Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisjakten på Lenas misstänkte mördare

Lena Wesström hittades död i ett skogsparti. Foto: Polisen
Jakten efter mördaren, eller mördarna, bedrivs på flera olika fronter enligt polisen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kroppen hittades vid ett bullerplank. Foto: ALEX LJUNGDAHL

I helgen lämnade polisen beskedet att de ”starkt misstänker” att den döda kvinna som hittades i Örebro är försvunna trebarnsmamman Lena Wesström, 45.

Polisen nu är inne i ett intensivt sök- och spaningsarbete efter gärningsmän.

Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, är förhoppningsfull:

– Det har kommit in en hel del tips, säger han till Expressen tidigt på måndagsmorgonen. 

Under söndagen gick polisen i region Bergslagen ut med beskedet om att den döda kvinna, som hittats i ett litet skogsparti under lördagseftermiddagen, sannolikt är trebarnsmamman Lena Wesström, som försvann natten mot i tisdags. Under måndagen kom det mer uppgifter från polisen

"Med utgångspunkt från utredningen kring människorov och fyndet av kroppen misstänker polisen starkt att det är den kvinna som varit försvunnen sedan den 15 maj som hittats i skogsområdet. Kroppen har under söndagen preliminärt identifierats som den försvunna kvinnan", skrev polisen på sin webbplats.

Utredningen bedrivs som spaningsmord

Efter fyndet av en kropp – nu bedrivs ärendet som ett spaningsmord.

Nu sker jakten efter mördaren, eller mördarna, på flera olika fronter enligt Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen. 

– Det handlar om informationsinsamling och värdera information. Det handlar också om att följa upp tips som har kommit in. Man kanske hittar två tips som går ihop. Det handlar mycket om slutledningar men också om sammanställning av teknisk bevisning. Det är många som är inblandade i det här: tekniker och rättsläkare, självklart görs också en rättsmedicinsk undersökning av kroppen. 

Tiden komplicerar arbetet

Lena Wesström anmäldes försvunnen i tisdags. Först fyra dagar senare anträffades kroppen, ett hundratal meter från hennes bostad.  Det tidsspannet gör utredningen extra komplicerad, säger Peter Persson. 

– Tiden från då ärendet kom in till oss till dess att kroppen hittades. Ju längre tid det tar, desto svårare utredningsarbete. 

Samtidigt har polisen fått in en hel del tips från allmänheten, vilket väcker förhoppningar:

– Tips är jättebra och vi behöver tips. Det är också viktigt att inte värdera tipset själv, utan låta polisen göra det. Har man något som man tror kan vara intressant för utredningen – skicka in det tipset till oss. det är bättre att spaningsledningen och utredarna får värdera det. 

Fynd i bil

Kammaråklagare Åsa Hiding leder förundersökningen, som rubriceras som misstänkt mord.

Är det  någon som är frihetsberövad?

– Nej.

Är det någon som är anhållen i sin frånvaro?

– Nej. 

Ni har ingen misstänkt?

– Det vill jag inte kommentera, säger Åsa Hiding. 

En man ska däremot initialt ha suttit anhållen misstänkt för brott – men släppts, enligt uppgifter till Expressen. Den mannens bil ska också vara beslagtagen av polisen. Hans bostad var också under en period avspärrad.

Enligt uppgifter till Aftonbladet stod bilen parkerad i en annan kommun, ”flera mil” från Örebro. Tidningen skriver om bilen att polisen "hittat flera saker som bedöms vara intressanta i utredningen."