Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen vädjar om hjälp – efter granatexplosionen

Bilder från polisens kroppskamera. Foto: Skärmdump TV4
Bilder från polisens kroppskamera från insatsen. Foto: Skärmdump TV4
Bilder från polisens kroppskamera. Foto: Skärmdump TV4

Daniel, 63, plockade upp ett föremål som låg på marken i Vårby gård. Sedan sprängdes handgranaten i hans händer. Nu är utredningen nedlagd.

I TV4:s ”Brottsjournalen” berättar polisen om händelsen – och vädjar nu om hjälp från allmänheten.  

– Det måste finnas folk som kan berätta, säger kriminalinspektör Lars Bröms i programmet. 

I januari 2018 cyklade Daniel Cuevas Zuniga, 63, och hans fru utanför stationen i Vårby gård. Frun passerade ett föremål på marken, men Daniel plockade upp det. Det visade sig vara en handgranat som sprängdes i hans händer. 

I TV4:s program ”Brottsjournalen” berättar poliserna som var först på plats om händelsen. Patrullen var i området på en rutinkontroll när de plötsligt hörde en smäll.

På videor från polisens kroppskameror från platsen ser man hur patrullen springer fram till Daniel som ligger svårt skadad på marken. 

– Ambulans hit!, skriker en av poliserna som lyfter i väg Daniel från detonationsplatsen.

– Ingen av oss har varit med om det här tidigare, berättar yttre befäl Mattias Kahn som var med. 

”Ingen av oss har varit med om det här tidigare”, berättar yttre befäl Mattias Kahn som var en av poliserna först på plats. Foto: Skärmdump / TV4

Polisen vädjar om hjälp 

Daniel fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Två 18-åriga män anhölls först för dådet – men släpptes. Utredningen lades sedan ner. I ”Brottsjournalen” vädjar nu kriminalinspektör Lars Bröms allmänheten om hjälp för att få tag i de skyldiga. 

– Vi har lyft på vartenda sandkorn i den här utredningen och vi kommer inte längre, säger han och fortsätter.

– De som har gjort det här har givetvis pratat med någon kompis. Nu är det läge att träda fram. En helt oskyldig människa, en morfar, bror, har fått sätta livet till för att han var nyfiken. Det måste finnas folk som kan vända sig till oss och kan berätta. 

Daniel Cuevas Zuniga tillsammans med sin hustru Wanna Soisaeng. Foto: Privat

En oskyldig man fick sätta livet till – men ännu fler hade kunnat dödas, säger Leif GW Persson i programmet. 

– Hade det kommit en skolklass kan vi inte utesluta att många av dem antingen hade blivit livsfarligt skadade, eller dödade, säger GW.  

– Jag vill inte ens tänka mig tanken om ett barn hade lyft upp den här handgranaten. Jag kan se framför mig ett led med skolbarn som kommer gående, eller för den skull fritidsbarn som lyfter upp den, jag vill inte ens tänka tanken, säger Lars Bröms.

Teorin: Granaten skulle sprängas mot polisen

Under natten till dagen då granaten sprängdes inträffade en skottlossning i närheten, och polisens teori är att man ville slänga granaten mot polisen. 

– Det är åt helvete att det är på det sättet, säger Lars Bröms.

Kriminalinspektör Lars Bröms vädjar nu om hjälp för att fallet ska kunna bli löst. ”Det måste finnas folk som kan vända sig till oss och berätta”, säger han i programmet. Foto: Skärmdump TV4

– Om polisen nu är på och jobbar mot kriminella grupperingar, ska vi behöva sätta livet till för att vi gör vårt jobb? Det är en skrämmande utveckling.

Brottsjournalen visas på TV4 tisdagar 21:00.