16-åringen satt handbojad i arresten när han kallade poliskvinnan "hora". Då sparkade hon honom, drog ner honom i golvet och tryckte hans ansikte ner i golvet. Foto: TOMAS LEPRINCE
16-åringen satt handbojad i arresten när han kallade poliskvinnan "hora". Då sparkade hon honom, drog ner honom i golvet och tryckte hans ansikte ner i golvet. Foto: TOMAS LEPRINCE

Polis kallades "hora" – misshandlade 16-åring

Publicerad

16-åringen satt handbojad i arresten när han kallade poliskvinnan "hora".

Då sparkade hon honom, drog ner honom i golvet och tryckte hans ansikte ner i golvet.

Övervakningskameran fångade händelsen och nu får den 40-åriga kvinnan sparken.

När Uppsala tingsrätt meddelade sin dom förra veckan stod det klart att den 40-åriga polisen döms för misshandel i ett fall och ofredande i ett annat fall. I båda fallen förnekar hon brott.

Båda händelserna inträffade i december förra året.

Den 16-årige pojken var misstänkt för ett personrån och togs med till polisstationen av den 40-åriga poliskvinnan och hennes kollega.

Under färden uppstod tumult mellan pojken och poliskvinnan, och han ska bland annat ha kallat henne för "hora". Tumultet mellan dem fortsatte inne i arresten och kvinnan påstår att pojken hotade henne och hennes familj men detta har inte gått att styrka enligt tingsrätten.

"Våga säga hora igen"

På övervakningsfilm från händelsen kan man se att polisen gick fram till pojken. I förhör berättar pojken att kvinnan ska ha sagt: "Våga säga hora igen" – vilket han gjorde.

Filmen visar hur hon sparkar honom, lyfter upp honom från bänken och sedan kastar honom ner i marken. När han ligger ner trycker hon hans ansikte ner i golvet.

Vid tidpunkten var 16-åringen handbojad, med händerna bakom ryggen, och enligt tingsrätten "helt försvarslös", vilket Dagens Juridik först rapporterade om.

Sex dagar senare fångades poliskvinnan återigen av övervakningskameran i arresten. Hon och en kollega hade då omhändertaget en kraftigt berusad kvinna.

Får sparken från polisen

Den berusade kvinnan kallade både poliskvinnan och hennes kollega för "horor".

Vid ett tillfälle visar övervakningskameran hur poliskvinnan går fram till den berusade kvinnan och lyfter upp henne från bänken. När hon är på väg att lägga ner henne på marken stoppas hon av sin kollega.

För den andra händelsen döms kvinnan för ofredande.

Eftersom den 40-åriga kvinnan döms för misshandel av normalgraden förlorar hon sin anställning hos polisen. Påföljden för henne blir villkorlig dom förenat med dagsböter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag