Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliserna som sköt Eric Torell får jobba kvar även om de döms

Eric Torell.Foto: PRIVAT
Tre poliser har åtalats.Foto: LÄSARBILD

Tre poliser står åtalade för dödsskjutningen av Eric Torell – två av dem har åtalats för att ha skjutit 20-åringen i ryggen.

Vare sig poliserna döms eller inte kommer de få jobba kvar, enligt beslut från polisens personalansvarsnämnd.

I april åtalades tre poliser för brott efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell i Vasastan i Stockholm förra sommaren.

Två av poliserna åtalades för att ha skjutit Eric Torell i ryggen i samband med insatsen. Den tredje är insatsledaren, som åtalats för tjänstefel i samband med händelsen.

Nu meddelar Polismyndighetens personalansvarsnämnd, i en skrivelse till Stockholms tingsrätt, att de tre åtalade poliserna får jobba kvar även om de döms.

I dokument som Expressen tagit del av, och som nyhetsbyrån Siren var först att ta fram, står att poliserna ”inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”.

Eric Torell hade ett låtsasvapen

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti som polisen tog emot larm om en beväpnad man i Vasastan i centrala Stockholm. I själva verket handlade det om 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom och som tidigare under natten rymt hemifrån med en vapenreplika.

De tre poliserna som svarade på larmet sköt sammanlagt 25 skott mot Eric Torell. Tre skott träffade 20-åringen, varav det dödande träffade honom i ryggen.

20-årige Eric Torell sköts till döds. Foto: PRIVAT

Den ena skjutande polisen har inte åtalats alls. Den andra av dem har åtalats för tjänstefel. Den tredje för vållande till annans död.

”När Eric Torell i ett efterföljande skede vänt ryggen mot poliserna har NN, utan att längre ha rätt till nödvärn, avlossat ett skott som träffat Eric Torell i ryggen och som orsakat hans död”, står i stämningsansökan om polisen som åtalats för vållande till annans död.