ologiska, detaljfattiga och motsagda av andra vittnen.

"Det är tydligt att det är fråga om efterhandskonstruktioner", skriver domstolen.

Domen mot de tre männen fastställdes i hovrätten.

Felicias mamma Saga om de dömda männen: ”De har inte bara förstört för oss, de har förstört för sin egen familj också”.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Saga ser tillbaka på rättegången:

– Att sitta och lyssna på de här killarna i rätten... Höra dem säga att de inte kunde ha gjort det, för att deras gud inte skulle tillåta det? De hade inget svar när åklagaren frågade dem hur det då kom sig att deras sperma fanns i Felicia? Samtidigt är det sån sorg. För jag känner ju med deras mammor också. De har inte bara förstört för oss, de har förstört för sin egen familj också.

Då får vi det avslutet vi behöver, hon och jag

Rättegången blev en pärs för Felicia.

– Hon fick sitta och vittna i nästan tre timmar. Att hon höll, det förstår jag inte. När hon frågades ut såg jag hur hon sjönk ihop. Hon bara gav upp till slut. Sa att hon inte visste, inte kom ihåg.

Felicia får i dag professionell hjälp med att hantera våldtäktstraumat. När behandlingen är färdig ska hon och mamma Saga åka till Mauritius. En resa som finansieras av delar av skadeståndspengarna.

Felicia har köpt en resa till Mauritius för delar av skadeståndspengarna. Dit ska hon och mamma Saga (bilden) åka när behandlingen efter våldtäktstraumat är färdig.
Foto: Meli Petersson Ellafi

– Från början ville Felicia inte ens ha pengarna. Men hon köpte den här resan till mig och henne. Då får vi det avslutet vi behöver, hon och jag. Då har vi gjort den här resan.

Expressen har varit i kontakt med den ene mannens advokat, som inte vill lämna någon kommentar. De andra två advokaterna har inte återkommit.

Så gjorde vi granskningen

• Fittjafallet där fem män friades från misstankar om inblandning i en gruppvåldtäkt rönte stor uppmärksamhet. Polisutredningen, men också delvis domen, blev starkt omdiskuterad. En namninsamling har startats för kvinnan i fallet och demonstrationer har hållits runtom i landet.
• Med utgångspunkt i den debatten har Expressen granskat 32 gruppvåldtäktsfall som nått till en dom som meddelats perioden 2016-2017. Syftet med urvalet är att det ska vara så heltäckande som möjligt, men det finns en viss risk att enstaka fall saknas i underlaget. Bland annat eftersom att "gruppvåldtäkt" inte är en juridisk term utan kan rubriceras på olika sätt.
• Vår definition av gruppvåldtäkt har varit att en kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt av fler än en man samtidigt eller i tidsmässig närhet. I enstaka fall som ingår i underlaget har rubriceringen mot en av männen varit våldtäkt medan den/de andra har fallit under andra benämningar, som sexuellt ofredande eller sexuellt tvång. Vi har utgått från gärningsbeskrivningen i åtal.
• Vi har valt att titta på mål som nått hela vägen till dom för att kunna ge en så djupgående bild som möjligt.
• Granskningen innefattar endast fall där män är tilltalade och kvinnor är målsägande, eftersom det var just mäns sexuella våld och hot mot kvinnor vi ville granska. Enstaka fall där män utsatts för gruppvåldtäkt har förekommit under researcharbetet men senare sållats bort.


Gustaf Strandell, statistiker Statistiska centralbyrån (SCB), har gått igenom Expressens research och hur vi har tagit fram siffrorna.