Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Stöldligor har etablerat sig i Sverige

Stölder av bildelar har blivit en miljardindustri för kriminella i Sverige.
Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK
"Ligorna har under en längre tid etablerat sig i Sverige," säger Ville Paloheim på Noas underrättelseenhet.
Foto: Brottscentralen

Stölder av bildelar har blivit en miljardindustri för kriminella i Sverige.

Polisens huvudmisstänkta: Stora stöldligor från Litauen som har kommit till Sverige med just syftet att begå brott.

– Det är ett stort problem i Sverige som vi måste komma till rätta med, säger Peter Lundberg, kriminalinspektör vid polisen.

Varje år stjäl utländska stöldligor för miljarder kronor i Sverige, enligt polisens nationella operativa avdelning, Noa. Enligt en kartläggning gjord av myndigheten handlar det framför allt om organiserade grupperingar från framför allt Litauen, Polen, Rumänien och Georgien.

Ligorna misstänks liga bakom en stor del av villainbrotten, stölderna av jordbruksmaskiner och nästa alla bildelsstölder i Sverige.

– De har under en längre tid etablerat sig i Sverige. Till en början kom de i enskilda bilar och stal arbetsverktyg och begick mindre stölder. Under tiden har de vuxit sig starkare och övergått till mer avancerade stölder, exempelvis lyxbilar och lyxbildelar, säger Ville Paloheim på Noas underrättelseenhet.

Under 2016 genomfördes 3333 bildelsstölder i Sverige.
Foto: Polisen

LÄS MER: Så länsar tjuvarna din bil med nya metoden


73 procent fler bilddelsstölder

Under 2016 genomfördes 3333 bildelsstölder i Sverige enligt försäkringsbolagens utredningsverksamhet Larmtjänst. Det är en ökning med 73 procent jämfört med året innan.

Det senaste halvåret har polisen lyckats gripa ett 40-tal misstänkta personer och nyligen kom en dom mot två litauiska medborgare i Attunda tingsrätt. De dömdes till två års fängelse för ett 20-tal bildelsstölder, bland annat stal de framlyktorna på Fredrik Lorentzis Volvo.

– De hade brutit upp motorhuven, förmodligen med ett verktyg, sen hade de lossat lyktorna och klippt kablarna med en tång. Det hela har gått på bara ett par minuter, säger Fredrik Lorentzi.

– Jag var inte så förvånad, för det har hänt hos rätt så många grannar men det är klart man blir besviken och i efterhand blir man arg. Det tar en ganska mycket tid, bilen ska till verkstan och det är bökigt, säger Fredrik Lorentzi.

"De hade brutit upp motorhuven, förmodligen med ett verktyg", säger Fredrik Lorentzi som drabbats.
Foto: Brottscentralen

Enligt NOA är stölderna rena beställningsjobb – och de följer en given spelplan.

I Sverige finns så kallade organisatörer, som planerar brotten, letar fram objekt och ordnar med biljetter och hotell till utförarna.

Under ungefär två veckors tid begår ligan brott i Sverige innan de lämnar landet igen. Stöldgodset göms sedan en tid i Sverige, innan legala transportföretag fraktar ut det ur landet. Och i nästan alla fall kan bildelsstölderna härledas till en och samma stad i Litauen, Kaunas.

- Vi har ju sett att det är mycket av godset vi lyckats spåra hamnar i just Kaunas och folk som vi griper kommer därifrån, säger Ville Paloheimo.


LÄS MER: Utländska ligor kan ligga bakom hälften av inbrotten


Stöldgodset exporteras till Ryssland

I Kaunas finns högteknologiska industrier och välutbildad arbetskraft från gamla sovjetiska militärindustrier. Det misstänks vara en förklaring till den starka kriminella bilindustrin som vuxit sig stark i staden.

På liknande sätt kan stölder av traktorer och jordbruksmaskiner härledas till kuststaden Klaipeda och stöldligorna som begår bostadsinbrott i Norra Sverige kommer främst från staden Panevėžys.

– Det verkar finnas en viss uppdelning av kriminaliteten i Litauen, säger Ville Paloheimo.

Efter att stöldgodset importerats till Litauen, säljs det på den inhemska marknaden och exporteras vidare till bland annat Ryssland, Vitryssland och Ukraina.

För svensk polis är brotten svårutredda. Ligorna stannar kort tid i Sverige, är tekniskt kunniga och lämnar få spår efter sig. Dessutom upplever polisen att de är uppmärksamma på polisens spanare.

– Vi försöker stoppa dem genom spaningsinsatser mot de som är här. Personer som vi misstänker är här för att stjäla försöker vi stoppa redan vid gränsen, säger Peter Lundberg.

Grupperingar från Litauen, Polen, Rumänien och Georgien står för en stor del av organiserade brottsligheten
Foto: Brottscentralen

Bildelsstölder är numera ett av fyra prioriterade områden som den svenska polisen ska jobba extra med. I ett led i det arbetet har svensk polis nu påbörjat ett samarbete med litauisk polis för att lättare kunna spåra stöldgodset, döma de skyldiga och för att kunna komma åt gärningsmännens litauiska tillgångar, i fallen de krävs på skadestånd i Sverige.

Men marknaden omsätter miljarder varje år och åtgärderna är bara en början för att få stopp på de utländska ligorna enligt NOA.

– Det här är fattiga länder och det är klart att det finns de som tar sin chans att köpa billiga bildelar, traktorer och jordbruksmaskiner. Vi tror det kommer finnas en bra omsättning av stöldgods även framöver om vi inte lyckas komma åt det här på något sätt, säger Ville Paloheimo.

Så många reservdelar stjäls

Reservdelsstölder per märke 2016:

BMW, 2 024

Mercedes, 383

Volvo, 302

Volkswagen, 260

Antal stöldtillfällen per geografiskt område, 2016:

Stockholm, 1 738

Västra Götaland, 642

Skåne, 407

Halland, 126

Jönköping, 73

Värmland, 60

Skadekostnad 2016:

212 000 000 kronor (ökning med 104 procent, jämfört med 2015)

Källa: Larmtjänst

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.