Polisutbildaren åtalas för sexuellt ofredande.Polisutbildaren åtalas för sexuellt ofredande.
Polisutbildaren åtalas för sexuellt ofredande.
Enligt åklagaren ska utbildaren ha onanerat offentligt i duschen på ett gym och tryckt sitt kön mot en annan persons rumpa. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON/TTEnligt åklagaren ska utbildaren ha onanerat offentligt i duschen på ett gym och tryckt sitt kön mot en annan persons rumpa. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Enligt åklagaren ska utbildaren ha onanerat offentligt i duschen på ett gym och tryckt sitt kön mot en annan persons rumpa. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Polisutbildare åtalas för sexuellt ofredande

Publicerad

 

En av Sveriges högsta polisutbildare åtalas för sexuellt ofredande – mot en ensamkommande pojke i duschen på ett gym.

– Mannen började röra på sin penis och smeka sig över kroppen. Det var äckligt, berättar pojken i förhör.

Mannen nekar till anklagelserna och har nu lämnat sitt jobb.

I sin yrkesroll har mannen fungerat som en av landets högsta polisutbildare. Men han har även arbetat i flera år med utsatta barn i Latinamerika, ett arbete han fått ekonomiskt bistånd för från ett FN-organ, enligt honom själv. Utöver det har mannen varit en framträdande röst i polisfrågor. Men den senaste tiden har han varit föremål för en brottsutredning – och nu åtalas han.

Enligt stämningsansökan har mannen onanerat i det gemensamma duschutrymmet på ett gym. Han ska även ha "tryckt upp penis" mot en annan mans rumpa, enligt åtalet.

– Jag har väckt åtal, bekräftar åklagaren i fallet.

I stämningsansökan står: "Personen har ofredat på ett sätt som kunde förväntas kränka NN:s sexuella integritet."

Målsägande är en ensamkommande pojke, 15-17 år gammal. När pojken berättat i förhör om vad som hände sade han att han var och tränade och när han gick in i duschen satt den misstänkte mannen i bastun. 

– Mannen var helt naken, han lade sig ner och särade på benen, man såg hela hans underliv, låg vänd med sitt underliv mot mig. Mannen började sedan röra på sin penis och smeka sig över kroppen, mannen sade inget. Jag tyckte det var jättehemskt, vart äcklad, vart även rädd, visste inte vad mannen skulle göra, berättar pojken i förhöret.

När pojken gick ut ur bastun för att duscha kom mannen igen, berättar han.

– Jag kände något på min rumpa och det är då mannen trycker sin penis mot mig, upplevde att den var hård.

Sedan larmade pojken sin gode man som väntade på pojken i entrén.

Den misstänkte mannen nekar till brott och säger i förhör att han hade en irriterande klåda och eksem på benen som han kliade på när han var i bastun.

 

Polisutbildaren: "Jag är oskyldigt anklagad"

När Expressen når den misstänkte mannen är han fåordig.

– Jag har ingen kommentar till det här, svarar han på samtliga frågor.

Efter en stund ringer han upp och säger:

– Jag tänkt på det och jag har bara en kommentar. Det är att jag är oskyldigt anklagad.

Mannen har sagt upp sig från sitt jobb och gjorde nyligen sin sista arbetsdag – nära i tid till att anklagelserna mot honom blev offentliga handlingar. 

Händelsen ska ha skett i mars i år.

– Jag blir oroad av det du berättar, säger en man som i sitt jobb varit ansvarig för polisutbildaren.

För bara några veckor sedan hölls en gemensam avtackning med fika för mannen. På arbetsplatsen har man nu vidtagit krisåtgärder för att hantera situationen.  

– Det är många olika känslor just nu. 

"Han ville kliva av"

Enligt arbetsgivaren meddelade polisutbildaren efter sommaren att han ville sluta.

– När alla kom tillbaka från semestern hade vi ett samtal där han berättade att han ville kliva av.

Sa han varför?

– Jag såg det som att han tyckte att han hade mycket att göra och kände att han hade gjort sitt i den här rollen och därför ville lämna helt enkelt.

Hur har han skött sitt arbete?

– Jag har inga speciella anmärkningar på det. Jag har inte sett något som har gjort att jag haft anledning att agera.

Enligt arbetsgivaren ringde mannen igår och berättade att ett åtal var på gång.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag