Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens krav efter dödsskjutningen av Eric Torell

Erics mamma, Kaarina Söderberg, håller upp ett porträtt av sonen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
En av poliserna vallas på platsen för dödsskjutningen i Vasastan. Foto: LÄSARBILD

Poliserna sköt ihjäl 20-årige Eric Torell med Downs syndrom när han lekte med en leksakspistol i centrala Stockholm. 

Snart är utredningen klar – men i sista stund har en av de misstänkta poliserna nu bett om att ytterligare två poliser ska kallas att vittna. 

– Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer väckas, säger Martin Tidén, kammaråklagare vid särskilda åklagarkammaren. 

Eric Torell sköts ihjäl av poliser i ett bostadsområde i Vasastan i centrala Stockholm, tidigt under morgonen den 5 mars förra året. 

Eric Thorell hade begett sig ut för att leka med en leksakspistol i en närligganda park och poliserna ska ha förväxlat honom med en grovt kriminell man – som egentligen satt häktad. 

Mamman: En har uppenbarligen inte skjutit Eric”

Två poliser är misstänkta för tjänstefel och en polis är misstänkt för vållande till annans död. 

Eric Torells mamma Katarina Söderberg har tidigare berättat att hon känner lättnad över att åklagaren inom kort kommer fatta beslut om ett eventuellt åtal. 

– En har uppenbarligen inte skjutit på Eric så alla tre har inte gjort samma bedömning och uppfattat honom som farlig, sa hon.

Utredningen har pågått en längre tid och är nu på så kallad slutdelgivning, där de misstänkta och deras advokater får läsa igenom förundersökningen, komma med synpunkter och förslag på ytterligare utredningsåtgärder. 

Begär förhör med två poliser som tidigare inte hörts

Nu meddelar särskilda åklagarkammaren att en av de misstänkta poliserna begärt ytterligare en utredningsåtgärd – nämligen att två poliser, som tidigare inte hörts i utredningen, ska förhöras. 

Två av de misstänkta har även begärt att de ska få till den 25 mars på sig att komma in med synpunkter – detta eftersom man fortfarande väntar å en utlåtande som poliserna menar kan påverka huruvida det blir åtal eller ej. 

- Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer att väckas. Det beslutet fattar jag först efter att slutdelgivningen är klar den 25 mars och eventuella kompletteringar genomförts, säger Martin Tidén i ett uttalande.