Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis under täckmantel lurade högskolefuskarna

De huvudåtalade männen ska ha sålt rätta svar till högskoleprovet och tjänat miljontals kronor.

För att kunna gripa de misstänkta gick polisen under cover, köpte fusktjänsten och la 89 000 kronor i en övervakad förvaringsbox, enligt SVT:s "Uppdrag granskning". 

Mitt under pågående högskoleprov slog spanarna till.

Nu är en pappa och hans 23-årige son misstänkta för att ha hjälpt personer att fuska på högskoleprovet.    

Det var under våren 2018 som utredare vid Ekobrottsmyndigheten under pseudonymen ”Mr Stressad” la ut en förfrågan om att få hjälp med att fuska sig till ett bättre resultat, enligt SVT:s "Uppdrag granskning".

Under pseudonymen kontaktades den så kallade fusktjänsten: 

“Hej, jag har lite panik och behöver hjälp inför 14/4. Jag har ej hunnit med att plugga och är nu villig att betala för en snabb och smidig lösning på mitt problem!

Grep pappa och bröder

Utredarna spanade på personerna i nätverket och avlyssnade deras telefoner. Under högskoleprovet den 14 april i år slog de till, skriver SVT. Tre personer greps i Norrköping – en 23-årig man, hans pappa, och ytterligare en man. Enligt SVT greps även senare 23-åringens storebror, en 26-årig man som arbetade som provledare på en skola i närheten. I männens mobiltelefoner hittades mängder av bilder från provet.

 

LÄS MER: Fusktillslag på högskoleprovet – flera frihetsberövade 

 

Utredningen mot nätverket tog sin början när Ekobrottsmyndigheten följde upp ett tips från en man som misstänkte att hans sambo var en del av ett av fusknätverk, skriver SVT Nyheter. Kvinnan hade gjort högskoleprovet flera gånger och fått 1,1 som högsta resultat – tills den sjunde gången då hon plötsligt fick 1,9 och kom in på läkarutbildningen.

 

LÄS MER: Liga drog in miljoner på fusk på högskoleprovet 

 

”Guldtackor” var chokladkaka

Polisen fick vetskap om att kvinnan samarbetat med en 26-årig man från Östergötland. När polisen gick igenom mannens aktivitet på nätet såg de att han och hans 23-åriga bror köpt och sålt varor mellan varandra för sammanlagt 700 000 kronor, enligt SVT Nyheter.

Paketen skulle innehålla guldtackor – men i paket som öppnades upptäcktes i stället en 200 grams chokladkaka. Polisen fick upp ögonen för den misstänkta penningtvätten och gick vidare med att kontrollera de aktuella brödernas kontoaktivitet.

– De hade köpt mobiltelefoner i mycket stor omfattning. Hundra stycken eller därutöver, säger Björn Norgren vid Ekobrottsmyndigheten, till SVT.

Polisen kontrollerade till vilka paketen gick iväg – och jämförde namnen med vilka som anmält sig för att skriva högskoleprov. 

För att locka in männen placerade polisen 89 000 kronor i en förvaringsbox vid Stockholms Centralstation. För att hämta pengarna kom 23-åringen och hans pappa – samtidigt som allt övervakades av polisen. 

Den åtalade 21-åringens advokat, Leif Silbersky, säger i en intervju med SVT Nyheter Öst att hans klient menar att han handlat i god tro. Enligt advokaten är klienten införstådd med att handlandet varit moraliskt förkastligt men att 21-åringen inte förstått att han gjort brottsliga handlingar genom att hjälpa de som skulle skriva högskoleprovet att fuska.

Pappan: Ville ställa upp

Pappan är åtalad för medhjälp till osann försäkran. Han säger i förhör att han ville ställa upp för sitt barn – som han upptäckt sålde fusk på nätet, skriver SVT Nyheter: 

– Jag kände att han var riktigt pressad så jag tänkte att jag ställer upp, han är mitt barn. Jag kan säga att det var ingen trevlig upplevelse och det är inget jag hade gjort om.

I rättegången som startade den 8 november i år ingår ytterligare 23 personer som är åtalade för att ha försökt fuska på högskoleprovet, enligt SVT Nyheter.

SVT:s "Uppdrag granskning" har granskat högskolefusket sedan 2016, då man avslöjade ett fusknätverk som erbjöd svaren till betalande kunder i hörnsnäckor. Efter det ändrades reglerna så att det blev brottsligt att fuska på högskoleprovet. Påföljden kan bli böter eller fängelse om man bryter mot reglerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.