Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens genombrott i Linköping: 30 namn efter ny DNA-sökning

”Jag är väldigt glad över att möjligheten nu finns. För den skull kan man aldrig utlova att man når framgång men vi ska ta varje halmstrå som finns”, säger Jan Staaf om lagändringen.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Åttaåriga Mohamad Ammouri mördades 2004.Foto: Privat
Polisen i Linköping efter dubbelmordet 2004.Foto: SVEN LINDWALL
Polisen bild av den kniv som användes vid dubbelmordet i Linköping.Foto: POLISEN / CODE 20360 POLISEN
Polisen kunde hitta DNA-spår på den mössa som den misstänkte gärningsmannen lämnade efter sig.Foto: POLISEN / CODE 20360 POLISEN

I oktober 2004 knivskars Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, brutalt till döds i Linköping.

Nu har polisen – efter en lagändring – kunnat genomföra nya DNA-sökningar.

– Vi har fått ett 30-tal träffar, säger spaningsledaren Jan Staaf.

Vid årsskiftet infördes en ändring i polisdatalagen, som kan hjälpa polisen att lösa grova brott.

Lagändringen gör att polisen nu kan begära en så kallad familjesökning. Det innebär att man söker efter nära släktingar till misstänkta gärningsmän i polisens DNA-register, när gärningsmännen själva inte har hittats i registret.

Det förutsätter alltså att den okända gärningsmannen har en släkting som har gjort något kriminellt.

I registret finns drygt 163 000 DNA-profiler.

Lagändring hjälper polisen

Och den nya lagen har redan gett resultat:

Två månader in på nya året har en man misstänkt för en grov våldtäkt i Billdal 1995 häktats – efter 24 år – och även polisens sökning för att hitta Marie Johanssons mördare från 2005 har gett resultat.

Nu hoppas polisen i region öst att även det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004 ska kunna lösas med hjälp av en utvidgad DNA-sökning.

– Vi har redan påbörjat ett arbete snarlikt det i Göteborg och vi kommer av allt att döma gå vidare, säger spaningsledaren Jan Staaf.

Dubbelmordet i Linköping 2004

Det var morgonen den 19 oktober 2004 som en okänd gärningsman högg ihjäl åttaårige Mohamad Ammouri när pojken var på väg till skolan i centrala Linköping. Gärningsmannen vände sig sen mot Anna-Lena Svensson, 56 – och högg ihjäl även henne.

Åttaåriga Mohamad Ammouri mördades 2004.Foto: Privat

 

30-tal träffar på DNA-sökning

Dubbelmordet har genom åren uppmärksammats stor och väckt starka reaktioner.

Polisen kunde säkra DNA-spår både på den blodiga kniven och på den misstänkte gärningsmannens mössa. Enligt en analys ska det röra sig om en man med nordeuropeiskt utseende, blå ögon och blont hår och som snusade eller rökte vid tillfället.

Men ännu har ingen gärningsman hittats.

Nu har även polisen i Linköping testat den nya, utökade DNA-sökningen. Och den har även där gett resultat.

– Vi har fått ett 30-tal namn på personer som har en snarlik DNA-profil mot den säkrade DNA-profil vi har från brottsplatsen, säger Jan Staaf.

Polisen efter dubbelmordet i Linköping i oktober 2004.Foto: JOHANNA PETTERSSON

Han fortsätter:

– Det är för den skull inte sagt att någon av de 30 leder till vår gärningsman men vi kommer att höra personer runt de här DNA-profilerna för att se om det finns någon bäring på vårt ärende.

Ny metod för att lösa dubblemord i Linköping

Hur går ni till väga rent konkret?

– Vi går uppifrån och ner på listan och kollar vad det är för matchning, vad det är som gör att den här DNA-profilen skulle vara intressant för oss. Sen tar vi kontakt, pratar med vederbörande om brottet och topsar möjligtvis.

Tror du att er gärningsman finns bland de 30 namnen?

– Det är jättesvårt att säga. Vi hoppas att även vi, likt Göteborg (Billdal reds anm) ska ha framgång.

Jan Staaf hoppas annars på kommersiella register. Polisen har redan fått klartecken att göra sökningar i släktforskningsregister, berättar han.

– Om vi inte skulle nå framgång nu i den här sökningen hoppas vi på att få gå utanför det här området och söka i kommersiella register, söka i släktforskningsregister där det finns hundratusental namn. Där tror vi mer på framgång, säger Jan Staaf.

Polisen har ett möte med NFC, Nationellt forensiskt centrum, om detta den 15 mars.

– Vi måste gå rätt väg så det är lite logistik innan vi är framme.