Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen i Stockholm går på knäna: "Ohållbart"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Att regeringen inte ser behovet av en ny polisledning och en särskilt lönesatsning är oförståeligt, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Tomas Tobé.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
I slutet av oktober hittades en skottskadad person i Nacka. Personen avled senare och polisen inledde en förundersökning om mord. Hittills i år har 13 mord skett i de södra delarna av Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

13 mord och 33 mordförsök ska utredas.

I genomsnitt 34,7 gripanden per vecka.

De anställda vid polisen i de södra delarna i Stockholm går på knäna på grund av den extremt höga arbetsbelastningen.

I en ny alarmerande rapport beskriver skyddsombudet situationen som ohållbar och att personalen befinner sig på "bristningsgränsen".

– Att regeringen inte ser behovet av en ny polisledning och en särskilt lönesatsning är oförståeligt, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Den allt grövre och mer organiserade brottsligheten i de södra delarna av Stockholm har lett till att arbetsbelastningen ökat markant för hela polisområdet Stockholm Syd, som utgörs av lokalpolisområdena Södertälje, Botkyrka, Huddinge, Haninge, Nacka, Farsta, Skärholmen och Globen.

I en ny alarmerande rapport från Grova brottsenhetens skyddsombud beskrivs en "ohållbar" situation och poliser som är på "bristningsgränsen" på grund av stress och press.

Mår dåligt på grund av tung arbetsbelastning

De anställda uppges känna en konstant frustration och den tunga arbetsbelastningen - utan återhämtning - har lett till både fysisk och psykisk ohälsa. Bland annat har personal fått sömnproblem, drabbats av hjärtklappning och känner sig håglösa och uppgivna.

"Framför allt är avsaknaden av återhämtning det största bekymret samt otillräckligheten att utföra ett tillräckligt bra jobb", skriver skyddsombudet. Många funderar till och med på att söka sig bort på grund av den tunga arbetsbelastningen.


LÄS MER: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott: "Jag är oroad"

13 mord och 33 mordförsök

Grova brottsenheten utreder brott som mord, dråp, grova narkotikabrott, våldtäkter och utpressning där misstänkta personer sitter frihetsberövade samtidigt som de ska hålla i gång ärenden där ingen är frihetsberövad än. Enligt skyddsombudet har det tidigare varit hanterbart – men inte nu längre.

"Utredningsresursen är inte tillräcklig och det kommer att förvärras med tanke på hur personalen belastas", står det i rapporten. Även polisledningen i region Stockholm har konstaterat att situationen är "alarmerande". 

FAKTA

• Grova brottsenheten i Stockholm Syd har hittills i år haft i genomsnitt 34,7 frihetsberövade per vecka att hantera.

• Enheten har just nu just nu 13 mord på sitt bord, varav man arbetar med sex av dem.

• Enheten har 33 mordförsök varav man arbetar aktivt med 31 av dem.

• Förutom mord och mordförsök har enheten ett stort antal andra ärenden där personer är frihetsberövade, också de rör sig om grova brott 

Enheten har även ytterligare 160 ärenden i balans, det vill säga ärenden som inte lämnats över till utredare än. Det rör sig om allt från våldtäkter, till mordförsök, utpressning och människorov.

Kräver långsiktiga lösningar – inte akuta åtgärder

Stockholm Syd har fått tillfällig förstärkning från andra polisområden och försökt vidta åtgärder som prioriteringar och omfördelningar av personal och ärenden men det räcker inte. Det rådande arbetsmiljöproblemet behöver lösas långsiktigt – inte bara med akuta åtgärder, menar skyddsombudet. "De som i slutändan blir drabbade, förutom vi själva, är målsägarna i första hand", skriver skyddsombudet.


LÄS MER: 50 outredda våldtäkter – bara i södra Stockholm

Tobé: "Rättsstaten knakar i fogarna"

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, reagerar starkt på uppgifterna i rapporten.

– Jag blev förbannad. När man läser rapporten blir det så uppenbart att vi har alldeles för få poliser och att deras arbetsbelastning är ohållbar. I genomsnitt inträffar en skjutning var tredje dag i Stockholm, men polisen hinner inte med, säger han.

– Rättsstaten knakar i fogarna.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill se 10 000 fler polisanställda och en höjning av de befintliga polislönerna med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden.

– Att regeringen inte ser behovet av en ny polisledning och en särskild lönesatsning är oförståeligt, säger Tobé.

500 outredda ärenden om relationsvåld

Samtidigt skriver Aftonbladet att 500 ärenden om våld i nära relation ligger outredda hos polisen i Stockholm syd – trots att gärningsmännen är kända.

Anmälarna är nästan uteslutande kvinnor. 

– Målsättningen måste ju vara att när du har blivit utsatt ska du få hjälp ganska akut, och så har det inte varit på väldigt väldigt länge, säger Johan Andersson, sektionschef för brott i nära relation i Stockholm syd till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.