Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Attacken mot polishuset var hämnd

En bil har körts in i grinden till området där det nya polishuset byggs i Rinkeby.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Christoffer Bohman, tillförordnad lokalpolischef i Rinkeby.
Foto: Pressbild

Natten till tisdag attackerades det nya polishuset i Rinkeby som fortfarande är under byggnation. Nu uppger polisen att attacken var en hämndaktion.

– Vi hade en händelse tidigare på kvällen där flera personer frihetsberövades. Händelsen som sedan sker på natten mot polishuset spåras till det som tidigare hänt, säger Christoffer Bohman, tillförordnad lokalpolischef i Rinkeby.

Det var vid 01.30 natten till tisdag som larmet kom in till polisen. En bil hade körts in i grinden till området där det nya polishuset byggs i Rinkeby, som Mitt i Stockholm tidigare rapporterat om. Enligt polisen ska minst sex gärninspersoner sedan ha kastat pyroteknik inne på området. 

Satte eld på bilen

Bilen som användes vid forceringen av grinden började brinna och förutom att kasta någon form av smällare ska även andra föremål att kastats på området som bevakades av vaktpersonal.  

– De sätter eld på bilen. Det smäller inne på området och det kastas saker innan de flyr därifrån. Vi har bevakning dygnet runt på bygget men ingen blev fysiskt skadad, säger Christoffer Bohman. 

Är en hämndaktion

Tidigare på måndagskvällen ska polisen ha genomfört ett ingripande på Rinkeby torg där flera personer frihetsberävades. Nu kopplas de bäda händelserna samman. 

– Vi kopplar i nuläget ihop de här två händelserna. Händelsen på Rinkeby torg handlar om misstanke om narkotikabrott och personal på plats blev ansatta med sten eller andra saker. Det är ett sätt att trycka till oss, säger Christoffer Bohman. 

Personerna som attackerade polishuset ska vara kända av polisen sedan tidigare. 

– Jag vågar stå för att jag vet i vilka miljöer de här gärningsmännen kommer ifrån men vi har ingen som kan skäligen misstänkas. Men det är personer som är kända för oss sedan tidigare som gjort det här, säger han. 

"Offensiv utredning"

Byggnadtionen av nya polishuset i Rinkeby har fram till nu gått lugnt till.

– Vi har haft en riskanalys. Vi hade 2015 det värsta året på flera årtidonden i Rinkeby där vi ansattes väldigt ofta, idag är det väldigt sällan. Ingenting kommer förändras i bygnadtionen och flera längtar till att vi är på plats. När försök görs att trycka oss tillbaka så tar vi två steg framåt. 

– Vi har gått in offensivt kring den här utredningen, säger Christoffer Bohman. 

Hädelsen utreds nu som mordbrand och försök till grov misshandel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.