Amanda, 14: Mamma, de våldtog mig – vi måste anmäla

Tejpen sitter kvar över sprickorna på flickrummets söndersparkade dörr.

– Sen det hände kan jag bli väldigt, väldigt arg.

Amanda var 14 år när hon blev gruppvåldtagen.

– En av dem höll fast mig och de andra stod runtom. Efter en stund sa han: ”Hon är er nu, ni får göra vad ni vill”.


DEL 2: Juristernas krav för att fler ska kunna fällas

DEL 3: Lisa, 18, anmälde och blev trodd – männen friades

DEL 4: De är män som våldtar kvinnor tillsammans


Kvinnan är i snitt 17 år gammal.

Oftare än inte är hon bekant med någon av männen.

Som blir våldtäktsmännen.

Med utgångspunkt i debatten om Fittjafallet, där fem män friades från misstankar om att ha deltagit i en gruppvåldtäkt i ett trapphus, granskar nu Expressen 32 gruppvåldtäktsdomar från 2016 och 2017.

43 av de åtalade männen fälldes medan 37 friades.

Den vanligaste brottsplatsen: Hemma hos någon av våldtäktsmännen.

I Amandas fall var helvetet utomhus.

Hon var 14 år.

En kväll när mamma Anette lagt sig för att sova kom Amanda in.

– ”Jag vill göra en anmälan”, sa hon, ”för de våldtog mig. Men tänk inte på det nu mamma, sov gott”, berättar Anette.

I en vecka hade Amanda burit på sin hemlighet. Gått till skolan som vanligt, hållit skenet uppe. Stängt in sig på rummet och gråtit in i gosedjurskaninen om kvällarna.

Anette kände på sig att något inte stämde, men så fort hon försökte ställa frågor blev Amanda tvär och slöt sig.


I tre dagar bara låg vi i din säng och jag höll om dig för du skakade så

När hon till slut berättade bröt hon ihop och fick panikångest. Slutade andas. Fingrar och fötter domnade bort.

Anette säger till dottern som sitter bredvid i soffan hemma i familjevillan:

– I tre dagar bara låg vi i din säng och jag höll om dig för du skakade så. Du hade kramp när allt väl hade kommit ut.

Så gjorde vi granskningen

• Fittjafallet där fem män friades från misstankar om inblandning i en gruppvåldtäkt rönte stor uppmärksamhet. Polisutredningen, men också delvis domen, blev starkt omdiskuterad. En namninsamling har startats för kvinnan i fallet och demonstrationer har hållits runtom i landet.
• Med utgångspunkt i den debatten har Expressen granskat 32 gruppvåldtäktsfall som nått till en dom som meddelats perioden 2016-2017. Syftet med urvalet är att det ska vara så heltäckande som möjligt, men det finns en viss risk att enstaka fall saknas i underlaget. Bland annat eftersom att "gruppvåldtäkt" inte är en juridisk term utan kan rubriceras på olika sätt.
• Vår definition av gruppvåldtäkt har varit att en kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt av fler än en man samtidigt eller i tidsmässig närhet. I enstaka fall som ingår i underlaget har rubriceringen mot en av männen varit våldtäkt medan den/de andra har fallit under andra benämningar, som sexuellt ofredande eller sexuellt tvång. Vi har utgått från gärningsbeskrivningen i åtal.
• Vi har valt att titta på mål som nått hela vägen till dom för att kunna ge en så djupgående bild som möjligt.
• Granskningen innefattar endast fall där män är tilltalade och kvinnor är målsägande, eftersom det var just mäns sexuella våld och hot mot kvinnor vi ville granska. Enstaka fall där män utsatts för gruppvåldtäkt har förekommit under researcharbetet men senare sållats bort.


Gustaf Strandell, statistiker Statistiska centralbyrån (SCB), har gått igenom Expressens research och hur vi har tagit fram siffrorna.

Amanda var bekant med killarna, som var i ungefär samma ålder som henne.

– Först satt vi på McDonald's och tog en kaffe. De ville att jag skulle gå med dem in på toaletten. Jag tyckte det var jobbigt så jag tänkte att vi skulle gå ut i stället. Utomhus blev de ännu mer på. De var väldigt nära mig, höll om mig och sa konstiga saker. Jag ville bara att de skulle sluta.

Jag kommer ihåg vissa saker, att jag sparkade och skrek

De lämnade McDonald's.

Hon tänkte: Om de inte slutar så går jag bara.

De gick upp mot en höjd. Killarna började viska på ett språk hon inte förstod. Sedan tog en av dem tag i henne och höll fast. Sa ”hon är eran nu, ni får göra vad ni vill”, enligt Amanda.

– Då kom alla och blev väldigt på. Det kändes som att det pågick i typ tio minuter men det var en och en halv timme. Jag kände det inte som att jag var där.

I dag är Amanda 16 år.

Amanda berättar att hon stängde in in sig på rummet och grät in i gosedjurskaninen om kvällarna efter våldtäkten.
Foto: Meli Petersson Ellafi

När flashbacksen kommer är killarna över henne igen.

Deras händer överallt.

– Jag kommer ihåg vissa saker, att jag sparkade och skrek. Jag minns att jag tyckte det var konstigt att ingen hörde, för jag visste ju att det fanns folk i närheten, säger Amanda.

Hon säger att killarna stal hennes pengar och busskort.

Hon kunde alltså inte ta sig hem.

– Jag var tvungen att ringa pappa... Han blev irriterad över att jag tappat bort ett till busskort. Jag ville ju inte säga vad som hade hänt.

Jag mådde illa och kände mig äcklig

Väl hemma gick hon raka vägen till duschen.

Sa till mamma att hon frös – men kände sig i själva verket smutsig.

Det gick inte att bli ren.

– Jag mådde illa och kände mig äcklig.

Siffrorna är baserade på de 22 fall där domen blev fällande mot minst en av männen.

Eftersom Amanda var så pass ung behövde hon inte vara med fysiskt under rättegången. I stället spelades videoförhör upp och mamma Anette var på plats tillsammans med Amandas pappa.

De två äldsta killarna dömdes för grov våldtäkt mot barn i tings- och hovrätt. Den ena också för övergrepp i rättssak för att ha försökt skrämma henne till tystnad. Straffen: Sluten ungdomsvård i sex respektive åtta månader. Den tredje killen var för ung för att åtalas. 

Spårningen av var killarna varit via deras mobiltelefoner hjälpte till att fälla killarna, liksom sms och inspelade telefonsamtal. Amandas berättelse i kombination med två vittnesmål om hennes mående efteråt underbyggde den fällande domen. Tingsrätten skriver:

”Med hänsyn till vad som framkommit om händelseförloppet och (Amandas) uppgift att 'alla var på henne' samtidigt och att det var 'människor och fingrar överallt' framstår det som uppenbart att gärningen (...) utförts tillsammans och i samförstånd.”

”När det gäller bedömningen av om gärningen skall bedömas som grovt brott måste framhållas att (hon) betvingats med våld och att flera personer har deltagit i övergreppet (...).”

Domen fastställdes senare av hovrätten.

43 FÄLLDA – 37 FRIADE

• I granskningen ingår totalt 32 gruppvåldtäktsfall.
• 22 av dem slutade med fällande dom mot minst en gärningsman.
• Totalt är 43 av männen i dag dömda medan 37 är frikända.
• Några av fallen väntar fortfarande på prövning i hovrätten.

NÄR, VAR OCH VILKA?

Siffrorna är baserade på de 22 fall där domen blev fällande mot minst en av männen.
• Kvinnorna som våldtogs i målen som ledde till fällande dom var i snitt drygt 17 år gamla. Snittet är baserat på tolv fall av 22 fall med fällande domar. I de tio resterande fallen är målsägandens ålder okänd.
• 21 fall inträffade på natten, ett på dagen.
• I tretton av fallen kände kvinnan någon av gärningsmännen sedan innan, i nio av fallen hade kvinnan aldrig träffat någon av männen tidigare.
• Elva av våldtäkterna ägde rum hemma hos någon av gärningsmännen. Fem av dem utomhus. Tre av dem hemma hos kvinnan och tre av dem på övrig plats.


Gustaf Strandell, statistiker Statistiska centralbyrån (SCB), har gått igenom Expressens research och hur vi har tagit fram siffrorna.


Amanda har förträngt det mesta av kvällen då hon kom hem.

Mamma Anette minns mer av den.

– När du kommit hem gick du ned och hämtade stora nallen som vi hade i källaren och tog upp den i soffan. Jag minns att jag blev lite irriterad över det och frågade vad du skulle med den till här i soffan. Sen låg du och kramade den när vi tittade på tv.

Jag var väldigt arg på killarna och ville att de skulle dö

En av killarna ringde.

– Det gjorde han ofta, säger Amanda.

– Försökte övertala mig att inte anmäla. Ibland sa han att han älskade mig och ville vara med mig, att han inte menat att vara dum. Andra gånger var det att han tänkte hugga mig om jag skulle anmäla.

”Jag har lärt mig att alla inte är goda. Jag är nog lite mer misstänksam än man borde vara när man är 16 år. Jag har svårt att lita på folk.”, säger Amanda.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Anette och Amanda bjuder på hembakta kokostoppar i den ljusa enplansvillan i en stad i Mellansverige.

Hur reagerade omgivningen?

– Det är inte alla som vet om det. Från början valde vi att inte berätta. Amanda var ju väldigt tydlig med att hon inte ville berätta för pappa, svarar mamma Anette.

Amanda fyller i:

– Jag var väldigt arg på killarna och ville att de skulle dö. Jag var lättretlig.

Siffrorna är baserade på de 22 fall där domen blev fällande mot minst en av männen.
Amanda sparkade sönder dörren till sitt rum. ”När jag inte orkade vara ledsen mer blev jag arg”.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Hon kunde vakna mitt i natten och kasta grejer omkring sig.

Vid ett tillfälle sparkade hon sönder dörren till sitt rum.

– När jag inte orkade vara ledsen mer blev jag arg. Det kändes bara fel att någon hade varit så nära mig. Jag kände mig dum som trott på att de var snälla.

Hur mår du nu?

– Bättre än förut i alla fall. Det känns som att jag börjar få tillbaka mitt gamla liv, även om jag fortfarande får flashbacks. Jag vet att jag måste arbeta mer med det. Men jag har inte velat göra det för jag vill inte väcka de minnena till liv igen. Men det måste jag, säger Amanda och tittar mot sin mamma.

– Jag kunde inte förstå vad som hänt, säger Anette.

– Rätt tidigt gick jag till läkaren och skaffade sömntabletter. Jag kände att ska jag orka det här då måste jag få sova. Men det var mycket som hände på samma gång.


När jag inte orkade vara ledsen mer blev jag arg

Anettes mamma dog och pappa blev sjuk.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag gick ned tio kilo på tre månader. Varken åt eller sov. Men samtidigt inser man att man måste bita ihop och ta sig igenom. Jag stängde av och körde på.

Amanda sträcker på sig, säger:

– Vi kommer aldrig att glömma men vi kan gå vidare. Och må bättre.

Hon poängterar att anledningen till att hon ställer upp på en intervju är för att hon vill att fler ska orka anmäla, att det kanske kan minska på tabut och känslan av skuld och skam för drabbade.

Siffrorna är baserade på de 22 fall där domen blev fällande mot minst en av männen.
De kollade bort och gick åt andra hållet

På frågan om vad som behövs för att stoppa män och pojkar från att våldta svarar Amanda:

– Strängare straff.

Mamma Anette är inte lika säker.

– Det börjar hemma, med värderingarna där.

Amanda:

– Jag trodde ju att alla var snälla och goda. Sen efteråt när det hände… Precis när det hände så klarade jag inte ens av att bli kramad av min pappa.

Hur skulle det vara att möta de här killarna på stan?

– Jag har mött en av killarna för länge sen, han som inte fick något straff. De kollade bort och gick åt andra hållet. Men jag hoppas att jag inte ska behöva ha det mötet något mer för jag är fortfarande väldigt arg. Om det händer hoppas jag att jag bara går förbi dem, även fast jag vill att de ska dö.

Vad vill du bli i framtiden?

– Sjuksköterska på barnakuten. Barn gör en glad och vet inget ont om världen.

Amandas pojkvän kommer ut från hennes rum efter intervjun. ”Jag känner mig trygg med honom”, säger Amanda.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Efter intervjun kommer en sömndrucken kille ut från Amandas rum.

Det är hennes pojkvän.

– Vi har gått i samma klass länge, vi känner varandra sen flera år. Jag känner mig trygg med honom.


LÄS MER: Catarina Lundbäck: De drabbade har en sak gemensamt