Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischefen: Förstår vi hur sjukt det här är?

Enligt polisen har de uppgifter om var denne 17-åring befinner sig men man är inte säker så polisen vill gärna ha in tips.
En ur Coops personal ingrep när pojkarna snattade – men blev då hotad med vapen.
Coop i Kista galleria råkade ut för en otäck händelse förra fredagen, när två snattare drog vapen.
Kista gelleria Foto: Wikipedia

KISTA. Efter att två unga snattare dragit vapen på Coop i Kista vittnar personalen om oro.

– Det är obehagligt, säger en anställd.

Händelsen har väckt uppmärksamhet – och bland annat fått polischefen Christoffer Bohman att ryta till.

– Förstår vi på riktigt hur sjukt det här beteendet är? säger han.

Den dramatiska händelsen har skapat rubriker i veckan.

Det var fredag kväll, den 22 februari, i Kista galleria norr om Stockholm. Två pojkar var på väg ut från matbutiken Coop – när de plötsligt stoppades av personal. Pojkarna hade då plockat på sig fikabröd.

När en ur personalen försökte stoppa snatteriet drog en av ungdomarna vapen. Övervakningsbilder visar hur han håller i något som liknar en pistol.

Och nu är personal orolig.

Polischefens ilska: Sjukt

I veckan har strålkastarljuset riktats mot Kista och mot just denna händelse. I en video – som i skrivande stund har två miljoner visningar – ryter Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Järva, ifrån.

– Förstår vi på riktigt hur sjukt det här beteendet är, eller har vi blivit alldeles för normaliserade av de här våldsyttringarna som har skett de senaste åren? säger han i klippet.

Järvaområdet har även tidigare varit omskrivet för omfattande våld. I december 2016 skrev Expressen om att ett 20-tal mord på mindre än två år kunde kopplas till området utanför Stockholm.

Sen dess har polisen tagit krafttag.

– Vi lägger ner enorma resurser på att hantera deras konflikter och hantera de här vapnen som vi vet finns. Men vi menar att när vi ligger på offensiven så behöver hela samhället också göra det, säger Christoffer Bohman.

https://www.facebook.com/polisenrinkeby/videos/529943507495079/

Vädjar till allmänheten

Han vädjar i klippet till allmänheten om hjälp – och uppmanar alla som vet var vapen finns att anonymt höra av sig till polisen.

– Det är ju någons son eller någons bror det handlar om. Har man ett vapen är man med all största säkerhet i en konflikt. Det innebär att man är i en extremt stor risk för att faktiskt dö.

Nadja Lundberg, 21, bor på andra sidan Stockholm men är i Kista galleria några gånger i veckan. ”Jag skulle gå inte gå omkring i Kista själv, det känns lite ”watch your back” men samtidigt vet jag att det inte är så”, säger hon. Foto: Linette Israelsson
”Jag går inte ut när det är mörkt för då är jag rädd men annars är det bara trevligt folk här, det har aldrig hänt mig någonting”, säger Maila Löwegren, 85, som har bott i Kista ett 30-tal år. Foto: Linette Israelsson

När Expressen når Christoffer Bohman på lördagen har videon fått enorm respons. Tusentals personer har kommenterat på Facebook – tiotusentals har delat. Och polischefen har egentligen lovat sig själv att inte ge fler intervjuer.

– För att jag tycker att frågan ska leva vidare själv. Det var förhoppningen, att skapa ett engagemang så att frågan lever vidare i andra forum. Och det tycker jag den har gjort, säger han.

Polisen om tryggheten i Järva

Bohman fortsätter:

– Jag ser hur föreningar har engagerat sig, hur politiker har engagerat sig. Både i sociala medier och genom att starta möten. Det blir jag lycklig av att se.

Du är polischef, hur ska du bidra till att göra Järvaområdet tryggare?

– Genom att säkerställa att vi gör det vi ska i polisen och genom att samverka i så stor utsträckning som möjligt.

Kan ni erbjuda allmänheten trygghet i Järva?

– Ja, det tycker jag. Vi får mer återkopplingar om tryggare boende på flera håll, det visar på en positiv utveckling i stort.

Christoffer Bohman vill ändå hålla isär diskussionerna:

– Det jag pratar om i filmen är en problembild, det är inte hela Järva. Det är inte en hel förort. Vi pratar generellt skjutningar och är det lika med otrygghet för alla? Nej, det är det inte.

En gripen – en på fri fot

I Kista centrum är uppfattningen delad. En del pratar om en viss oro – andra känner sig trygga. Någon nämner att eftersom det är Kista ”har man vant sig”.

På Coop vittnar en person om oro bland personalen efter händelsen förra fredagen. Den anställda säger att de inte har fått så mycket information, men de har pratat en del sinsemellan.

Och flera tycker att händelsen känns otäck.

– Personen som jobbade då tyckte att det var läskigt, och det kan kännas obehagligt att stå här, säger personalen.

Butikschefen vill inte svara på frågor utan hänvisar till Coops presstjänst.

På Coops pressjour säger kommunikatören Åsa Sandberg att företaget erbjuder krishantering och stöd till den personal som behöver.

– Vid sådana här händelser samarbetar vi med polisen och tar hand om vår personal, säger hon.

En av de misstänkta pojkarna kunde gripas kort efter händelsen, men den andra är på fri fot. Polisen har gått ut med ett signalement på pojken, som är 17 år och känd av polis sen tidigare.

– Han har korta rastaflätor, en sönderriven jacka och ett handklovsmärke på vänster ärm, säger Elena Franzen, gruppchef vid Rinkebypolisens ungdomsutredningsgrupp, till Aftonbladet.