Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens fynd i ugnen avslöjade styckmördaren Maria Kisch

Maria Kisch har hela tiden nekat till mordet på maken. Foto: TV3
Sökinsats efter kroppsdelar vid Södramälarstrand i Stockholm 1998.Foto: TV3
DNA-fynd efter maken hittades på en ugnsplåt. Foto: Polisen/TV3

Maria Kisch mördade sin make, styckade hans kropp, brände hans huvud i ugnen – innan hon sedan dumpade kroppsdelarna i vattnet mitt i Stockholm.

I ”TV3 Dokumentär: Den kvinnliga styckmördaren” blickar flera av de inblandade nu tillbaka på fallet som skulle leda den första fällande domen för en kvinnlig styckmördare.

Den 30 november 1998 fick både räddningstjänst och polis in flera samtal om något konstigt som syntes i vattnet vid Söder Mälarstrand i centrala Stockholm.

Det visade sig handla om en styckad kropp.

– Det är inget huvud, inga armar, inga ben. Bara en fyrkant som ligger där, berättar Roland Lindegren, kriminaltekniker vid polisen, som då befann sig vid brottsplatsen.

Fallet väckte snabbt uppmärksamhet i media. Inom en vecka hittades ytterligare lösa kroppsdelar i vattnet – däribland ett huvud.

Kort därefter publicerades en avtecknad bild på ansiktet i tidningarna, vilket ledde till ett samtal från en person som sa sig känna igen personen: Bilden skulle likna hans far, som varit försvunnen sedan en tid tillbaka.

Kroppsdelarna hittade nära varandra i vattnet längs med Södermälarstrand. Foto: TV3

Gjorde DNA-fynd i ugnen

Med hjälp av tandanalys identifierades mannen som en 81-årig man ursprungligen från Rumänien, nu mera boende i Bandhagen i södra Stockholm.

Efter det tog det inte lång tid innan misstankar väcktes mot hustrun Maria Kisch, som efter att mannens hustru gått bort 1993, även hon flyttat från Rumänien till Sverige där hon gift sig 81-åringen. 

När polisen senare gjorde husrannsakan möttes man av kliniskt ren lägenhet, utan några som helst tecken på att ett styckmord skulle ha begåtts i bostaden.

Men fynd av hårstrån och DNA från den mördade maken i ugnen gjorde att allt pekade mot Maria Kisch som skyldig – det hela stämde nämligen överens med skadorna på mannens huvud.

Den mordmisstänkte hustrun hade vid det laget flytt landet och häktats i sin frånvaro – men två veckor senare tog fallet en ny vändning: Polisen fick plötsligt ett samtal om att Maria Kisch hade synts i Högdalen, en tunnelbanestation bort från lägenheten i Bandhagen.

Per Appelgren, yttre befäl vid Stockholmspolis grep Maria Kisch efter mordet. Foto: TV3

”Hon verkade inte bry sig” 

Per Appelgren, yttre befäl var en av poliserna som begav sig till platsen. Han minns gripandet:

– I normalfallet brukar ju folk vara stressade, oroliga, aggressiva, men hos Maria kunde vi inte känna någonting av det här. Det fanns en känslokallhet, hon verkade inte bry sig.

Maria Kisch nekade hela tiden. I förhör menade hon att hon maken den dagen de första kroppsdelarna hittades hade rest till Åland och tagit ut pengar på en bank – för att sedan åka till Budapest i Ungern för att köpa en lägenhet. När hon inte hade hört från honom reste hon själv i väg för att leta efter honom.

Trots att mycket i Maria Kischs berättelse inte gick ihop friades hon ändå oväntat i tingsrätten. 

Men efter att domen överklagades kom också nya vittnesuppgifter från hennes hemland i Rumänien: Maria ska där ha lärt sig att stycka djur som grisar och lamm efter slakt.

Det nya uppgifterna blev till sist tillräckligt, och till sist dömdes Maria Kisch till livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff.

Men än i dag kvarstår frågan om Maria Kischs motiv. En teori är att Maria Kisch skickat hem pengar till hennes dotter i Rumänien bakom makens rygg, men enligt TV3-dokumentären har Maria Kisch, som alltid har nekat till mordet, därför heller aldrig gett någon förklaring.

Efter fyra år i svenskt fängelse släpptes hon och utvisades till Rumänien, där hon efter totalt elva år i fängelse släpptes fri 2011.

TV3 Dokumentär sänds torsdagar 21.00 på TV3, Viaplay och Viafree.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.