Polisen jagar just nu en bedragare som systematiskt lurat äldre personer i södra Stockholm Foto: PolisenPolisen jagar just nu en bedragare som systematiskt lurat äldre personer i södra Stockholm Foto: Polisen
Polisen jagar just nu en bedragare som systematiskt lurat äldre personer i södra Stockholm Foto: Polisen
Han har kommit över 10 000-tals kronor med sitt fräcka bedrägeri. Foto: PolisenHan har kommit över 10 000-tals kronor med sitt fräcka bedrägeri. Foto: Polisen
Han har kommit över 10 000-tals kronor med sitt fräcka bedrägeri. Foto: Polisen

Polisen varnar: Ta inte emot mannens pengar

Publicerad

Först får offren en tjugolapp – sedan töms kontot.

Polisen jagar just nu en misstänkt bedragare som systematiskt lurat äldre personer i södra Stockholm och kan ha kommit över 10 000-tals kronor med sitt fräcka bedrägeri.

– Vi måste få stopp på honom så fort som möjligt så att fler inte drabbas, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericentrum.

Polisen har fått korn på en misstänkt seriebedragare som systematiskt lurar äldre personer och tömmer deras konton.

Bedragaren har en avancerad metod för att komma åt offrets kontokort och kod. I kön på Ica spanar gärningsmannen först in offrets kontokortskod. Därefter stoppar han personen, säger att hen har tappat en tjugolapp och lämnar sedan över sedeln.

Polisen: "Vi måste få stopp på honom så fort som möjligt så att fler inte drabbas"Foto: Polisen

Polisen: "Garanterad seriebrottsling"

Strax efter ändrar sig gärningsmannen. Han säger att det var ett misstag och samtidigt som offret tar fram plånboken för att ge tillbaka pengarna, tar bedragaren fram en karta och ber om en vägbeskrivning. I den här röriga situationen misstänks gärningsmannen slå till och stjäl offrens kontokort. 

– Jag kan garantera att det här är en seriebrottsling och vi har honom på film i flera ärenden. Det här är något som personen har satt i system och troligtvis gjort det ganska länge, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter. 

 

LÄS MER: Tovas expojkvän om missbruket – ville sluta

 

Enligt polisen riktar bedragaren in sig på äldre personer, vanligtvis kvinnor. I ett av de anmälda fallen kom gärningsmannen över 14 000 kronor. Men det kan vara bra många fler fall än de som polisen vet om.

– Det finns ett mörkertal som kan vara hur mycket som helst. Hans tillvägagångssätt tyder på att det är någon som kan systemet, hur man vilseleder och vilka attribut man använder, säger Jan Olsson. 

Jan Olsson, nationellt bedrägericentrum.Foto: POLISEN

Polisen vädjar till allmänheten om hjälp

På bilderna som polisen nu går ut med ser man gärningspersonen när han i mars i år tömmer sina offers konto i Farsta och i Årsta, söder om Stockholm. Nu ber polisen allmänheten om hjälp att identifiera den misstänkte bedragaren. 

 – Han kommer ju fortsätta med det här så länge det är lönsamt för honom och därför är det viktigt att vi sätter stopp för honom så fort som möjligt, säger Jan Olsson. 

Känner du igen gärningsmannen eller har du andra uppgifter att lämna i utredningen? Ring polisen på 114 14 eller mejla till tips@brottscentralen.se.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag