– Vi tycker inte om att mördare går lösa, säger Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen.– Vi tycker inte om att mördare går lösa, säger Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen.
– Vi tycker inte om att mördare går lösa, säger Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen.

Polisen grep efterlysta småbarnsmamman

Publicerad

Den 30-åriga småbarnsmamman var på flykt från rättvisan – på sannolika skäl misstänkt för mordet på Gert Lindgren, 43.

– Jag tänker inte överlämna mig, har hon sagt till Expressen.

Efter att polisen tagit upp en jakt på kvinnan som var efterlyst kunde hon gripas på måndagskvällen.

– Vi har gripit en kvinna som var häktad i sin frånvaro, säger Jens auf der Heide vid Örebropolisen till Aftonbladet. 

 

I torsdags avslutade Göta hovrätt rättegången efter mordet på 43-årige Gert Lindgren som ströps till döds i sin lägenhet i Ställdalen utanför Örebro i mars.

En av de två mordåtalade är en 30-årig småbarnsmamma. Hon friades för mord i tingsrätten i slutet av sommaren och har sedan dess varit på fri fot. När hovrättsförhandlingen i förra veckan var färdig kunde hon lämna domstolen i väntan på dom, som vilken åhörare som helst.

Men dagen efter kom tvärvändningen – hovrätten häktade kvinnan i hennes frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord enligt åtalet.

Domstolen har också bestämt att småbarnsmamman ska genomgå en paragraf 7-undersökning för att undersöka om fängelse eller rättspsykiatrisk vård är lämpligast påföljd.

Om kvinnan fälls för mordet väntar ett långt fängelsestraff. Åklagaren har yrkat på mellan 18 års fängelse och livstid.


LÄS OCKSÅ: Småbarnsmamman: "Jag mår jättedåligt"

 

Åklagare och advokat tror på morddom

Både åklagaren och försvarsadvokaten säger att de tolkar hovrättens besked som att kvinnan denna gång kommer att fällas för mord när hovrätten avkunnar dom.

– Uppenbarligen gör tingsrätten och hovrätten helt olika bedömningar på i stort sett samma material. Vi får läsa domen när den kommer och se hur de har resonerat, sa försvarsadvokat Thomas Weilander på lördagen.

Om kvinnan fälls för mordet väntar ett långt fängelsestraff. Åklagaren har yrkat på mellan 18 års fängelse och livstid.

Expressen har varit i kontakt med kvinnan som har meddelat att hon inte kommer att överlämna sig till polisen eftersom hon anser att hon är oskyldig.

– Jag kommer inte att gömma mig, men jag tänker inte överlämna mig heller, säger den misstänkta kvinnan.

Kvinnan: "Tänker inte överlämna mig"

– Jag kommer inte att gömma mig, men jag tänker inte överlämna mig heller. Jag vill hitta någon som kan hjälpa mig bevisa att jag är oskyldig och det kommer jag inte kunna göra om jag är häktad, säger hon.

Till Expressen har kvinnan inte velat lämna någon information om var hon befinner sig.

Häktningsbeslutet innebär att hon blev efterlyst. Det ligger på polisens ansvar att gripa och överlämna henne till Kriminalvården.

På måndagskvällen greps hon utanför Lindesberg, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Vi har gripit en kvinna som var häktad i sin frånvaro, säger Jens auf der Heide vid Örebropolisen till Expressen. 

Gripandet skedde under kvällen och ska enligt honom ha gått lugnt och stilla till. 


LÄS OCKSÅ: Han får livstid för mordet på Gert, 43 

 

Andreas Elander dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

 

Övertygande bevisning mot Elander

Det var den 30-åriga kvinnan som larmade polisen i samband med att Gert Lindgren mördades i sin lägenhet i mars. I samma samtal angav hon sig själv som mördaren.

Senare under utredningen drog hon tillbaka sitt erkännande och pekade i stället ut 35-årige Andreas Elander, som också befann sig i lägenheten, som den verklige mördaren.

– Jag var hotad och uppskrämd i lägenheten. Jag var tvingad att ta på mig något jag inte har gjort, sa kvinnan i helgen.

Elander dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning efter att även hovrätten slagit fast att det finns övertygande bevisning om hans skuld.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag