Två misstänkta rånare har identifierats för knivrånet på Ulla, 85 – tack vare Brottscentralens tittare.Två misstänkta rånare har identifierats för knivrånet på Ulla, 85 – tack vare Brottscentralens tittare.
Två misstänkta rånare har identifierats för knivrånet på Ulla, 85 – tack vare Brottscentralens tittare.
På övervakningsfilmer från bankomaten – som Brottscentralen har tagit del av – ser man hur en av männen traskar runt i bakgrunden, medan Ulla tar ut pengar.På övervakningsfilmer från bankomaten – som Brottscentralen har tagit del av – ser man hur en av männen traskar runt i bakgrunden, medan Ulla tar ut pengar.
På övervakningsfilmer från bankomaten – som Brottscentralen har tagit del av – ser man hur en av männen traskar runt i bakgrunden, medan Ulla tar ut pengar.

Ulla, 85, rånades – nu är männen identifierade

Publicerad

Två misstänkta rånare har identifierats för knivrånet på Ulla, 85 – tack vare Brottscentralens tittare.

Efter att ha hotat henne med en kniv ska rånarna ha tvingat med sig Ulla till en bankomat.

– Nu kanske jag kan bli lite tryggare, säger Ulla, 85.

Samtidigt behöver polisen hjälp att hitta gärningsmän i flera utredningar runtom i landet.

Duon utgav sig för att vara fönsterputsare, när Ulla, 85, upptäckte dem i sitt eget kök den 14 juli i år.

Men Ulla vill inte ha några fönster putsade, utan ska ha bett männen lämna. 

Enligt Ulla tryckte då en av männen en kökskniv mot hennes hals, och tvingade därefter med henne till en bankomat för att ta ut pengar, totalt 15 000 kronor.

På övervakningsfilmer från bankomaten – som Brottscentralen har tagit del av – ser man hur en av männen traskar runt i bakgrunden, medan Ulla tar ut pengar. När hon går därifrån tar hon tag i mannen för att luta sig mot honom.

– Det kändes som att jag inte hade några knän. Det var därför jag tog honom i armen, säger Ulla.

– Det kändes som att jag inte hade några knän. Det var därför jag tog honom i armen, säger Ulla.

Misstänkte rånaren skådespelare i film

Efter att polisen gått ut med en efterlysning i Brottscentralen på Expressen TV har man fått in flera tips. Den person som flera personer pekade ut har nu förhörts och är på sannolika skäl misstänkt för rånet.

Enligt polisen nekar han till brott.

Mannen har de senaste åren haft en tung roll i en uppmärksammad film. 

– I och med att vi gick ut med de här uppgifterna på Brottscentralen fick vi identitet på en misstänkt gärningsman, säger Maja Sekulic, utredare på polisen i Farsta, och fortsätter:

– Utan den hjälpen hade vi med stor sannolikhet inte kommit längre i utredningen.

Ulla: "Kanske kan bli lite tryggare"

Tipsen på personen som syntes på övervakningsfilm har också lett till att polisen fått identitet på hans misstänkta rånkumpan, som man nu söker.

Ulla är glad över att de misstänkta gärningsmännen är identifierade.

– Nu kanske jag kan bli lite tryggare, säger Ulla, 85, men fortsätter:

– Men å andra sidan vet jag inte om jag kommer bli riktigt trygg igen.

Männen överfaller butiksbiträdet, tar allt i montern på Guldfynd och springer ut ur butiken.

Tre efterlysningar polisen behöver hjälp med

Samtidigt behöver polisen fortfarande allmänhetens hjälp i tre efterlysningar från hösten.

En av dem är ett guldrån av två män på Guldfynd på Drottninggatan i centrala Stockholm fredagen den 8 september. Butiksbiträdet uppfattade att de sa något på spanska innan de gestikulerade till henne att öppna en monter. 

Männen överföll butiksbiträdet, tog allt i montern och sprang sedan ut ur butiken. Polisen följde deras spår i realtid och lyckades lokalisera dem till ett pendeltåg i Sundbyberg där de lyckades fly. 

– Jag är förvånad över att vi inte fått träff eftersom det är jättebra bilder. Vi har DNA som ska köras i olika system i Sverige och grannländerna. Det handlar om DNA från målsägandens kläder och montrarna, säger Magnus Hagberg, utredare hos polisen.

Polisen vädjar fortfarande om hjälp att hitta förövarna.

– Målsäganden mår jättedåligt och vill ha hjälp från tittarna.

71-åriga Inger Johansson blev av med över 9 000 kronor när bedragaren stal hennes bankkort

 

Äldrerånarna i Luleå

71-åriga Inger Johansson blev av med över 9 000 kronor när bedragaren stal hennes bankkort och kort därefter blev en 83-årig man på samma sätt av med 19 000 kronor

Polisen misstänker att samma bedragare har lurat fler pensionärer i Luleå.

Inger Johansson, 71, stod i kassan på Ica Maxi i Luleå den 20 oktober när en man bakom henne plötsligt började packa upp hennes varor på rullbandet. På övervakningsfilm syns det hur mannen tittar när Inger slår in sin kod till bankomatkortet, kort därpå var hennes kort borta.

– De är så fingerfärdiga och har tränat upp sig så kolossalt bra att jag inte kan skylla på att jag är oförsiktig, har hon tidigare sagt.

Polisen misstänker bedragaren på Ica Maxi för liknande brott i andra delar av landet, bland annat i Valbo den 27 oktober och i Söderhamn den 28 oktober.

Efter att Birgit handlat på Coop på Fridhemsplan i Stockholm följde dessa två personer efter henne.

Vem tog Birgits, 95, bankkort?

I slutet av september gick Stockholmspolisen ut och ville ha hjälp att identifiera bedragarna efter att flera ärenden hamnat hos polisen om äldre som blivit av med sina kontokort efter att de varit och handlat.  

95-åriga Birgit Bergkvist är en av de drabbade. Efter att hon handlat på Coop på Fridhemsplan i Stockholm följde två personer efter henne mot lägenheten, där de sedan försökte avleda hennes uppmärksamhet med en karta, samtidigt som de tog hennes kort. 

– Det svider än fast det var så länge sen, säger Birgit till Brottscentralen.

Efteråt försvann de från platsen och tog ut 15 000 av Birgits pengar.

– Det svider än fast det var så länge sen, säger Birgit till Brottscentralen.

Känner du igen någon av personerna? Hör av dig till polisen på 114 14 eller tipsa oss på tips@brottscentralen.se.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag