Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens hemliga grupp jagar förrymda mördaren Kastellanoss

Kristofers Kastellanoss jagas nu av polisens hemliga FAST-grupp.Foto: Polisen
Kastellanoss gick i två prestigefulla skolor i Stockholms innerstad – Högalidsskolan och Östra real.

Morddömde Kristofers Kastellanoss har varit spårlöst försvunnen sedan han rymde från en fångtransport för tre och en halv månad sedan.

Nu jagas han av polisens hemliga Fast-grupp, som har till uppgift att hitta internationellt efterlysta brottslingar.

Tidigt på morgonen den 7 november 2017 befinner sig två män i en lägenhet i Tullinge i Stockholm. De har varit uppe hela natten, festat och tagit kokain. 

Snart kommer ytterligare två män till lägenheten. De är vänner till lägenhetsinnehavaren men känner inte den andre mannen. Stämningen blir hotfull och det blir bråk. Den andre mannen börjar vifta med en kniv och de två besökarna lämnar lägenheten.

En av dem är Kristofers Kastellanoss. Han är då 24 år gammal, dömd för några mindre brott under tonåren och en misshandel 2015. Trots ett stökigt förflutet beskrivs han av vänner, familj och tidigare klasskamrater som vänlig och godhjärtad.

De två vännerna hoppar in i en bil – Kastellanoss mammas bil – utanför lägenhetskomplexet och åker hem. Men i stället för att stanna där beväpnar de sig med en kniv och järnrör och återvänder till lägenheten och bråket. Där väntar den våldsamme mannen på en gångväg, med en stor kockkniv i handen.

Kastellanoss gick i två prestigefulla skolor i Stockholms innerstad – Högalidsskolan och Östra real.

Låg blodig på marken

Strax därefter kommer flera samtal till SOS Alarm från människor som bor i området. Mannen med kockkniven ligger blodig på marken. Kastellanoss sitter bredvid honom och försöker stoppa blödningen. De andra två männen är borta.

Kristofers Kastellanoss erkänner direkt för polisen att han dödat mannen, men menar att han agerat i nödvärn. Södertörns tingsrätt håller inte med utan dömer honom den 5 april 2018 till 14 års fängelse för mord. 

Domen överklagas till hovrätten och Kastellanoss begär samtidigt att få genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning – en enklare psykiatrisk undersökning som indikerar huruvida en rättpsykiatrisk utredning bör genomföras. Denna kan i sin tur leda till rättspsykiatrisk tvångsvård i stället för fängelsestraff.

”Kan inte ansvara för sin sjukdom”

Läkaren som genomför den första undersökningen ser tillräckliga skäl för att Kastellanoss mentala hälsa ska utredas ytterligare.

Kristofers mamma har tidigare sagt till Expressen att hennes son mådde psykiskt dåligt efter sin mormors bortgång, vilket ledde till att han kom i kontakt med psykiatrin för behandling av en depression:

– Det var en stor chock för honom att hans älskade mormor dog. Jag märkte att han inte mådde bra, så jag övertygade honom att söka vård.

Polisens sökinsats i samband med att morddömde Kastellanoss rymde från en fångtransport den 12 juli.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT

”Han var jättevältränad”

Hovrättsförhandlingarna inleds i slutet av maj och domstolen beslutar, i enlighet med paragraf 7-undersökningen, att Kristofers ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning. Han fraktas till Göteborg för undersökningen, som slår fast att han inte är allvarligt psykiskt sjuk.

Det är på väg tillbaka till häktet i Sala som transporten gör ett oväntat stopp utanför Laxå i Närke, för att en av kriminalvårdarna vill gå på toaletten.

Iförd midjebälte och handfängsel tar sig Kastellanoss ut ur transporten, springer ifrån kriminalvårdarna och försvinner barfota ut i skogen. Det är nu den 12 juli och dagen därpå görs den sista kända observationen av Kastellanoss.

En kvinna, bosatt några kilometer från rymningsplatsen, sitter och läser tidningen på morgonen när en röd bil kör in på hennes gårdsplan. Det sitter tre stora män i bilen och plötsligt kommer en fjärde gående från hennes ladugård och hoppar in i baksätet. Hon känner igen honom från tidningen.

– Det såg precis ut som han. Han var jättevältränad, nästan så att t-shirten sprack över armarna. Honom hade jag inte velat möta själv i stallet, sa kvinnan i samband med händelsen.

Ladan där Kristoffers Kastellanoss uppges ha gömt sig kort efter att han rymde.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Försvunnen i tre och en halv månad

Sedan dess har han inte synts till. Nu jagas Kastellanoss av polisens Fast-grupp – Fugitive active search team. 

Fast-gruppen, som är del av polisens nationella operativa avdelning, Noa, arbetar med att lokalisera internationellt efterlysta brottslingar, både i Sverige och utomlands. De samarbetar med motsvarande grupper i andra länder i Europa, i EU-samarbetet ENFAST, där även Schweiz, Norge och USA deltar.

– Jag har precis pratat med Fast-gruppen och Kristoffer Kastellanos är fortsatt internationellt efterlyst, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.

Han vill inte kommentera huruvida man tror att Kastellanoss befinner sig utomlands:

– Hur Fast-gruppen bedriver sitt arbete är inget vi kommenterar.

Avslag i Högsta domstolen

Den 3 augusti slog Svea hovrätt fast det av tingsrätten utdömda fängelsestraffet om 14 år. I slutet av samma månad överklagade Kastellanoss domen till Högsta domstolen.

”Kristofers Kastellanoss yrkar att Högsta domstolen i första hand frikänner honom och i andra hand bedömer gärningen som dråp och avsevärt sätter ned påföljden”, stod det i överklagan.

Högsta domstolen meddelade kort därefter att prövningstillstånd inte beviljats i målet.

– Jag kan fortfarande inte kommentera något om ifall jag har varit i kontakt med min klient, sa försvaren Roba Azzam då.

Fast-gruppen

Polisens FAST-grupp – Fugitive active search team – är den del av Nationella operativa avdelningen, NOA. 

 

Gruppen samarbetar med andra motsvarande grupper i Europa inom ramarna för ENFAST - European network of fugitive active search teams. 

 

I samarbete med EU:s polissamarbetsorganisation Europol sammanställer ENFAST sedan 2016 listan "EU:s most wanted", där varje medlemsland har möjlighet att åt gången göra två efterlysningar vardera.

 

I ENFAST finns representanter för samtliga EU-länder samt Norge och Schweiz. Även Europol och den amerikanska federala polisen US Marshals är representerade i samarbetet.