Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojkvännen om mördade Marziehs sista svåra tid

Marziehs pojkvän vädjade om att följa med på tåget hem.

Han visste hur rädd hon var för sin make Khader Amiri – och vad han hotat att göra. När hon sedan inte svarade växte desperationen.

– Hon sa att vad hon än gjorde, var hon än gick, så fick han reda på allting, säger pojkvännen i rätten.  

Khader Amiri och Marzieh var gifta i hemlandet men när Marzieh kom till Sverige ville hon skaffa ett eget liv. Han hade dessutom redan en fru i Sverige.

Marzieh placerades på ett HVB-hem med andra unga och träffade en pojkvän – vilket inte accepterades av hennes  Khader Amiri. Om detta har flera personer vittnat i polisens utredning.

Någon gång den 17-18 mars 2016 misstänks Khader Amiri ha kvävt Marzieh Amiri och grävt ned henne i ett kärr.

Pojkvännen: Maken bevakade henne

En av dem som såg henne under hennes sista timmar i livet var hennes jämnårige pojkvän. En film från dagen hon försvann visar när hon skrattar och skojar med sin pojkvän. 

Under onsdagen – rättegångens femte dag – berättade hennes pojkvän att Khader Amiri ständigt höll henne under uppsikt.

– Efter att hon åkt från mig den dagen väntade jag på att hon skulle skicka sms om att hon kommit hem till boendet. Men jag hörde inget från henne, sade hennes pojkvän under det nästan två timmar långa förhöret på onsdagen.

Marziehs ljudinspelningar

Pojkvännen berättade också om hotbilden från hennes make.

– Hon hade talat om för mig att Khader hotat henne flera gånger. Att han alltid ringde från olika nummer. Två-tre gånger spelade hon upp ljudmeddelanden som han skickat till henne via Viber. Hon sa till mig att vad hon än gjorde, var hon än gick så fick Khader reda på allting.

Några månader innan hon försvann berättade Marzieh för sin pojkvän att hon träffat på Khader Amiri vid hennes boende, trots att han egentligen är skriven på en adress i södra Sverige.

– Han sa att han var där för att spela fotboll. När hon sa att hon skulle ringa polisen så försvann han därifrån.

Rädsla för att vittna

Efter att Marzieh försvunnit försökte pojkvännen desperat få reda på var hon tagit vägen. Polisens telefonanalys visar att han bland annat talade med Khader Amiri dygnen efter försvinnandet.

– Han sa att det var mitt fel att hans fru var försvunnen. Jag sa att jag misstänkte honom och att jag polisanmält honom och lämnat hans bild till polisen.

Flera vittnen berättade i rätten att de var rädda att vittna och ville inte ge vittnesmål i samma rum som Khader Amiri. Vid två tillfällen fick han sitta i ett annat rum och endast höra vittnenas röster.

Under rättegången har det också framkommit uppgifter att Marzieh Amiri var äldre än 16 år och att Khader Amiri hotade att gå till polisen om hennes riktiga ålder om hon lämnade honom. En halvsyster hävdar att Marzieh Amiri var 21 år gammal när hon dog.

Khader Amiri nekar till brott.

LÄS MER: Vännen: Han erkände mordet på Marzieh

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!