Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis i förhör: Trodde sig ha skjutits av Eric Torell

Eric Torell, 20, med Downs syndrom blev ihjälskjuten av polis i somras.Foto: PRIVAT

En av poliserna trodde att hon blivit skjuten av Eric Torell, 20.

– Jag har jätteont i min höft och jag tror att jag har blivit träffad av honom, säger hon i förhör.

Det var efter att Eric riktat sin leksakspistol mot henne som han sköts till döds.

Tre poliser står åtalade efter att Eric Torell, 20, sköts ihjäl i somras. Torell, som hade Downs syndrom, var ute med en vapenreplika när polisen fick larm om en beväpnad man.

Polispatrullen som kom till platsen hittade Eric Torell och uppfattade vapnet som skarpt – då sköt de. Expressen har tagit del av förhör där de tre åtalade poliserna berättar hur de upplevde situationen.

Den polis som åtalats för vållande till annans död, för att ha avlossat det dödande skottet i ryggen, berättar att de fick in ett larm om ”en man som rörde sig i området” och som ”hade visat upp en pistol”.

På vägen till platsen fick de information om ett pågående ärende med en man som:

– ... skulle ha tillgång till vapen, sprängmedel och har uttalat att han var villig att skjuta mot polis.

Eric Torells klädsel då han sköts till döds. Poliserna säger att Torell hade kepsen neddragen och att man inte kunde se hans ansikte ordentligt.Foto: Polisen

”Det är betydligt större än en pistol”

När de kom fram såg de Eric Torell efter ett tag. Polisen säger att Torell såg ”ganska kraftig ut” och att han höll ett vapen.

– Jag ser att det här vapnet är liksom större, det är inte ett gevär, men det är betydligt större än en pistol, större än vårat, våra tjänstevapen om man säger så.

Han säger att han tog ett steg tillbaka, berättade för en kollega vad han sett och att han larmade.

– Redan där så märker jag ju att jag har ett visst stresspåslag liksom.

Poliserna stod i en mindre tunnel. Plötsligt dök Eric Torell upp närmare dem, säger polisen i förhör och berättar att Torell började gå mot dem.

– Och då känner jag mig jäkligt trängd alltså, mina minnesbilder just ifrån när han kliver in där, jag känner mig rätt överrumplad och det är lite fragmentariska bilder just i den stunden. Men det ... det som jag uppfattar då är att jag ser att han fortfarande bär det här vapnet och går emot oss och jag känner mig rädd liksom och jäkligt trängd.

Bilden visar hur ljuset var i tunneln där Eric Torell dök upp. Den mörkklädda personen ska visa hur poliserna uppfattade Torell.Foto: Polisen

Polisen: Eric Torell riktade vapnet mot kollega

Patrullen skrek ”polis” och tog sig från tunneln, in mot innergården. Eric Torell följde efter in på innergården, det var då det hände:

– Det första han gör, är att han höjer det här vapnet och riktar mot NN (kvinnliga polisen på plats, reds. anm), säger polisen.

– Och då känner jag att nu skjuter han ihjäl henne liksom, så då valde jag att skjuta med mitt vapen mot den här mannen och när jag skjuter, när jag bestämmer mig för och skjuta så, så får jag ju ett kraftigt tunnelseende, om man säger så, jag känner, det är ju, blir extremt fokuserad och jag skjuter och jag ser inte att det får någon effekt på mannen, han står fortfarande kvar med vapnet höjt.

Patrullen skrek ”polis” och tog sig från tunneln, in mot innergården. Eric Torell följde efter in på innergården, det var då han sköts.Foto: Polisen

”När han faller så slutar jag och skjuta”

– Så jag skjuter och till slut så, så backar den här killen eller den här mannen och ramlar till marken och jag slutar skjuta och han tappar sitt vapen.

– Jag upplevde ett hot med skjutvapen som var akut och då är vi liksom tränade att inte sluta skjuta förräns vi upplever att hotet är borta och det ... det är så jag upplever att jag har agerat.

Polisen säger att han ”bröt” sitt tunnelseende då, att han tittade sig omkring och såg att kollegerna levde. Han såg också att Eric Torell låg på marken och att han inte hade vapnet på sig längre.

Poliserna uppfattade Eric Torells vapenreplika som ett riktigt vapen.Foto: Polisen

Polisen har svårt att minnas detaljer från skottlossningen, säger han. Men han minns att han inte sköt något varningsskott – allt gick så fort när Eric Torell lyfte vapnet mot kollegan, säger han.

– För mig fanns så fanns det ingenting alltså, det var ju ... jag var ju rädd att han, att han skjuta NN liksom.

Polisen får frågor om Eric Torells position när det sista skottet avlossades, om han var stående, fallande eller liggande. Polisen svarar att han slutade skjuta när Eric Torell föll till marken.

– När han faller så slutar jag skjuta.

– Det var ju väldigt stressat då, men jag upplevde att när han ramlade ner och ... jag har för mig att han var fortfarande vänd emot mig då, så sluta, slutade jag skjuta.

Polisen har åtalats för det dödande skottet som gick in i ryggen på Eric Torell.

– Jag kan inte svara på det, han har väl vänt sig, vridit på sig någonstans under den här sekvensen, det ... jag, jag kan inte förklara på något annat sätt.

Polis i förhör: Trodde sig ha skjutits av Eric Torell

Den kvinnliga polisen som Eric Torell riktade vapenreplikan mot sköt också.

– Då helt plötsligt så vänder han sig mot mig och riktar vapnet mot mig, och då, då skjuter jag honom, säger hon i förhör.

När Eric Torell låg på marken trodde hon att hon själv hade träffats.

– Så jag skjuter ingenting mer då utan bara sitter där, eh, alltså försöker bara andas och känner att jag har jätteont i min höft och jag tror att jag har blivit träffad av honom, jag känner bara ok, du är inte så illa träffad du måste fortsätta, alltså jag får prata med mig själv typ bara, fortsätt agera, fortsätt agera.

När hon kom till stationen var det första hon gjorde att ta av sig kläderna för att titta.

– Det går liksom tankar liksom, det är bara för att du har så mycket adrenalin du, du vet liksom inte vad det är som har hänt så.

Polisen kom fram till att hon hade spänt sitt koppel för hårt, och att det måste ha hamnat i kläm när hon satt ner under skottlossningen. I förhör säger hon:

– För jag har liksom så här, ett rött märke, och det har jag haft flera gånger tidigare också liksom. Men det är väl det jag har känt där när jag har suttit där.

En polis säger i förhör: ”Det var ju väldigt stressat då, men jag upplevde att när han ramlade ner och ... jag har för mig att han var fortfarande vänd emot mig då, så sluta, slutade jag skjuta.”Foto: Polisen

”Man ska inte skjuta några varningsskott”

Ytterligare en polis har åtalats för att ha skjutit Eric Torell i ryggen, när han inte längre kunde anses utgöra ett hot, enligt åklagaren.

Han berättar om när skottlossningen bröt ut:

– Så han sträcker fram armarna eller armen rättare sagt, ja ja, jag kan inte minnas att jag ser det. Som om att han riktar vapnet mot, mot oss eller någon utav mina kolleger.

– Precis efter det så smäller det och sen smäller det igen och jag blir fruktansvärd rädd och förstår att nu skjuts det mellan den här personen och mina kolleger eller någon av mina kolleger. Och jag ser ju att han, han står ju kvar och liksom ja, precis, precis på det sättet som, som jag ser honom i det här ögonblicket, jag ser liksom ingen reaktion överhuvudtaget, så jag, jag väljer att öppna, öppna eld mot den här personen, för att slå ut hotet mot, mot mig och mina kolleger.

– Får man ett skjutvapen riktat mot sig eller mot, att någon riktar det mot någon annan då finns det inte tid för några varningsskott. Eh, och man ska inte skjuta några varningsskott. Eh, och därför gör inte jag det heller.

”Ingen hade kunnat göra på nåt annorlunda sätt”

En tredje polis står åtalad för brott efter dödsskjutningen. Det är insatsledaren som misstänks för tjänstefel för att inte ha styrt insatsen på ett säkert sätt. Bland annat kom Eric Torells pappa fram till insatsledningen och sa att hans son var borta – då viftades han bort. Poliserna sa att de ”höll på med ett högprioriterat ärende” och att de ”tyvärr inte kunde vara behjälpliga”.

– Och det här gick på några sekunder, mannen nickade eller sa bara absolut och sen, sen körde vi vidare och han skulle lösa det där på egen hand, säger insatsledaren i förhör.

En tredje polis står åtalad för brott efter dödsskjutningen. Det är insatsledaren som misstänks för tjänstefel för att inte ha styrt insatsen på ett säkert sätt. Bland annat kom Eric Torells pappa fram till insatsledningen och sa att hans son var borta – då viftades han bort. Foto: Polisen

Inte förrän Eric Torell hade skjutits ner förstod insatsledaren kopplingen.

– Jag förstod ju då och insåg nog också då att det var den här pappan som hade stoppat oss initialt på vägen runt.

De fick fram signalement på den ”bortsprungna sonen” – det stämde överens med Eric Torell. I förhör säger han:

– Min uppfattning är i nuläget att när jag hade, eller ingen hade kunnat göra på nåt annorlunda sätt. Det är min i nuläget absoluta uppfattning.

Foto: PRIVAT

Se Brottscentralen 16 april: