Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Kerstin tystades efter Metoo: ”Satt med munkavle”

Kerstin Dejemyr på NOA på Polismyndigheten riktar kritik mot den egna ledningen efter #metoo och #nödvärn.
Foto: Sussie Lorinder
#nödvärn släpptes under Metoo-rörelsen i höstas.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hon startade polisens metoo-upprop: #nödvärn.

Nu tycker Kerstin Dejemyr att polismyndigheten inte tar frågorna på allvar.

Att hon tystas, att kompetens slarvas bort – och att poliskolleger riskerar anmälas bara de pratar med varandra.

– Jag upplever att jag är satt i karantän, säger Kerstin Dejemyr.

Metoo-uppropet sköljde in över Sverige som en svallvåg i höstas och vintras. Yrkeskår efter yrkeskår vittnade om sexuella ofredanden, trakasserier och övergrepp på jobbet – och polisen var inget undantag.

I december publicerades uppropet #nödvärn. Där vittnade kvinnliga poliser om allt från kolleger som tafsade i hissen och skickade oönskade sexuella sms, till våldtäktsmisstänkta poliser som fick förhöra utsatta kvinnor.

Polisen Kerstin Dejemyr var initiativtagare till uppropet, tillsammans med Maria Larsson och Meta Broddare.

Nu, nio månader senare, har uppmärksamheten kring metoo svalnat. Och Kerstin Dejemyr upplever att frågorna inte tas på allvar inom polismyndigheten.

– Jag sitter på en funktion i dag där jag är begränsad att göra det jag är efterfrågad att göra och jag måste be om lov.

Hon arbetade tidigare som verksamhetsspecialist med ämnesområde barn på polisens nationella operativa avdelning (NOA). Nu har hon kvar denna tjänst till 20 procent men jobbar till 80 procent på HR-avdelningen för chef och medarbetarskap. Där granskar hon den rapport med vittnesmål som togs fram i samband med #nödvärn.

Hon granskar den utifrån årtal, brott och maktstrukturer.

– Men det är också det enda som ingår i mitt uppdrag, säger Kerstin Dejemyr.

Hon radar upp flera problem inom polisen:

Hon har fått ett uppdrag i linje med #nödvärn och metoo – men upplever att den roll hon har fått är begränsad. Hon får till exempel inte medverka i vilka sammanhang som helst.

Dejemyr har bland annat blivit inbjuden till en konferens med Kvinna till kvinna, till en konferens i Spanien, till Almedalen och till en pressfrukost med Fi för att prata om metoo och #nödvärn.

Det har hon fått nej till från ledningen.

– Jag nekas att åka för att det inte är ett polisiärt uppdrag, det får jag i så fall göra på min fritid. Samtidigt säger de att de inte rekommenderar att jag gör det då heller, säger Kerstin Dejemyr.

Rapporteringsskyldigheten ställer till det.

Poliser har en skyldighet att anmäla om de hör talas om något som skulle kunna vara ett brott.

– Det innebär att jag som polis inte kan prata med en annan polis i förtroende utan att vi båda riskerar någon form av repressalier, säger Kerstin Dejemyr.

Hon blev själv polisanmäld i samband med #nödvärns-uppropet. Den utredningen är dock nedlagd.

– Man borde hantera det här med större öppenhet, jag tolkar det som att man krossar budbäraren. Varför ska andra framträda om det kan komma en polisanmälan?

Att kompetens och förtroende inte tas tillvara.

Som initiativtagare till #nödvärn har Kerstin Dejemyr fått ett förtroende från tusentals av sina kolleger, och hon sitter på flera erfarenheter. Men eftersom hennes roll är begränsad upplever hon att man inte nyttjar hennes kompetens på rätt sätt.

– Jag upplever att jag är satt med munkavle och inte får prata om mina erfarenheter. Det enda jag ska göra är att skriva en rapport, säger Kerstin Dejemyr.

Polisen: Tar frågan på allvar

Polismyndigheten är dock av en annan uppfattning. Man anser att man visst tar frågorna på allvar.

”Nödvärn utgör därför en viktig pusselbit i vårt långsiktiga, förebyggande och främjande arbete. Ett strategiskt arbete som syftar till att säkerställa en arbetsmiljö som är fri från diskriminering och kränkningar och ingår i våra ordinarie åtaganden inom likabehandlingsområdet”, skriver polismyndigheten i en kommentar från det nationella mediecentret.

Man fortsätter:

”I samband med att nödvärn överlämnades till polisen fick myndighetens nationella skyddskommitté ett särskilt uppdrag av rikspolischefen att gå igenom förslag på lång och kort sikt som presenterats i olika sammanhang kopplat till nödvärn”.

Polisen uppger att man med anledning av #nödvärn numera prioriterar följande:

Stöd till chefer för att motverka sexuella trakasserier och diskriminering, tydligare styrning inom likabehandlingsområdet, en handlingsplan inom utbildning och förbättrad introduktion för nyanställda.

Kerstin Dejemyr lyfter upp Försvarsmakten som en förebild. Där har de erkänt sina problem – och tagit itu med dem, anser hon.

– Man knöt till sig den kompetens som finns efter metoo i princip från dag ett. Man jobbar nära ledningsgruppen och skickar ut personer till förband och regementen där man för en dialog om de här frågorna.

Dejemyr vill helst se en permanent tjänst inom polisen, en samordningsfunktion där man jobbar med metoo-frågor, reser runt i landet för att samla in trender och vittnesmål – och som sedan kan vara en kanal till ledningen.


LÄS MER: Polisupprop kan bryta mot lagen 

LÄS MER: Debatt: ”Polisledningen måste ta ställning och klargöra nu” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.