Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingen lyssnar – då sätter han eld på ambassaden

Vid lunchtid den 4 april utbröt en brand i en byggnad på Narvavägen i Stockholm där ambassaderna för Portugal, Tunisien och Argentina ligger. Foto: Polisen
Förödelsen på ambassaden efter branden. Foto: Polisen

Han upplevde sig ha uppgifter att lämna om barntrafficking i Portugal – och begav sig till deras ambassad i centrala Stockholm.

När ingen lyssnade hällde han ut bensin på golvet och tände på, enligt åtalet. Bilder i polisens förundersökning visar förödelsen.

Mannen, som lider av en allvarlig psykisk störning, erkänner grov mordbrand. 

Vid lunchtid den 4 april utbröt en brand i en byggnad på Narvavägen i Stockholm där bland annat Portugals ambassad huserar.

14 personer uppgavs ha skadats och två fördes enligt Stockholms brandförsvar till sjukhus. Polisen lämnade ett signalement på en misstänkt: En man i 50-årsåldern, två meter lång med grått skägg och tofs.

Runt två timmar efter branden greps mannen vid ett hotell i centrala Stockholm. Sedan dess har han varit häktad och nu väcks åtal gällande grov mordbrand.

"NN har anlagt en brand på Portugals ambassad (...) genom att hälla ut bensin i lokalen och därefter tända eld på bensinen", står i stämningsansökan som åklagare Zilla Hirsch lämnat in till Stockholms tingsrätt.

"Ville prata – tog med bensin"

"Branden innebar fara för ett stort antal personers liv och/eller hälsa samt omfattande förstörelse av andras egendom."

Mannen, som är medborgare i ett europeiskt land, har under en tid bott i Portugal och där upplevt sig ha nåtts av information om pågående människohandel med barn.

Mannen, som lider av en allvarlig psykisk störning, erkänner grov mordbrand. Foto: Polisen

Han säger sig ha försökt att få hjälp av såväl portugisiska som amerikanska myndigheter utan resultat.

– Därför tog han sig till Sverige för att han är av uppfattningen att Sverige är en rättsstat, säger åklagaren Zilla Hirsch.

– Han ville söka upp ambassaden för att prata med dem. Men han var förberedd på att de inte skulle lyssna och hade med sig bensin som han köpt flera dagar innan.

Erkänner grov mordbrand

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning med slutsatsen att han lider av en allvarlig psykisk störning.

I målet ingår tiotals målsägande.

– I fastigheten finns 25 lägenheter. Alla som är boende i fastigheten har fått i vart fall sakskador. Sedan tillkommer ett antal personer som befann sig i fastigheten antingen på besök eller för att de jobbar där, säger Zilla Hirsch.

Mannens advokat Eva Meiton låter meddela att hennes klient erkänner grov mordbrand. Hon anser inte att mannens psykiska ohälsa påverkar trovärdigheten i hans uppgifter om människohandel i Portugal.

– Han har gjort det här för att fästa Portugals uppmärksamhet vid att de har ett problem med trafficking med barn och unga kvinnor, säger Eva Meiton.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!