Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens vädjan: Känner du igen de här rånarna?

Här rusar rånarna in i butiken – gärningsmannen som springer först har ett pistolliknande föremål höjt i ena handen. Foto: Polisen
Butikspersonalen hotas och knuffas våldsamt längre in i lokalen. Foto: Polisen
Rånarna har med sig Ikeakassar och stjäl cigaretter samt en mindre summa pengar. Foto: Polisen
Butiksägaren Nader Shahmohammadi: "Jag är jätteledsen för den anställda, han har fått vård och psykologhjälp". Foto: Privat
Nu går polisen ut med övervakningsfilen och vädjar om tips: "Vi tycker att det finns detaljer i deras klädsel och rörelsesätt som gör att någon som stått nära, en bit ifrån eller som inte känner dem alls ändå kan veta vilka de här är", säger förundersökningsledare Ulf Andersson. Foto: Brottscentralen

Maskerade och svartklädda rusar rånarna in i godisbutiken med Ikeakassar och beväpnade med pistolliknande föremål.

Efter det grova rånet går polisen nu ut med en övervakningsfilm på gärningsmännen.

– Jag är jätteledsen för den anställda, han har fått vård och psykologhjälp, säger butiksägaren Nader Shahmohammadi.  

Det var strax före klockan nio på kvällen den femte februari som rånarna slog till. På den dramatiska övervakningsfilmen syns det hur rånarna, maskerade för sina ansikten och iklädda svarta träningskläder, stormar in i butiken och våldsamt hotar butikspersonalen med ett pistolliknande föremål. 

– Vi är alltid två som låser men just den här kvällen gick jag för att handla på Willys. Så under tiden som jag var på affären inträffade rånet. Jag missade dem med tio sekunder, hade vi varit två hade vi kanske kunnat identifiera dem lite bättre, säger butiksägaren Nader Shahmohammadi. 

Efter omkring en och en halv minut lämnar rånarna butiken. Foto: Polisen

"Fått vård och psykologhjälp"

Efter att de pressat personalen mot väggen bakom disken, hotat honom med det pistolliknande föremålet och fyllt sina kassar ger de sig av. Trots att rånet var över på en och en halv minut så har det lämnat efter sig stor oro. 

– Jättetråkigt, både för mig som butiksägare och jag är jätteledsen för den anställda. Han har fått vård och psykologhjälp så han mår bättre nu. Mig har det påverkat jättemycket för jag har bott i det här området i 20 år så de flesta känner mig, säger Nader Shahmohammadi. 

Polisen vädjar om hjälp 

En månad har gått sedan rånet mot godisbutiken i Ekholmens Centrum i Linköping utan att polisen lyckats genomföra något gripande. Efter vittnesuppgifter så vet polisen att rånarna till en början flydde platsen till fots, springande med var sin blå Ikeakasse genom centrumets utgång som vetter mot Folktandvården. 

– Vi tycker att det finns detaljer i deras klädsel och rörelsesätt som gör att någon som stått nära, en bit ifrån eller som inte känner dem alls ändå kan veta vilka de här är, säger förundersökningsledare Ulf Andersson. 

 

LÄS OCKSÅ: Unga kvinnor jagas med yxa i Ica-butik

Stal för minst 50 000 kronor

Stöldgodset uppskattas vara värt mellan 50 000 och 80 000 kronor enligt butiksägaren och bestod främst i kontanter och cigaretter av märket Marlboro. Men eftersom kassan töms fyra gånger om dagen fick rånarna inte med sig någon stor summa pengar. 

– De fick med sig lite nycklar också till olika skåp i butiken, säger Nader Shahmohammadi. 

– Vi tror att filmen kan hjälpa oss att få tag på de här gärningsmännen, att det är någon som känner igen de här killarna, säger polisens utredare Ulf Andersson. 

En av rånarna fumlar med Ikeakassen på väg ut ur butiken och visar sina kalsonger, en detalj som polisen hoppas att någon kan känna igen. Foto: Polisen

”Våldet har blivit extremt”

Efter rånet har man tagit till flera åtgärder för att säkra upp butiken. Istället för att arbeta två i butiken är de nu fyra. Nader berättar att de har installerat överfallslarm och låst vissa dörrar. Även om han inte är rädd att det ska ske igen tar han det säkra före det osäkra och oroar sig för det brutala sätt som rånet genomfördes på. 

– Våldet har blivit så extremt, det kommer inte hända oss igen men säkert mot andra. Jag hoppas innerst inne att någon som vet något kontaktar polisen. Det här kan hända andra också, ju fortare man sätter dit dem desto bättre, säger Nader Shahmohammadi.

Polisen tittar även på ytterligare ett rån som begåtts på likartat sätt mot en pizzeria i stadsdelen Ryd. Då slog två rånare till och kom över en spelkassa från en spelautomat. 

Polisen uppskattar att de tre männen är mellan 17 och 22 år gamla och de misstänks nu för grovt rån. 

Vet du något om rånet hör då av dig till polisen på 114 14.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!