Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen tvingas dra pistol mot knivmannen

Polisens egen film visar hur knivarna blänker i mannens händer. Foto: Polisen
En polispatrull kallades till platsen, men det stod snabbt klart att det krävdes fler. Foto: Polisen
Mannen var beväpnad med två köksknivar. Foto: Polisen
20-åringen hade druckit två liter vin och beväpnat sig med två stora köksknivar. Foto: Polisen

20-åringen var beväpnad med två knivar och det krävdes åtta poliser för att gripa honom.

Dramatiken fångades på film – med polisens egen bodycam.

– Situationen eskalerar direkt, i och med att det är ju en person som står med två potentiellt dödliga vapen i händerna, säger Marcus Kjettselberg, en av poliserna på plats. 

Den åttonde augusti, vid 23-tiden på kvällen, kommer larmet till SOS. 

20-åringen berättar för larmoperatören att han "vill ha ihjäl folk". 

– Kom hit ska jag mörda dig liksom, hörs 20-åringen säga i inspelningen från SOS Alarm. 

En patrull skickas till platsen, men det står snart klart att det krävs fler resurser. 

20-åringen, som har druckit två liter vin och beväpnat sig med två stora köksknivar, går runt på platsen i Linköping och vägrar lyssna till polisens uppmaningar.

En av poliserna har en kamera monterad på uniformen. På en videoupptagning därifrån, som Expressen nu kan publicera, ses knivarna blänka i mannens händer.

Polisen drog pistol mot den knivbeväpnade mannen

Totalt åtta poliser kallas till platsen, bland dem en hundförare. 

Flera av dem har dragna vapen. 

– Om du kastar knivarna, då stoppar jag ner den här direkt, säger en av poliserna, och gör en rörelse med tjänstepistolen.

20-åringen dömdes på onsdagen i Linköpings tingsrätt för hot mot tjänsteman. 

Marcus Kjettselberg är yttre befäl vid polisen i Linköping, och en av poliserna som deltog i insatsen mot knivmannen. 

– Man åker alltid fram till platsen med en mental förberedelse. Sen blir den extremt kort när det kommer in ett larm som är så pass akut. Du kommer dit och situationen eskalerar direkt, i och med att det är ju en person som står med två potentiellt dödliga vapen i händerna. 

Under den drygt 20 minuter långa insatsen hade 20-åringen, enligt tingsrätten, flera tillfällen att släppa knivarna. Men trots pistolerna som riktas mot honom fortsätter han greppa knivarna, och pekar vid flera tillfällen med dem mot poliserna. 

– Nu räcker det, nu stannar du! Fattar du det? Nu släpper du knivarna fort så in i helvete. Nu börjar det ta slut på alternativ här, begriper du det? Det här är ingen jävla lek, hörs en polis skrika i videoupptagningen.

Mannens fråga till polisen: "Tänker ni skjuta mig, eller?"

20-åringen svarar:

– Tänker ni skjuta mig, eller? 

Till sist får 20-åringen två doser pepparspray i ögonen, samtidigt som polishunden går till attack och biter honom i baken. 

En av poliserna får tag på 20-åringens vänstra arm, men den högra är fortfarande fri, och i den håller 20-åringen alltjämt en kniv.

Då sveper 20-åringen med högerarmen mot Marcus Kjettselberg, utan att träffa. Kjettselberg slår ett slag med batongen som träffar 20-åringens högerhand, och träffar honom med ännu ett slag i bakhuvudet. 20-åringen tappar kniven och kan gripas.

Mannen dömdes för hot mot tjänsteman

Rörelsen med kniven i Kjettselbergs riktning föranledde att 20-åringen även åtalades för grovt hot mot tjänsteman. Men i tingsrätten friades han från den åtalspunkten. 

"Det är fråga om ett allvarligt fall av hot mot tjänsteman, som dock vid en samlad bedömning ryms inom normalgraden", skriver tingsrätten i sitt beslut. 

Marcus Kjettselberg vill på torsdagen inte kommentera domen. 

– Jag har ingen åsikt om domen, utan han har dömts i enlighet med svensk lagstiftning, och det är det man får rätta sig efter, säger Kjettselberg. 

Expressen har inte kunnat nå 20-åringens advokat, Johan Ritzer, för en kommentar efter det att domen föll. Men medan tingsrättsförhandlingarna fortfarande pågick sa Johan Ritzer:

– Han är väldigt ångerfull och ledsen, han förstår nog inte riktigt hur det kunde bli så här. Det kanske är viktigt att understryka att den här killen inte är känd av polisen sen tidigare, utan han lever ett väldigt ordnat skötsamt liv. Han har ingen aggressivitet eller något hat mot polisen. 

Mannen dömdes till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!