En misstänkt bedragare fångades på film när han i oktober tömde en 30-årings kvinnas konto. Foto: PolisenEn misstänkt bedragare fångades på film när han i oktober tömde en 30-årings kvinnas konto. Foto: Polisen
En misstänkt bedragare fångades på film när han i oktober tömde en 30-årings kvinnas konto. Foto: Polisen
Polisen misstänker att bedragaren kan ligga bakom flera bedrägerier. Foto: PolisenPolisen misstänker att bedragaren kan ligga bakom flera bedrägerier. Foto: Polisen
Polisen misstänker att bedragaren kan ligga bakom flera bedrägerier. Foto: Polisen

Polisen varnar för Stockholmsligan

Publicerad

En misstänkt bedragare fångades på film när han i oktober tömde en 30-årings kvinnas konto efter en utekväll i Stockholm. Polisen misstänker att bedragaren kan ligga bakom flera bedrägerier och behöver nu allmänhetens hjälp att identifiera gärningsmannen.

– Det är sannolikt att det rör sig om ett utländskt gäng som rörde sig i Stockholms innerstad runt jul och nyår, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericenter.

En 30-årig kvinna handlar på Seven eleven på Östermalmstorg i Stockholm, klockan 01:30 på natten den 29 oktober. Utan att hon märker det stjäls hennes kontokort i samband med köpet och sex minuter senare syns en man i hatt gå fram till en bankomat på Regeringsgatan för att tömma hennes konto.

Polisen misstänker att bedragaren spanade på kvinnan inne i butiken, såg hennes kod och sen stal kortet på ett fingerfärdigt sätt.

– Hon drog igen dragkedjan på sin handväska när hon gick där ifrån, men ändå har han lyckats få upp dragkedjan och fått upp kortet och på den här korta tiden tagit sig till en bankomat, säger Jan Olsson.

Polisen misstänker att bedragaren ingår i en utländsk liga som ligger bakom flera bedrägerier i Stockholm under jul och nyår.Foto: Jocke Berglund

Tog ut 23 000 kronor

Bankomaten ligger bara ett par hundra meter ifrån butiken och bedragare lyckas få ut sammanlagt 23000 kronor från kontot. Uttagen tar sammanlagt nio minuter och den hattbeprydda bedragaren filmas hela tiden av bankomatens kameror.

Polisen misstänker att bedragaren ingår i en utländsk liga som ligger bakom flera bedrägerier i Stockholm under jul och nyår.

– Att det rör sig om seriemässighet kan vi ju fastslå. Vi behöver hjälp att identifiera den här gärningsmannen för att kunna få stopp på hans bravader, säger Jan Olsson.

Känner du igenom gärningsmannen eller har du andra uppgifter att lämna i fallet? Hör av dig till polisen på 114 14 eller mejla oss på tips@brottscentralen.se

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag