Polisens nya taktik i sökandet efter Velmira

Velmira tillsammans med dottern och mordmisstänkte maken.
Foto: Privat
Under lördagen drog en stor sökinsats i gång i Avesta.
Foto: Niklas Hagman

Under lördagen inleddes en ny sökinsats efter Velmira, 34, som misstänks ha blivit mördad i Avesta.

Hennes make greps i Slovenien – men polisen tror att kroppen kan ha dumpats redan på väg ut ur staden.

– Vi har goda anledningar att leta på de här platserna, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt. 

Avesta kraftsamlar för att hitta kroppen efter 34-åriga Velmira. Förra helgen uppdagades mordmisstankarna mot hennes 45-årige make, som greps i Slovenien efter att ha flytt staden i en vit Nissan tillsammans med deras treåriga dotter. 

Flickan har omhändertagits av sociala myndigheter, men varken flyktbilen eller mannen är ännu förda till Sverige. Åklagaren har sagt att den juridiska processen kan ta månader om mannen motsätter sig utlämning. 

Att undersöka bilen skulle däremot kunna ge svar om rutten som körts från Sverige samt visa på spår om kvinnans kropp har funnits i bilen.

– Det är av högsta prioritet att svenska tekniker kan undersöka den. I annat fall får vi flyga ner tekniker till Slovenien, säger Stefan Dangardt.

Frivilliga söker efter Velmira i Avesta

Tidigare har sökinsatsen efter Velmira tagit en paus, eftersom hon kan vara var som helst längs rutten till Slovenien. Nu går polis ihop med hemvärn och organisationer som Missing People och Frivilliga Resursgruppen för att åtminstone söka genom Avestaområdet under helgen.

– Det viktiga för mordutredningen är att hitta kroppen. Vi misstänker ju tyvärr att hon har bragts om livet. Det vore också skönt för anhöriga om vi hittar henne, säger Dangardt om insatsen.

Hundpatruller, helikoptrar och bandvagnar används i sökarbetet som väntas pågå till måndagen. De utgår från parets lägenhet i centrala Avesta och söker längs vägarna ut ur staden.

Söker vid vägar ut ur Avesta

– Vi har goda anledningar att leta på de här platserna. Vi vet att han har kört ner till Slovenien och färden börjar i Avesta. Vi söker längs tänkbara vägar ut ur staden, om det är så att han har haft med henne i bilen och dumpat henne i närheten, säger Stefan Dangardt.

I veckan öppnade polisens spaningsledare för att Velmira kan vara vid liv och hållas inlåst någonstans. Åklagaren har inte heller sagt något om omständigheterna som gör att de misstänker mord. 

– Så länge vi inte har en kropp kan vi inte vara tvärsäkra på att hon är död, men åklagaren har säkert på goda grunder rubricerat brottet som mord och inte exempelvis människorov, säger Stefan Dangardt.

Polisen vädjar om att personer som har tips eller uppgifter om Velmira ska höra av sig till dem via 114 14.
Foto: Polisen

Expressen har sökt åklagare Eva Wintzell och makens försvarare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.