Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar: Ta inte emot mannens pengar

Polisen jagar just nu en bedragare som systematiskt lurat äldre personer i södra Stockholm
Foto: Polisen
Han har kommit över 10 000-tals kronor med sitt fräcka bedrägeri.
Foto: Polisen

Först får offren en tjugolapp – sedan töms kontot.

Polisen jagar just nu en misstänkt bedragare som systematiskt lurat äldre personer i södra Stockholm och kan ha kommit över 10 000-tals kronor med sitt fräcka bedrägeri.

– Vi måste få stopp på honom så fort som möjligt så att fler inte drabbas, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericentrum.

Polisen har fått korn på en misstänkt seriebedragare som systematiskt lurar äldre personer och tömmer deras konton.

Bedragaren har en avancerad metod för att komma åt offrets kontokort och kod. I kön på Ica spanar gärningsmannen först in offrets kontokortskod. Därefter stoppar han personen, säger att hen har tappat en tjugolapp och lämnar sedan över sedeln.

Polisen: "Vi måste få stopp på honom så fort som möjligt så att fler inte drabbas"
Foto: Polisen

Polisen: "Garanterad seriebrottsling"

Strax efter ändrar sig gärningsmannen. Han säger att det var ett misstag och samtidigt som offret tar fram plånboken för att ge tillbaka pengarna, tar bedragaren fram en karta och ber om en vägbeskrivning. I den här röriga situationen misstänks gärningsmannen slå till och stjäl offrens kontokort. 

– Jag kan garantera att det här är en seriebrottsling och vi har honom på film i flera ärenden. Det här är något som personen har satt i system och troligtvis gjort det ganska länge, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter. 


LÄS MER: Tovas expojkvän om missbruket – ville sluta


Enligt polisen riktar bedragaren in sig på äldre personer, vanligtvis kvinnor. I ett av de anmälda fallen kom gärningsmannen över 14 000 kronor. Men det kan vara bra många fler fall än de som polisen vet om.

– Det finns ett mörkertal som kan vara hur mycket som helst. Hans tillvägagångssätt tyder på att det är någon som kan systemet, hur man vilseleder och vilka attribut man använder, säger Jan Olsson. 

Jan Olsson, nationellt bedrägericentrum.
Foto: POLISEN

Polisen vädjar till allmänheten om hjälp

På bilderna som polisen nu går ut med ser man gärningspersonen när han i mars i år tömmer sina offers konto i Farsta och i Årsta, söder om Stockholm. Nu ber polisen allmänheten om hjälp att identifiera den misstänkte bedragaren. 

 – Han kommer ju fortsätta med det här så länge det är lönsamt för honom och därför är det viktigt att vi sätter stopp för honom så fort som möjligt, säger Jan Olsson. 

Känner du igen gärningsmannen eller har du andra uppgifter att lämna i utredningen? Ring polisen på 114 14 eller mejla till tips@brottscentralen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.