Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen slog till mot misstänkt georgisk liga

Polisen tror att männen ingår i ett georgiskt nätverk som ägnar sig åt organiserade stölder. Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Vid ett tillslag mot en butik i Rågsved hittade polisen stöldgods för hundratusentals kronor.

Tre män sitter nu häktade misstänkta för grovt häleri.

Polisen tror att de ingår i ett georgiskt nätverk som ägnar sig åt storskaliga organiserade stölder.

Gränspolisens spaningar mot internationella stöldligor ledde i våras till en butik i Rågsved i södra Stockholm, där flera personer hade setts lämna varuleveranser.

Den 22 maj slog polisen till. Butiksägaren, en man i 55-årsåldern, greps. Dagen därpå greps fyra georgiska män när de enligt polisen var på väg att leverera stöldgods till butiken.

Stöldgods för hundratusentals kronor

I butiken fanns stöldgods för hundratusentals kronor, bland annat apoteksvaror och smink. 

Fyra av de fem männen häktades misstänkta för grovt häleri. Den 12 juni hävde åklagaren Tobias Kudrén häktningen av butiksägaren. Han är dock fortsatt misstänkt.

”Jag tyckte inte att han kunde förstöra utredningen längre, och då fanns inte heller skäl att ha honom häktad”, säger åklagaren Tobias Kudrén om beslutet att häva häktningen av butiksägaren. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag tyckte inte att han kunde förstöra utredningen längre, och då fanns inte heller skäl att ha honom häktad. Men utredningen pågår mot honom och de andra, säger Kudrén.

Fler avvisas

Sedan början av året använder Noa, Gränspolisenheten och region Stockholm en ny arbetsmetod som går ut på att identifiera personer som man misstänker har kommit till Sverige för att begå brott.

Oftare än tidigare tas beslut om polisiär avvisning från Sverige efter avtjänat straff, och det är vanligt att de tas i förvar för att avvisningen ska gå att verkställa.

”Det här är stora värden”

Bo Löf, inspektör vid Nationella operativa avdelningen, Noa, berättar hur stölderna kan gå till:

– Man går in med en väska, ser sig omkring, går ner på huk, rafsar åt sig en hel hylla med tandkräm, läppstift eller vad det nu är, och går ut ur butiken. 

Stöldgodset skickas sedan med paket till hemländerna eller säljs till hälare i Sverige.

Enligt polisen ligger de internationella ligorna bakom en stor del av butiksstölderna i Sverige. 

– Det här är stora värden, jättestora värden, säger Bo Löf.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!