Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen Calle, 46, fångades på film – blev världskändis

Carl Stamm Vingren, 46, är polisinspektör vid skyddssektionen i Stockholm. Foto: PRIVAT

Klippet när Calle, 46, jagar en svan över gatan blev tokviralt över en natt.

Nu berättar polisinspektören om den märkliga händelsen – och om sin fågelfobi.
– Jag pratar med den här svanen. ”Kom igen nu, här kan du inte stå”, sammanfattar Carl Stamm Vingren den udda jakten som nu fått internationell uppmärksamhet.

Polismannen Carl Stamm Vingren, 46, från Stockholm, blev i förra veckan världskändis över en natt – när filmen på den märkliga svanjakten spred sig i internationella medier.

En av de tidningar som plockade upp den märkliga svanjakten var brittiska Daily Mail, enligt analyssajten Ebiz MBA världens åttonde största nyhetsförmedlare.

 

Daily Mail, världens åttonde största nyhetsförmedlare, skrev om polismannen Calle. Foto: FAKSIMIL / FACEBOOK / DAILY MAIL

När Expressen når polisen Calle är han förvånad över uppmärksamheten.

– Jag vet inte vad jag ska tycka, det är väl lite roligt. Själva händelsen var ju lustig, det är ingenting man råkar ut för vardagligen. Om det fått uppmärksamhet är det bara roligt, säger Carl Stamm Vingren, polisinspektör vid skyddssektionen i Stockholm.

Har du läst vad de skriver?

– Det har jag inte gjort.

Behövde rycka in – trots fågelskräcken

Det var på morgonen den 10 september som Carl Stamm Vingren var på väg med en kollega ut till Lidingö – och plötslig såg en oväntad köbildning mitt på Lidingöbron.

– Då ser vi att det knallar en svan mitt på bron. Jag och min kollega tittar bara på varandra... ”hur fixar vi det här?”, berättar Calle, som han kallas i det civila.

Men att just han skulle behöva rycka in var höjden av ironi – Calle har ju länge tampats med en obotlig fågelskräck.

Har du gått i terapi för fågelskräcken?

– Ja...

Men arbetet måste alltid gå först.

– Jag börjar tänka: ”hur gör vi nu? Ska vi ringa skansen? Ska vi lägga en påse över huvudet?” Det är mycket som snurrar i huvudet, men vi vill se till att den inte blir påkörd.

Svanens gest: ”Jag såg det som ett tecken”

Utan att tveka kliver Carl Stamm Vingren ur bilen och börjar mota Olle i grind. Att plocka upp svanen är en dålig idé. Han eller hon är aggressiv. I stället börjar Calle prata med fågeln, och locka den med sig. Samtidigt kör kollegan jämte honom för att säkra trafiken.

– Jag pratar med den här svanen. ”Kom igen nu, här kan du inte stå.” Det funkar! Han går på sina stora plattfötter och traskar fram. Sen märker jag att han är chockad, rädd för trafiken, och trött.

Vid första avfart tar Calle och hans nya svankompis av mot Ropstens tunnelbana, och det är där den världsberömda filmen kommer till. Men det som inte syns på film, och som polismannen är mest stolt över, är när Carl Stamm Vingren tar mod till sig och lyfter svanen.

– Han böjde bort sin hals från mig, och då tänkte jag att det var ett tecken. Jag gjorde ett försök att lyfta, då gick det inte – svanen flaxade till. Sen gjorde han det en gång till, och jag tänkte: ”nu tar jag ett grepp.”

– Så jag lyfte upp svanen och gick de sista 50 meterna mot vattnet. Då flaxade han ur mina armar. Jag sa till min kollega att jag ska ringa hem till frun, hon kommer aldrig tro mig när jag säger att jag burit en svan. Det var det stora för mig, säger han.

Jakten jämförs med kultförklarade filmen

Carl Stamm Vingren har arbetat som polis i 14 års tid, men aldrig tidigare har han varit med om något liknande.

Även viralsajten Lad Bible har skrivit om händelsen, tillsammans med en rad andra medier. Liksom Daily Mail lyfter de den klassiska scenen ur Edgar Wrights kultförklarade ”Hot Fuzz” från 2007, en humoristisk skildring av Londonpolisen.

 

https://youtu.be/lfj9ydA-zXI

 

I filmen syns skådisen Simon Pegg jaga en svan, iförd polisdräkt, och likheterna är helt klart slående.

– Jag har inte sett den. Men då måste jag titta på den! säger Carl Stamm Vingren, stolt efter att han överkommit sin fågelfobi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!