Falska låssmeder har börjat lura kunder i flera svenska städer. Foto: PrivatFalska låssmeder har börjat lura kunder i flera svenska städer. Foto: Privat
Falska låssmeder har börjat lura kunder i flera svenska städer. Foto: Privat
Nu varnar branschen och polisen för att kunder luras att betala tiotusentals kronor - utan att ens få låset fixat. Foto: PrivatNu varnar branschen och polisen för att kunder luras att betala tiotusentals kronor - utan att ens få låset fixat. Foto: Privat
Nu varnar branschen och polisen för att kunder luras att betala tiotusentals kronor - utan att ens få låset fixat. Foto: Privat
– Jag måste medge att jag inte är smartare än en simpel bedragare, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, och en av de lurade. Foto: Brottscentralen– Jag måste medge att jag inte är smartare än en simpel bedragare, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, och en av de lurade. Foto: Brottscentralen
– Jag måste medge att jag inte är smartare än en simpel bedragare, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, och en av de lurade. Foto: Brottscentralen

Polisen varnar: Falska låssmeder lurar kunder

Publicerad

Falska låssmeder har börjat lura kunder i flera svenska städer.

Nu varnar branschen och polisen för att kunder luras att betala tiotusentals kronor - utan att ens få låset fixat.

– Jag måste medge att jag inte är smartare än en simpel bedragare, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, och en av de lurade.

Falska låssmeder har etablerat sig i Sverige. 

Fenomenet har tidigare förekommit i bland annat USA, men sedan i höstas har flera kunder drabbats i flera svenska städer.

Branschen slår nu larm och varnar kunder för de nya bolagen - som marknadsför sig via Google-annonser. Hemsidorna för de "falska låssmederna" kommer därför ofta högst upp när man söker efter låssmeder.

– Det har börjat i Stockholm, men nu har det spridit sig. Vi har också sett det i Nyköping och i Göteborg, säger Benny Jansson, ordförande för Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, SLR, en rikstäckande organisation för låsmästare.

Så lurar bedragarna utsatta kunder

En som drabbats för de nya, falska låssmederna är Torbjörn Tännsjö, 70.

– Jag hade bråttom i väg, och kunde inte låsa dörren. I sådana situationer är man skör och känslig. Vi googlade - idiotiskt nog - på en låssmed, och fick tag på en som kom hit, säger Torbjörn Tännsjö, till vardags professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Personen som utgav sig för att vara låssmed tog ner låset för att gå igenom det, vilket skulle kosta 2 000 kronor. Efter en stund uppgav han att han lagat låset.

– Då sa han i stället att det kostade 8 000 kronor. Man är rätt ställd när man får ett sånt besked, men jag vågade inte bråka och jag var stressad, säger Torbjörn Tännsjö.

Kortmaskinen fungerade inte, utan Torbjörn Tännsjö fick swisha pengarna. Och kvittot som "låssmeden" skrev var försvunnet när han lämnat.

Kvar var bara ett trasigt lås - och en lurad professor.

– Där stod jag med lång näsa. Och dagen efter märkte vi att det nya låset inte ens fungerade. Så vi fick byta ut det igen, den gången för 5 000 kronor. Men då fick vi i alla fall ett fungerande lås.

 

Privatpersoner tvingas ofta byta lås igen - efter att de falska låssmederna varit där.Foto: Privat

Polisens varning: "Ta inte första bästa"

Organisationen SLR säger att de falska låssmederna riskerar hela branschens, och yrkets, rykte.

Även polisen varnar för den nya typen av bedragare.

– Blir man av med nycklarna och behöver komma in i sin lägenhet - anlita inte första bästa från internet. Kontrollera ordentligt och var noggrann med vad det kommer att kosta, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen i Stockholm, där man uppmärksammat problemet sedan ett par månader.

Kan det här vara brottsligt?

– Det kan innefatta brottslighet. Det kan vara så att de här bedriver firman svart. Det finns också tecken på att man kommer från utlandet och bedriver rörelse utan att vara registrerade. Med tanke på prisbilderna man levererar kan det tangera bedrägeri också. 

 

Så skyddar du dig - åtta tips

1. Kontrollera att telefonnumret till företaget är offentligt. Går att kontrollera på exempelvis Eniro eller Hitta. 

2. Företaget ska ha en adress och ett organisationsnummer

3. Finns ett företagsnamn? Detta återfinns i så fall på både arbetskläder och servicebil.

4. Begär legitimation och notera namn och nummer.

5. Kräv alltid ett kvitto från det företag ni anlitar. Det ska innehålla samma företagsnamn och organisationsnummer som du tidigare kontrollerat.

6. Begär att få betala med kontokort/swish eller mot faktura, om företaget har sån tjänst. Kontrollera även här att mottagaren har samma företagsnamn.

7. Begär prisuppgift innan arbetet påbörjas.

8. Ett enkelt tips är att anlita ett låsmästarföretag som är auktoriserat av Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund (finns att hitta på slr.se).

Källa: Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, SLR

Branschen efterlyser lagändring

Låssmedstjänster är inte skyddade eller reglerade i lag. Det innebär att vem som helst i praktiken kan utge sig för att vara låssmed.

Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund vill nu se en förändring av det. 

– Nu aktualiseras frågan om en offentlig auktorisation eller en reglering för att få utöva låssmedsyrket, säger Benny Jansson.

Men oavsett offentlig reglering - en som inte kommer bli lurad av de falska låssmederna igen är Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi.

– Och jag hoppas att ingen annan ska gå på det här. Man ska aldrig skaffa sig hjälp från en låssmed om man inte vet vem man har att göra med, säger han och avslutar:

– Jag har ägnat hela mitt liv åt studier i stort sett, kritiskt och systematiskt. Men jag måste medge att jag inte är smartare än en simpel bedragare.

För mer om de falska låssmederna - se måndagens Brottscentralen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag