Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för bank-id-bedragare som använder Elgigantenbluff

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Dalarna varnar för en större bedrägerivåg mot äldre kvinnor.

Bedragarna säger att de ringer från Elgiganten.

– Jag trodde han skulle hjälpa mig. Pengarna jag sparade till min egen begravning är borta, säger en av de drabbade kvinnorna.

Kvinnan, som är i 80-årsåldern, blev uppringd av en man som uppgav att han var från Elgiganten. Enligt kvinnan var han förtroendeingivande och påstod att någon hade gjort ett köp i hennes namn på ett konto hos företaget. Hans ärende var att hjälpa till så att hon skulle få sina pengar tillbaka.

– Det allra otäckaste är att han vet vart jag bor. Konstigt nog är jag inte arg men jag är besviken över att ha blivit lurad. Pengarna hade jag sparat till min egen begravning. Man kan ju slockna närsomhelt i min ålder, och det hade jag sparat till, säger kvinnan som vill vara anonym.

Mannen lyckades komma över kvinnans bank-id och kunde ta ut hennes sparpengar.

 – Jag vill inte att det ska komma ut att jag är såhär blåögd överhuvudtaget. Jag trodde han skulle vara på min sida och skulle hjälpa mig, säger hon.

"Släng på luren"

På bedrägeriroteln i Dalarna har man den senaste veckan fått in ett 15-tal fall med nästan identiska bedrägerier.

–  Jag vill uppmana alla att prata med sina sina äldre anhöriga.  Här är det faktiskt okej att vara lite oarig och slänga på luren, säger Isabelle Sköld-Bull på polisen i Dalarna.

Tog lån på 100 000

En annan drabbad är Ursula Ekblads mamma som förutom att få hela sitt sparkonto länsat även upptäckte att bedragaren hade tagit ett lån i hennes namn.

– Jag blir oerhört arg över att min mamma som varit med och byggt upp det här samhället ska behöva kränkas på detta sätt och att hon ska få sin ålderdom förstörd, säger Ursula Ekblad.

Händelsen har tagit hårt på hennes mamma som skäms över att ha låtit sig luras. Men Ursula Ekbland framhåller hur viktigt det är att ändå prata om det.

– Jag gör allt för att vi ska prata om det här. Brottslingarna ska inte slippa undan för att vi inte berättar om det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.