Torgny Söderberg var med i Aktuellt under tisdagskvällen Foto: SVTTorgny Söderberg var med i Aktuellt under tisdagskvällen Foto: SVT
Torgny Söderberg var med i Aktuellt under tisdagskvällen Foto: SVT
Nu kritiserar Morgan Johansson polisen Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENNu kritiserar Morgan Johansson polisen Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nu kritiserar Morgan Johansson polisen Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisen tvingas prioritera bort sexbrott: "Jag är oroad"

Publicerad

Antalet mord och mordförsök gör att polisen måste prioritera bort andra typer av brott – som våldtäkter och andra typer av sexövergrepp, skriver SVT Nyheter. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar dock att resurserna finns.

– Polisen måste prioritera de här brotten mycket högre, även om det är en ansträngd situation, säger han till TV4 Nyheterna.

Stora delar av polisens resurser läggs på att utreda mord och mordförsök runtom i Sverige. 

Det får sina konsekvenser.

Andra typer av brott prioriteras bort, uppger SVT Nyheter, som gått igenom statistik som visar att sexbrottsutredningar kan bli liggande under lång tid. Dessutom leder allt färre våldtäkter fram till åtal och fällande dom. Under 2014 ledde 20 procent av våldtäktsanmälningarna fram till åtal, 2015 var siffran nere i 14 procent. 

Under 2016 hade siffran sjunkit på nytt – till 11 procent.

Siffrorna från SVTFoto: SVT

Polisen: "Dit vill vi inte komma"

– Det värsta som kan hända är att allmänheten tappar tilltron till rättsväsendet. Dit vill vi inte komma. Jag är inte jätterädd för det, men jag är oroad, säger Torgny Söderberg i Aktuellt. 

SVT Nyheter har granskat flera fall. Bland annat med ett barn, en tolvårig flicka, som utsattes för en våldtäkt i Stenungsund. Efter sex veckor hade inte utredningen kommit framåt överhuvudtaget – trots att utredarna hade fått namnet på den misstänkte. 

 

LÄS MER: Mord och mordförsök – aktuell statistik

 

Ett annat fall handlar om två män som utsatte en kvinna för våldtäkt – och sedan lät lägga ut det rörliga materialet i appen Snapchat. Enligt SVT Nyheter sparade en person ner filmen, där våldtäktsmännen ska vara fullt synliga. 

Tog två månader att förhöra tipsaren

Det gjordes polisanmälan – men det tog polisen drygt två månader att kontakta och låta förhöra tipsaren. Det ledde dock till fällande dom.

 

LÄS MER: Polisen utreder mordförsök på båt 

 

Torgny Söderberg, sektionschef vid utredningsenheten på Stockholmspolisen säger i Aktuellt att det "är inget önskvärt läge". Han säger att mord och mordförsök tar stora delar av polisens få resurser. Orsaken är, bland annat, att det i flera fall är samma poliser som utreder grova våldsbrott – och sexbrott. 

Torgny Söderberg intervjuas i SVT:s AktuelltFoto: SVT

– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, säger han i Aktuellt.

Massi Fritz: "Katastrof och skandal"

Advokaten Elisabeth Massi Fritz företräder en kvinna i 30-årsåldern i ett annat uppmärksammat fall, där tio män misstänks för en gruppvåldtäkt i Botkyrka i fjol. 

Trots att flera av männen var identifierade greps de först i somras – enligt polisen på grund av bristande resurser.

Elisabeth Massi Fritz tycker att det är "skandal" att polisen inte kan prioritera sexualbrott.Foto: / Elisabeth Ohlson Wallin

"Det är en fullständig katastrof och skandal att polisen inte har tillräckligt med resurser för att kunna prioritera sexualbrott", skriver Massi Fritz i ett mejl till Expressen, och fortsätter:

"Den mest allvarliga konsekvensen är att offret annars kan ge upp, slutar polisanmäla brott, slutar medverka eftersom det inte händer något eller tar för lång tid. Och värst av allt är att det blir fritt fram för förövarna".

Tobé: "Ovärdigt"

Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson för Moderaterna, skriver på Twitter att det är "ovärdigt" att polisen inte har resurser att utreda våldtäkter och sexualbrott mot barn.

"Nu krävs ny politik och ny ledning", fortsätter han.

https://twitter.com/tomastobe/status/907905400351141888

Vad är det för ny politik ni vill se?

– Justitieministern måste nu ta ansvar. Sedan han tillträdde har vi fått en halvering av våldtäktsfall som leder till åtal i Sverige. Jag menar att vi behöver höja resurserna till polisen, skärpa straffen för sexualbrott och tillsätta en ny ledning för svensk polis. Det är dags att sluta hålla rikspolischefen om ryggen, säger Tobé.

Johansson: "Polisen måste prioritera"

Under gårdagen meddelade regeringen en satsning med ytterligare 750 miljoner kronor på rättsväsendet under 2018. Samtidigt är justitieminister Morgan Johansson (S) är kritisk till att polisen hävdar att de tvingas prioritera ned sexualbrott. 

Han menar att det bara till viss del är en resursfråga – men att ledningen prioriterar fel.

– Polisen måste prioritera de här brotten mycket högre, även om det är en ansträngd situation, säger Johansson till TV4 Nyheterna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag