Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Ted kan sluta – vid en friande dom

Polismannen Ted Eriksson knivhöggs i augusti förra året när han patrullerade på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: POLISEN / POLISEN
Arkivbild. Polisinsats på Medborgarplatsen efter att Ted Eriksson blev attackerad.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rättegången mot den man som misstänks för mordförsök mot en polis på Medborgarplatsen har inletts. 

För målsägande Ted Eriksson, 33, råder det inga tvivel om att det rör sig om ett mordförsök. 

– Skulle den här personen inte bli dömd för det så är är det mycket möjligt att jag slutar som polis, säger han. 

Den 31 augusti förra året blev polisen Ted Eriksson, 33, oprovocerat attackerad med kniv vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. 

Polisen Ted var på plats för att bevaka en sittdemonstration – som hölls till förmån för att stoppa utvisningar till Afghanistan – när han fick ett knivhugg mellan nacken och halsen. 

Kort efter händelsen kunde en man gripas misstänkt för dådet. 


LÄS MER: Polisen Ted om attacken på Medborgarplatsen

Ted Eriksson om rättegången 

I dag inleddes rättegång mot den unge mannen som har åtalats för mordförsök. Han hävdar att han är 17 år, men åklagare har begärt en åldersbedömning. 

Ted Eriksson var på plats vid rättegången och lämnade sitt vittnesmål. 

– Det är väldigt många känslor som kommer när man återberättar om det igen, men det känns väldigt skönt att tyngden från axlarna har lättat något, säger Ted Eriksson. 

Ted Eriksson säger att han aldrig kommer kunna lämna händelsen helt och hållet bakom sig, utan tvingas lära sig att leva med känslorna. 


LÄS MER: Ung man åtalas för mordförsöket på polisen Ted Eriksson

Ted Eriksson kan sluta som polis vid friande dom

För honom råder det inga tvivel om att det rör sig om ett mordförsök. Ted Eriksson har tidigare sagt att han tänker fortsätta arbeta som polis – men berättar nu att ett scenario kan omkullkasta den planen. 

– Jag har sagt att det här är ett mordförsök och skulle den här personen inte bli dömd för försök till mord så är det mycket möjligt att jag slutar som polis. Kan inte vi kolleger skydda varandra och om inte detta är ett mordförsök så vet jag inte riktigt vad vi kämpar för, säger han. 

Så utgången i rättegången blir betydelsefull på många sätt?

– Det blir den för mig, för mina kolleger och för hela rättssamhället. 

Vad tror du om utgången? 

– Med tanke på de bevis som finns och vad jag har varit med om.... Den här personen som har gjort det här ville ha ihjäl mig. Det jag har upplevt, den smärtan, den kraften, det våldet, det är ett mordförsök. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.