Efter makabra fyndet: Mannen identifierad

Polisen utreder mord efter fyndet av ett huvud, ben och armar vid älven i Kalix på onsdagen.
Foto: Björn Nyström/Sveriges Radio
Foto: IBL

Polisen har identifierat mannen som hittades misstänkt styckad i Kalix. Det handlar sannolikt om en man från Östeuropa, bekräftar nu polisen.

Mannen greps nyligen på Västkusten misstänkt för ett mindre brott – då hamnade hans fingeravtryck i ett register, erfar Expressen.

Efter att ha hittat mannens kvarlevor vid Kalixälven kunde polisen matcha hans fingeravtryck och identifiera honom.

Mannen som hittades död och misstänkt styckmördad i Kalix har identifierats av polis – det bekräftade Lars Öberg, polisens biträdande kommenderingschef vid en presskonferens. 

På torsdagen kunde Expressen berätta att det att det handlar om en man från Östeuropa. Nu bekräftas de uppgifterna av polisen.

– Mer än så kan vi inte säga i nuläget eftersom anhöriga ännu inte är underrättade, säger Kristina Lantto, kommunikatör på polisen i region Nord.

På fredagen fortsätter polisens arbete vid Kalixälven med dykare, hund och helikopter.

Det makabra fyndet vid Kalixälven bestod av ett huvud, armar och ben. Polisen kunde använda den döda mannens fingeravtryck för att få en träff i ett register, enligt Expressens uppgifter.

Mannen hamnade i polisens register efter att nyligen ha gripits på Västkusten misstänkt för ett mindre brott.

Efter gripandet fastställdes mannens identitet efter att hans fingeravtryck skickats till utländsk polis via Interpol. Fingeravtrycken gav då träff i Ryssland, enligt Expressens uppgifter.

Efter onsdagens fynd gav samma fingeravtryck återigen träff i registret.

Polisen: "Han är identifierad"

Det var en privatperson som gjorde i fyndet i Kalix i veckan. Strax efter klockan 11 på onsdagen inleddes en förundersökning angående mord. 

Biträdande kommenderingschef Lars Öberg understryker att det bara har gått ett dygn sedan förundersökningen startade – men säger att det redan kommit in tips. 

– Vi fortsätter att hålla en hel del förhör, vi har fått in en hel del intressanta iakttagelser sen i går eftermiddag. 

Bilder på fyndet har cirkulerat internt inom polisen – det var bland annat den döde mannens tatueringar som polisen hoppades skulle leda till identifiering, enligt Expressens uppgifter. 


LÄS MER: Polisen bekräftar: Fynd av kroppsdelar i Kalix 


Polisen har jobbat efter teorin att mannen inte är från trakten, och har även letat utomlands, enligt Expressens uppgifter. 

– Det är otäcka grejer det här, har Lars Öberg sagt till NSD. 

Polisens utredare är intresserade av iakttagelser från vittnen  som rört sig i området längs strandpromenaden mellan Tullars backe och Kalix camping under onsdag förmiddag, skriver polisen via sin hemsida

Leif GW:s teori om misstänkta mordet 

Professor Leif GW Persson säger att kroppen sannolikt styckades för att dölja spår efter det misstänkta mordet. 

– Att stycka kroppen är ett döljande av deras brott, ett led i döljandet. Det ska fördröja upptäckten. Det har inget annat syfte än att dölja, säger Leif GW Persson. 

Ett huvud, ben och armar – det var vad polisen hittade vid älven i Kalix på onsdagen, enligt Expressens uppgifter.
Foto: Björn Nyström/Sveriges Radio

"Sannolikt i hans egen ålder"

Enligt Leif GW Persson är det sannolikt att personen eller personerna som ligger bakom dödsfallet är i samma ålder som offret. 

– Gärningsmännen är sannolikt i hans egen ålder, och kriminellt belastade. Och det är han sannolikt också, det borde underlätta i identifieringen. Jag vet ju inte om det är så i det här fallet, men det brukar vara så, säger Leif GW Persson och fortsätter: 

– Om det är en ung man som blir styckad, så brukar det vara så att han är kriminellt belastad. De som tagit kål på honom och styckat hans kropp för att dölja det här brottet, de är likasinnade som han har haft någon form av kriminell samvaro med. Så brukar det se ut med unga män. 

Söker fler kroppsdelar

Enligt SVT Nyheter har Lars Öberg tidigare sagt att det förutom fynden även finns "övrig information" som får polisen att misstänka mord.

Under torsdagen söker polisen efter fler kroppsdelar, både i vattnet och på land – en dykare är kontaktad, enligt NSD.

Vid större händelser som kräver att polisen får tillgång till mer resurser är det vanligt att polisen inleder en så kallad särskild insats. Så har nu skett, skriver tidningen Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.