Polismannen Ted Eriksson knivhöggs i augusti förra året när han patrullerade på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: POLISEN / POLISENPolismannen Ted Eriksson knivhöggs i augusti förra året när han patrullerade på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: POLISEN / POLISEN
Polismannen Ted Eriksson knivhöggs i augusti förra året när han patrullerade på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: POLISEN / POLISEN
Arkivbild. Polisinsats på Medborgarplatsen efter att Ted Eriksson blev attackerad. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNArkivbild. Polisinsats på Medborgarplatsen efter att Ted Eriksson blev attackerad. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Polisinsats på Medborgarplatsen efter att Ted Eriksson blev attackerad. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen Ted kan sluta – vid en friande dom

Publicerad

Rättegången mot den man som misstänks för mordförsök mot en polis på Medborgarplatsen har inletts. 

För målsägande Ted Eriksson, 33, råder det inga tvivel om att det rör sig om ett mordförsök. 

– Skulle den här personen inte bli dömd för det så är är det mycket möjligt att jag slutar som polis, säger han. 

Den 31 augusti förra året blev polisen Ted Eriksson, 33, oprovocerat attackerad med kniv vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. 

Polisen Ted var på plats för att bevaka en sittdemonstration – som hölls till förmån för att stoppa utvisningar till Afghanistan – när han fick ett knivhugg mellan nacken och halsen. 

Kort efter händelsen kunde en man gripas misstänkt för dådet. 


LÄS MER: Polisen Ted om attacken på Medborgarplatsen

Ted Eriksson om rättegången 

I dag inleddes rättegång mot den unge mannen som har åtalats för mordförsök. Han hävdar att han är 17 år, men åklagare har begärt en åldersbedömning. 

Ted Eriksson var på plats vid rättegången och lämnade sitt vittnesmål. 

– Det är väldigt många känslor som kommer när man återberättar om det igen, men det känns väldigt skönt att tyngden från axlarna har lättat något, säger Ted Eriksson. 

Ted Eriksson säger att han aldrig kommer kunna lämna händelsen helt och hållet bakom sig, utan tvingas lära sig att leva med känslorna. 

 

LÄS MER: Ung man åtalas för mordförsöket på polisen Ted Eriksson

Ted Eriksson kan sluta som polis vid friande dom

För honom råder det inga tvivel om att det rör sig om ett mordförsök. Ted Eriksson har tidigare sagt att han tänker fortsätta arbeta som polis – men berättar nu att ett scenario kan omkullkasta den planen. 

– Jag har sagt att det här är ett mordförsök och skulle den här personen inte bli dömd för försök till mord så är det mycket möjligt att jag slutar som polis. Kan inte vi kolleger skydda varandra och om inte detta är ett mordförsök så vet jag inte riktigt vad vi kämpar för, säger han. 

Så utgången i rättegången blir betydelsefull på många sätt?

– Det blir den för mig, för mina kolleger och för hela rättssamhället. 

Vad tror du om utgången? 

– Med tanke på de bevis som finns och vad jag har varit med om.... Den här personen som har gjort det här ville ha ihjäl mig. Det jag har upplevt, den smärtan, den kraften, det våldet, det är ett mordförsök. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag