"Det är väldigt nära att mannen blir skjuten", skriver polisen i sin anmälan. Foto: Läsarbild"Det är väldigt nära att mannen blir skjuten", skriver polisen i sin anmälan. Foto: Läsarbild
"Det är väldigt nära att mannen blir skjuten", skriver polisen i sin anmälan.  Foto: Läsarbild
I samband med polisens insats mot mannen – som sen visade sig var oskyldig – var det nära att han sköts. Foto: Linnea Rheborg/BildbyrånI samband med polisens insats mot mannen – som sen visade sig var oskyldig – var det nära att han sköts. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån
I samband med polisens insats mot mannen – som sen visade sig var oskyldig – var det nära att han sköts. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Polisen nära att skjuta oskyldig vid terrordådet

Publicerad

I tumultet som uppstod i centrala Stockholm efter terrordådet på Drottninggatan var polisen nära att skjuta ner en oskyldig man.

Mannen lyssnade inte när poliserna sa att han skulle lägga sig på marken – i stället sprang han.

"Det är väldigt nära att mannen blir skjuten", skriver en polis i en intern anmälan.

Strax innan klockan 15 fredagen den 7 april kapades en lastbil i centrala Stockholm. Lastbilen användes sen för att meja ner fotgängare på shoppinggatan Drottninggatan. Fem personer dödades och flera skadades innan lastbilen kraschades in i Åhléns City.

Dådet utreds som ett terrordåd. 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan greps senare samma dag som misstänkt för attacken. Han har erkänt brottet.

I samband med terrorattacken utbröt panik i området kring Drottninggatan. Personer flydde platsen samtidigt som poliser och räddningspersonal kom dit. I polisens interna kommunikation kom det ett larm om en misstänkt man – senare utpekad som just Rakhmat Akilov.

Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastiblen på Drottninggatan.

I terrorjakten fattades misstankar mot en annan man i närheten av attackplatsen. Mannen stämde in på det signalement som polisen fått på den misstänkte terroristen och han ska ha betett sig "konstigt".

I samband med polisens insats mot mannen – som sen visade sig var oskyldig – var det nära att han sköts.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov var inte allvarligt psykiskt störd vid terrordådet 

 

Nära att mannen blev skjuten

"Jag springer till platsen, drar då vapen och andra kolleger gör samma sak, jag är då närmast den misstänkte. Det blir panik på gatan och människor flyr", skriver en polis i en intern tillbudsanmälan.

Den "misstänkte" ska inte ha lyssnat på polisens rop om att han skulle stanna och lägga sig ner. I stället flydde han:

"Jag letar skjutläge på mannen och riktar mot mannen. Mannen flyr och jag jagar efter på Olof Palmes gata. Jag skjuter inte för situationen känns inte riktigt klar", skriver polisen vidare i anmälan.

Jakten på mannen fortsatte och mannen försvann in bakom en pelare:

"Jag går runt pelaren och får fritt skottfält på mannen från vänster sida av pelaren och håller riktpunkt mot bröstet på mannen."

Tillslut lyssnade mannen på polisernas rop och han la sig ner. Polis kunde sen lägga mannens händer på hans rygg. Mannen greps på Olof Palmes gata, något Expressen kunde visa bilder på redan i samband med händelsen den 7 april.

"Det är väldigt nära att mannen blir skjuten", skriver polisen i anmälan.

 

LÄS MER: Så ska kapningar stoppas – efter terrorattacken på Drottninggatan 

 

Polisen: Hade tur

Anmälan, klassificerad som en "allvarlig händelse" är gjord av en ingripande polis vid Norrmalmspolisen. Polisen har gjort anmälningen då han menar att det var mer tur än skicklighet som gjorde att mannen – som visade sig vara oskyldig – inte sköts. Polisen menar att:

• Polisen har "otillräcklig utbildning/för lite övning för att klara av liknande händelser.

• Specialenheterna var för långsamma och "gjorde inget bra intryck på platsen".

• "Skiten" hamnar på den ingripande personalen, som måste få bättre förutsättningar för att bli tryggare att agera i farliga situationer.

• Det bör satsas mer på resurserna för de ingripande poliserna.

"Vi har haft en otrolig tur", skriver polisen i anmälan och fortsätter:

"Det kanske vi inte har nästa gång."

 

LÄS MER: Fyra av tio svenskar fruktar ett nytt terrordåd 

 

"Förbannad och besviken"

Polisen avslutar:

"Jag är förbannad och besviken."

Sandra Karlsson vid HR-avdelningen i polisregion Stockholm, som är de som tagit emot tillbudsanmälan, säger att beslut har fattats om uppföljning av de arbetsmiljömässiga frågorna.

– Gruppchefen för berörd hanterar individen och eventuella åtgärder. I detta fall har berörd omhändertagits genom avlastningssamtal, säger Sandra Karlsson.

Arbetet med att förbättra polisens resurser har påbörjats, men det har inte beslutats om några åtgärder än.

 

LÄS MER: Kommunikationen i haveri under terrorn 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag