Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen kopplas in i konflikt mellan domare och advokat

Domstolen har upprättat en anmälan för att räta ut en konflikt mellan en nämndeman och en advokat. Nämndemannen påstår att han blivit dödshotad – under en rättegång. Advokaten nekar till anklagelsen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
I anmälan står: ”Efter att han svarat att de redan lämnat salen tittade (advokaten) honom rakt i ögonen och sa 'du ska dö' och gick därifrån. Uttalandet var glasklart och det finns inget utrymme för att han skulle ha missförstått vad som sades.” Foto: TT NYHETSBYRÅN

En gammal konflikt mellan en nämndeman och en advokat har vuxit till stora proportioner i Svea hovrätt.

Nämndemannen påstår att han har blivit dödshotad under en rättegång.

– En total lögn, svarar advokaten.

Nu har domstolen upprättat en polisanmälan för att räta ut anklagelserna.

Det var den 9 januari som Svea hovrätt höll en rättegång avseende rån. 

Efterspelet handlar om något annat: En konflikt mellan försvarsadvokaten och en nämndeman som abrupt avträdde sitt uppdrag mitt under rättegången utan någon närmare motivering.

20 dagar senare påstod nämndemannen för Svea hovrätt att advokaten hade dödshotat honom i samband med förhandlingen.

Nu har anklagelsen lett till att domstolen upprättat en polisanmälan. I den framgår att det påstådda hotet ska ha uttalats under en paus i huvudförhandlingen.

Orden: ”Du ska dö”

Advokaten ska då, enligt nämndemannen, kommit fram till honom och frågat var rättens övriga ledamöter befann sig.

I anmälan står:

”Efter att han svarat att de redan lämnat salen tittade (advokaten) honom rakt i ögonen och sa 'du ska dö' och gick därifrån. Uttalandet var glasklart och det finns inget utrymme för att han skulle ha missförstått vad som sades.”

Advokaten själv blir överraskad när Expressen når honom. När han får anklagelsen uppläst för sig nekar han till att ha uttalat några hot.

Advokaten: ”Total fabricering”

– Det är en total fabricering. Det har inte hänt, säger advokaten.

David Säfwe, säkerhets- och kanslichef på Svea hovrätt, är den som har upprättat polisanmälan. Han poängterar att hovrätten inte gör någon värdering av uppgifterna som den grundar sig på.

– Hovrättens roll är inte att utreda sådana här händelser. Det är en fråga för polisen så med anledning av vad den här nämndemannen har berättat så har vi upprättat en anmälan, säger David Säfwe, säkerhetschef på Svea hovrätt.

Försvarsadvokaten och den aktuelle nämndemannen är inte obekanta med varandra sedan tidigare. I en annan rättegång, som avgjordes flera år tillbaka i tiden, befann de sig på olika sidor.

Den gången stod nämndemannen åtalad för falsk tillvitelse om olaga hot och advokaten var målsägandebiträde. Rättegången slutade med frikännande dom.

Varnade för nämndemannen

När de två männen nu satt i samma rättssal igen var det med det gamla målet i minne som försvarsadvokaten för rättens ordförande ifrågasatte nämndemannens lämplighet.

– Jag sa att det möjligen var olämpligt att han skulle sitta som nämndeman i en rättegång där jag var försvarare för en tilltalad eftersom jag i en annan rättegång, låt vara för väldigt längesedan, har varit målsägandebiträde och yrkat att han har begått brott, säger advokaten och fortsätter:

– Han öppnade dörren när jag bad om att få prata med rättens ordförande. Att jag skulle ha mordhotat honom då är helt befängt. Jag har svårt att se vad jag skulle ha för intresse av att göra det.

Den aktuella nämndemannen samt domaren i rättegången har avböjt att lämna någon kommentar.